Talous

Tupakkayhtiö sanoo tukevansa savuton Suomi 2030 -hanketta ja pyrkivänsä siihen, että kukaan ei alkaisi polttamaan savukkeita – Mutta miksi tarina ei tunnu aivan uskottavalta?

Maailman suurin tupakkayhtiö vaihtoi äskettäin strategiaansa ja vakuuttaa pyrkivänsä ”savuttomaan” maailmaan kehittyneissä maissa.

Yhdysvaltalainen tupakkajätti Philip Morris International (PMI) on muuttanut globaalia strategiaansa niin, että yhtiö kertoo pyrkimyksenään olevan päästä eroon perinteisten tupakkatuotteiden myynnistä ja korvata näitä tuottoja erilaisilla savuttomilla ja nikotiinia sisältävillä tuotteilla.

Esimerkiksi Suomen-yhtiö uskoo savuttomien tuotteiden tukevan Savuton Suomi 2030 -hanketta.

”Kysymys kuuluu, voisiko haittojen vähentäminen olla yksi työkalu”, Philip Morrisin Suomen viestinnästä ja yhteiskuntasuhteista vastaava Päivi Mononen-Mikkilä selittää.

Yhdysvalloissa PMI:n toimitusjohtaja Andre Calantzopoulos sanoi elokuussa uutistoimisto Reutersille olevansa ”äärimmäisen innoissaan” ruoka- ja lääkevirasto FDA:n ehdotuksesta, jonka mukaan savukkeiden nikotiinipitoisuuksia tulisi laskea ja tupakoitsijoita tulisi ohjata sähkötupakan käyttöön.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Philip Morrisin tavoitteena on siis se, että aikuisia tupakoitsijoita, jotka eivät halua tai pysty lopettamaan poltettavien savukkeiden käyttöä, kannustettaisiin siirtymään todennäköisesti vähemmän haitallisiin ”savuttomiin” tuotteisiin.

Mononen-Mikkilä mukaan tämä on myös terveysviranomaisten hyväksymä ajattelutapa Iso-Britanniassa, joka on erittäin tiukan tupakkapolitiikan maa.

Tupakan vastustajat ovat kritisoineet Philip Morrisin uutta strategiaa siitä, että kyseessä on pelkkä länsimaihin suunnattu sopeutumis- ja markkinointikikka.

Kehittyvissä maissa tupakkayhtiöt myyvät yhä savukkeita niin paljon kuin kaupaksi saavat. Länsimaissa Philip Morris pyrkii houkuttelemaan käyttäjiä uusien savuttomien tuotteiden käyttäjiksi.

Yhtiö on oman ilmoituksensa mukaan käyttänyt yli kolme miljardia dollaria uusien tuotteiden kehittämiseen.

Yksi uusi tuote on kännykän näköinen sulavalinjainen laite, josta irtoaa sikarin muotoinen imuke. Tähän imukkeeseen pannaan pieni savuketta muistuttava puriste, joka ei pala ja jossa on todennäköisesti vähemmän haitallisia ainesosia kuin perinteisessä savukkeessa.

Laitteella tupakka höyrystetään, ja tupakoija voi vetää yhtä monta imaisua kuin perinteisestä tupakastakin. Nikotiinimääräkin on sama.

Philip Morrisin mukaan höyrystetyn tupakan pitäisi olla turvallisempaa kuin perinteisen tupakan. Se perustelee siirtymistä ”vähemmän vaaralliseen” höyrytupakkaan myös sillä, että yhtiön tarkoituksena ei ole houkutella yhtään uutta ihmistä sen käyttäjiksi.

Tupakkateollisuuden ongelma on tuttu monelta multakin toimialalta, esimerkiksi mediasta.

Kuluttajat siirtyvät printtilehdistä digijulkaisuihin, ja tuotekehitys painottuu digituotteisiin samalla kun vanhaa päätuotetta käytetään lypsylehmänä. Mutta esimerkiksi media-alalla tuskin kukaan uskoisi yhtiötä, joka kertoisi strategiansa perustuvan siihen, että se ei pyri saamaan uusia, nuoria asiakkaita.

Terveysviranomaisten kannalta Philip Morrisin tarjous on kuin kaksiteräinen miekka. Pääkysymys on se, pitäisikö uskoa yhtiön vakuutteluihin siitä, että sen tarkoituksena ei ole saada uutuustuotteen avulla uutta asiakaskuntaa.

Terveysviranomaisten toinen syy vastustaa sähkötupakkaa ja muita uusia savuttomia tuotteita liittyy siihen, että tupakan vastustajat ovat viimeisten 30 vuoden aikana saavuttaneet hämmentävän selkävoiton tupakkayhtiöistä.

Kun 30 vuotta sitten työpaikoilla ja ravintoloissa poltettiin yleisesti, nyt tupakointi on pääosin kielletty.

Toinen esimerkki: tupakkayhtiöt kiistivät vuosikymmenten ajan keuhkosyövän ja tupakoinnin syy-yhteyden, kunnes 1990-luvulla se viimein myönnettiin. Nyt asiaan suhtaudutaan itsestäänselvyytenä.

Kun tupakkayhtiöt on saatu lyötyä kanveesiin, terveysviranomaisten kannalta viisain strategia voi olla se, että tupakkateollisuutta ei auteta ylös uusia tuotteita tukemalla. Tuore osoitus tästä saatiin, kun hallinto-oikeus vahvisti viime viikolla, että viranomaisten päätös kieltää kapselisavukkeiden myynti on tupakkavalmistajia sitova. Kapselin rikkomalla savukkeisiin sai lisämakua.

Kansanterveyden kannalta parempi strategia voi olla se, että tupakkayhtiöiden toiminnan edellytyksiä pyritään vaikeuttamaan yhä enenevässä määrin.

Philip Morrisin tieteellisestä yhteistyöstä Pohjoismaissa vastaava johtaja Claude Guiron nyökyttelee kärsivällisesti, kun häneltä kysyy, eivätkö terveysviranomaiset toimi tavallaan loogisesti, jos ne eivät auta Philip Morrisia sen uusien savuttomien tuotteiden markkinointiponnisteluissa.

Helsingissä vieraillut ruotsalaislääkäri Guiron kertoo olleensa töissä Philip Morrisissa yhtiön strategianmuutoksesta lähtien. Hänen argumentointinsa poikkeaa selvästi menneiden vuosikymmenten tupakkalobbareista.

Guiron ei sanallakaan väitä vastaan, kun hänelle muistuttaa, että nikotiini aiheuttaa yhtä voimakkaan riippuvuuden kuin heroiini, ja että jo siksi nikotiinituotteiden myyntikin voi olla tulevaisuudessa kyseenalaista.

Edes virke ”tupakka on pitkään tappanut 20 suomalaista päivässä, eli yli kymmenen suomalaista päivässä on kuollut Marlboroon”, ei hetkauta häntä. Marlboro on Philip Morrisin tunnetuin savukemerkki.

Päinvastoin.

”Joka minuutti ihmisiä kuolee tupakasta johtuviin sairauksiin”, Guiron tarkentaa.

Annetaan siis Guironin selittää, miksi suomalaisen terveysväen pitäisi Philip Morrisin mielestä tukea savuttomiin tuotteisiin siirtymistä.

”Pääongelma on siinä, että 16 prosenttia Suomen väestöstä polttaa yhä. Tietysti paras ratkaisu olisi, jos kaikki ihmiset lopettaisivat tupakoinnin ja kaikkien nikotiinituotteiden käytön huomenna, mutta se ei ole realistista.”

Tämän tosiseikan hyväksymällä savuttomien tuotteiden avulla voi siis pelastaa monia ihmishenkiä, Guiron selittää. ”Tämä motivoi minua työssäni.”

Guiron lisää, että uusista tuotteista ei vielä tiedetä riittävän kattavasti edes sitä, kuinka vaarallisia ne ovat verrattuna perinteisiin savukkeisiin.

”Mutta saavutetut tutkimustulokset kertovat, että ne ovat todennäköisesti vähemmän vaarallisia. Se perustuu tietoon siitä, että niissä on ainakin 90 prosenttia vähemmän vaarallisia tai potentiaalisesti vaarallisia kemikaaleja kuin tavallisissa savukkeissa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terveys
 • Tupakka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  3. 3

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  4. 4

   Näyttää aivan tavalliselta rahtikontilta, onkin raskas kranaatinheitin – suomalaiset kehittivät uuden asejärjestelmän Arabiemiraattien pyynnöstä

  5. 5

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  6. 6

   ”Olen yrittänyt ymmärtää äitiäni” – vielä moni kolmikymppisistä on elänyt lapsuuden, johon heijastuivat sotasukupolven traumat

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   15-vuotias pidätetty Lontoon happoiskusta epäiltynä – ainakin kuuden kerrotaan loukkaantuneen

  9. 9

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  10. 10

   Suomalainen merikapteeni nai eteläafrikkalaisen seikkailijattaren 82 vuotta sitten ja ajoi sitten laivansa karille Englannin kanaalissa – uusi kirja kertoo romanttisen, traagisen tarinan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  5. 5

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  6. 6

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  7. 7

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  8. 8

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  9. 9

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  10. 10

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  11. Näytä lisää