Talous

Laturit ja muut sähkölaitteet reputtavat turvallisuustestejä jatkuvasti – ”Käyttäjä voi saada 230 volttia kynsilleen”

Tukes kehotti syyskuussa palauttamaan kauppoihin neljä erilaista kannettavan tietokoneen laturia. Usb-laturien testissä puolet osoittautui vaarallisiksi. Tukesin kenttätarkastaja kertoo, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun valitsee sähkölaitetta.

Kun Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) testautti viime vuonna kymmenen nettikaupoista ostettua usb-laturia, niistä viisi osoittautui niin vaarallisiksi, että myynti kiellettiin.

Uutisissa ovat esiintyneet räjähtelevät puhelinten akut ja liekkeihin leimahtelevat tasapainoskootterit. Viime viikolla poliisi epäili Helsingin Rautatieasemalla syttyneen tulipalon syyksi remonttiin liittynyttä sähkölaitetta.

Tukesin tilastotkin kuulostavat karuilta. Viime vuonna 43 prosenttia viraston testauttamista sähkölaitteista sai jonkinlaisen kieltopäätöksen: tuote määrättiin kerättäväksi pois kuluttajilta, se poistettiin markkinoilta tai sen myyminen kiellettiin.


Onko nyt myynnissä olevien laitteiden joukossa enemmän puutteellisia tuotteita kuin ennen?
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Ei välttämättä, sanoo sähkötuotteista vastaava ryhmäpäällikkö Hannu Mattila Tukesilta.

”Itse haluaisin ajatella tämän johtuvan siitä, että löydämme puutteellisia tuotteita aika hyvin”, hän sanoo.

”Toki mahdollista on sekin, että ainakin hetkittäin markkinoille tulee uutuuksia, jotka ovat puutteellisia.”

Tukes testauttaa nyt aiempaa vähemmän sähkölaitteita, mutta testeihin pyritään valitsemaan tarkemmin juuri epäilyttävältä vaikuttavia. Siksi puutteellisiksi havaittujen laitteiden osuus kasvaa.

Kaksi kenttätarkastajaa ostaa kaupoista laitteita pistokokeisiin. Lisäksi Tukes testauttaa ajoittain laajemmin jotain tiettyä tuoteryhmää, kuten usb-latureita.

Vaikka räjähtelevät ja tuleen syttyvät laitteet ovat olleet otsikoissa, tapaturmatilastoissa ei Mattilan mukaan näy piikkiä.

Murheenkryynejä ovat erityisesti litiumioniakut, joihin saadaan pakattua suuri määrä energiaa pieneen tilaan. Hannu Mattilan mukaan niissä on ilmeisesti jokin tekninen ongelma, jonka syytä ei ole vielä löydetty.

Juuri litiumioniakut räjähtelivät Samsungin Samsung Galaxy Note 7 -puhelimissa siinä määrin, että ne vedettiin markkinoilta.

Litiumioniakkuja käytetään monissa muissakin laitteissa, kuten sähkösavukkeissa, usb-latureissa ja tasapainoskoottereissa.

”Tasapainoskootteri on sellainen värkki, että se kuluttaa todella paljon energiaa. Jos jotakin menee pieleen, on todellisen ilotulituksen vaara”, Hannu Mattila kuvaa.

Kun Tukes testautti vuosi sitten neljä tasapainoskootteria, niistä kaikissa löydettiin puutteita, jotka voivat aiheuttaa sähköisku- tai tulipalovaaran. Tukesin mukaan tasapainoskootteria on syytä pitää silmällä sen latautuessa eikä lähistölle saa jättää syttyvää materiaalia.

Tukesin sähkölaitetesteissä on löydetty ylivoimaisesti eniten ongelmia verkkoliitäntäkojeiden muuntajista, Mattila kertoo. Niitä ovat esimerkiksi kannettavan tietokoneen johdossa olevat mötikät, joiden tehtävä on pienentää sähköverkosta tuleva 230 voltin jännite kannettavalle tietokoneelle sopivaksi.

”Kun muuntajat pienenevät koko ajan, niissä ei aina ole enää tarpeeksi eristeväliä. Töpselijännite voi päästä hyppäämään suoraan laitteeseen”, Mattila kertoo.

”Silloin vähintään läppäri hajoaa ja käyttäjä voi saada 230 volttia kynsilleen.”

Jos näin käy, on tuurista kiinni, mitä tapahtuu. Pahimmillaan seurauksena on kuolema.

”Tällaisia tapauksia ei onneksi ole kuitenkaan ollut ainakaan niin, että me olisimme niistä kuulleet”, Mattila sanoo.

Vaikka tappavan iskun todennäköisyys on latureissa pieni, vaara on vakava. Pelkästään syyskuussa Tukes on määrännyt palautettavaksi neljä tietokoneen latauslaitetta.

Takaisinvedot onnistuvat kuitenkin yleensä huonosti, Mattila kertoo.

”Jos 20 prosenttia laitteista saadaan takaisin, se on hyvä tulos.”

Näin ostat turvallisen sähkölaitteen

Tavallisen kuluttajan on vaikea arvioida, onko sähkölaite turvallinen vai ei.

Tukesilla on kaksi tarkastajaa, joiden tehtävänä on etsiä epäilyttäviä laitteita kauppojen hyllyiltä ja verkkokaupoista. Epäilyttävät laitteet ostetaan ja testautetaan.

Jos laitteessa havaitaan vakavia puutteita, se määrätään vedettäväksi pois markkinoilta.

Kaikkein vaarallisimmissa tapauksissa ostajia kehotetaan palauttamaan laitteet ostopaikkaan. Lievemmässä tapauksessa kielletään myymästä laitetta enää tai annetaan huomautus.

Toinen tarkastajista on Yngve Savolainen, joka on tehnyt töitä jo 15 vuotta. Hän muistuttaa, ettei kuluttajien tarvitse turhaan olla huolissaan.

”Paljon laitteita myydään, ja aika pieni osa niistä on vaarallisia. Siinä mielessä niitä kyllä uskaltaa ostaa turvallisin mielin.”

Tarkastajille on kehittynyt näppituntuma siihen, millaisissa laitteissa turvallisuuspuutteita on tyypillisimmin.

Nämä ovat Yngve Savolaisen vinkit siihen, mihin asiakkaan kannattaa kiinnittää huomiota:

Sähkölaitteissa on oltava CE-merkintä. Se on valmistajan ilmoitus siitä, että tuote täyttää EU:n vaatimukset.

Laitteessa täytyy olla myös mallimerkintä. Se on numerosarja, joka tulee sanan ”model” tai ”tyyppi” jälkeen.

Lisäksi laitteesta pitäisi löytyä valmistajan nimi ja osoite sekä tarvittaessa maahantuojan nimi ja osoite.

Jos laite soveltuu ulkotiloihin, siinä täytyy olla IP-merkintä. IP20 ei riitä: se kertoo vain sisätiloihin soveltuvuudesta.

Ulkotiloissa käytettävästä laitteesta kannattaa tarkistaa, löytyykö siitä reikiä tai koloja, joista vesi voisi päästä sisään. Ulkona käytettävissä laitteissa liitäntäjohtojen on oltava kumia.

Tukesin verkkosivuilta markkinavalvontarekisteristä voi tarkistaa, mitkä tuotteet ovat saaneet kieltoja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turvallisuus
 • Sähkölaitteet
 • Tulipalot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  3. 3

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  4. 4

   Näyttää aivan tavalliselta rahtikontilta, onkin raskas kranaatinheitin – suomalaiset kehittivät uuden asejärjestelmän Arabiemiraattien pyynnöstä

  5. 5

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  6. 6

   ”Olen yrittänyt ymmärtää äitiäni” – vielä moni kolmikymppisistä on elänyt lapsuuden, johon heijastuivat sotasukupolven traumat

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   15-vuotias pidätetty Lontoon happoiskusta epäiltynä – ainakin kuuden kerrotaan loukkaantuneen

  9. 9

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  10. 10

   Suomalainen merikapteeni nai eteläafrikkalaisen seikkailijattaren 82 vuotta sitten ja ajoi sitten laivansa karille Englannin kanaalissa – uusi kirja kertoo romanttisen, traagisen tarinan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  5. 5

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  6. 6

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  7. 7

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  8. 8

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  9. 9

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  10. 10

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  11. Näytä lisää