Talous

Uusi luotto­rekisteri saa kannatusta finanssisektorilta – Olli Rehn: ”Olen tietoinen sosiaalisista ongelmista, joita häiriömerkinnöistä seuraa”

Suomen Pankin Olli Rehn: ”Maksuhäiriöiden nopea kasvu alkuvuonna näkyy sosiaalisina ongelmina”

Kansalaisten velkaantumisesta nykyistä kattavammin kertovaa niin sanottua positiivista luottorekisteriä ajetaan nyt aiempaa vahvemmin voimin eteenpäin.

Rintamaan ovat tulleet rahaoloja ohjaileva Suomen Pankki ja sen yhteydessä toimiva rahoitusmarkkinoiden riskejä tarkkaileva Finanssivalvonta.

Keskuspankki myötäilee täten kotimaista finanssisektoria eli pankkeja ja vakuutusyhtiöitä edustavaa Finanssialaa. Se otti viime keväänä ensimmäistä kertaa myönteisen kannan uuden luottorekisterin perustamiselle. Sitä ennen ajatusta olivat pitäneet vireillä yksittäiset rahoitusmarkkinoiden toimijat ja luotottajat.

Aktivoitumisen taustalla ovat tiedot, jotka kertovat suomalaisten kotitalouksien velkaantumisen kasvavan. Enää ei ole kysymys vain asuntolainoista, vaan erilaisista kulutusluotoista, joita ovat lisääntyvässä määrin alkaneet tarjota netin kautta perinteisten luottolaitosten lisäksi uudet kotimaiset ja ulkomaiset toimijat.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Suomen Pankin johtokunnan jäsen ja Finanssivalvonnan johtokunnan puheenjohtaja Olli Rehn sanoi viime viikolla Kivennavan maaseutu- ja metsäiltamissa, että aika vaikuttaisi nyt olevan kypsä uudelle luottorekisterille, jollaisia hieman erilaisin versioin löytyy kaikista EU-maista Suomea, Tanskaa ja Ranskaa lukuun ottamatta.

Rehn perustelee ulostuloaan HS:lle huolella siitä, mitä viime aikojen lisääntyneet maksuhäiriömerkinnät ja vakuudettomien kulutusluottojen määrien kasvu ovat aiheuttaneet.

”Olen tietoinen sosiaalisista ongelmista, joita häiriömerkinnöistä seuraa. Alkuvuoden aikana kirjattiin 940 000 merkintää, mikä on 12 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Kasvu oli nopeinta viiteen vuoteen.”

Kulutusluotoissa ja maksuhäiriömerkinnöissä on Rehnin mukaan kyse ennen muuta sosiaalisesta ongelmasta. Rahoitusjärjestelmän vakautta se ei vielä sinänsä järkytä.

”Toisaalta, usein finanssikriisien alkamisen taustalta löytyy kotitalouksien ylivelkaantuminen.”

Finanssivalvonnassakin kulutusluottojen kasvun ilmiö on otettu erityisselvitykseen. Riskienvalvontayksikön johtaja Jyri Helenius sanoo, että selvitystä on työstetty kesän aikana, ja johtopäätösten aika on syksymmällä.

Myös Helenius uskoo, että positiivinen luottorekisteri olisi keino puuttua kulutusluottojen ongelmiin. Vaikka viime aikoina kasvussa ovat olleet erityisesti vakuudettomat kulutusluotot, myös luottolaitosten vakuudelliset luotot voivat hänestä olla riskin lähteitä.

Finanssivalvonnassa kulutusluottoja tarkastellaan osana kotitalouksien kokonaisvelkaantumista, jolloin mukaan tulevat myös asuntoluotot ja viime aikoina nopeasti lisääntyneet taloyhtiöiden luotot.

Luottojen määrää on perinteisesti tilastoitu Suomen Pankissa tarkkaan, mutta nykyisellään osa kulutusluotoista jää keruun ulkopuolelle. Ekonomisti Olli Tuomikoski arvioi, että keskuspankin tilasto kattaa kulutusluotoista arviolta noin 80 prosenttia.

Myönnettyjen kulutusluottojen yhteismäärä on Suomen Pankin tilastoissa nyt lähes 15 miljardia euroa. Näiden tilastojen ulkopuolelle on jäänyt karkean arvion mukaan luottoja noin kolmen miljardin arvosta.

Näitä myyvät asiakkaille autorahoitusyhtiöt ja muut osamaksuyhtiöt sekä netissä toimivat pikavippi- ja muut yhtiöt. Niitä on tullut viime aikoina rajan takaa muun muassa Norjasta. Ne ovat suomalaisen valvonnan ulkopuolella ja toimivat kotimaansa pankkiluvilla.

”Oletettavasti heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevat luotonhakijat päätyvät niille asiakkaiksi, ja sieltä myös kumpuaa eniten lieveilmiöitä”, Tuomikoski sanoo.

Rehnin mielestä positiivisen luottorekisterin hanke pitäisi saada vitkastelematta liikkeelle ja siitä pitää tulla lakiin perustuva järjestelmä.

Kovin nopeasti sitä ei polkaista käyntiin, koska se vaatii mittavan lakivalmistelun. Esimerkiksi Ruotsissa toimiva lakisääteinen rekisteri sisältää reaaliaikaiset tiedot luotonhakijan veloista, tuloista, kiinteistöomistuksista ja maksukäyttäytymisestä.

Fakta

Ministeriö otti kielteisen kannan


 Kun oikeusministeriö selvitti asiaa vuonna 2013 ja otti siihen kielteisen kannan, positiivinen luottorekisteri poistui hallituspöytien listoilta.

 Kielteistä kantaa perusteltiin muun muassa yksilön tietosuojalla, eikä suurta tarvetta uudistuksiin nähty. Toimiala ei silloin puoltanut uutta rekisteriä yksimielisesti.

 Nyt suuret suomalaiset pankit ovat valmiita avaamaan pieniä kilpailijoitaan huomattavasti kattavampia luottotietoja ja lisäämään tiedonsaantia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kulutusluotot
 • Pankit
 • Maksuhäiriöt
 • Finanssivalvonta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  5. 5

   Oletko miettinyt, mikä merkitys kiky-tunneillasi on viennin piristymiseen? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos selvitti asiaa

  6. 6

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  7. 7

   Lapsi tunnusti murhan 16 vuotta sitten Ruotsissa mutta kiistää nyt – syyttäjä selvittää, pitäisikö tapaus tutkia uudelleen

  8. 8

   Mitä uusi talouden tutkimusyksikkö oikein merkitsee – havahtuiko ”kaiken maailman dosenteista” sanaillut Sipilä tieteellisen tiedon tärkeyteen?

  9. 9

   Voimakas maanjäristys ravisteli Meksikon pääkaupunkia tuhansia tappaneen järistyksen vuosipäivänä

  10. 10

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  5. 5

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  6. 6

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  7. 7

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  8. 8

   Jari Sillanpään huumedraama etenee pikavauhtia alkusysäyksestä kliimaksiin – tarinan huippukohta nähdään jo puolentoista viikon päästä Oulussa

  9. 9

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  10. 10

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  2. 2

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  3. 3

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  4. 4

   Kymmeniä Suomi iskee -mielenosoittajia saapui Kolmen sepän patsaalle vastustamaan turvapaikanhakijoita – sitten tapahtui jotain ennennäkemätöntä

  5. 5

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  6. 6

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  7. 7

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  8. 8

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  9. 9

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  10. 10

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  11. Näytä lisää