Talous

Suomen metsätalouden kohtalonäänestys EU-parlamentissa keskiviikkona – Suomen kannan voittoon uskova meppi Torvalds hankki Jaffa-pullon juhlia varten, ympäristöväki kauhuissaan

Suomen metsäpolitiikkaa tukeva meppi Nils Torvalds uskoo, että Suomelle mieluinen muutos menee läpi. Ympäristötahojen mielestä Suomi syyllistyy kikkailuun ja unohtaa suuret ilmastotavoitteet: ”Hetki, jolloin luovutimme.”

Strasbourg.

Euroopan parlamentissa järjestetään keskiviikkona Suomessa suuresti jännitetty ja tunteita kuumentava äänestys, joka voi pahimpien uhkakuvamaalailujen mukaan vaarantaa Suomen metsätalouden tulevaisuuden.

Europarlamentaarikot eli mepit äänestävät Strasbourgissa siitä, jätetäänkö metsänkäyttöä koskevaan ilmastolainsäädäntöön kohta, joka voisi rajoittaa Suomen hallituksen ja metsäteollisuuden haaveita lisätä hakkuiden määriä merkittävästi lähivuosikymmeninä ilman lisämaksuja.

Lainsäädäntövääntö liittyy siihen, miten niin sanottua Lulucf-sektoria eli maankäyttöä, maankäytön muutosta ja metsiä kohdellaan kunkin EU-maan ilmastopäästöissä. Lulucf puolestaan liittyy laajemmin EU:n yrityksiin vähentää kasvihuonekaasujen päästöjä Pariisin ilmastosopimuksen mukaisesti.

Äänestyksessä päätetään suomalaismepin Nils Torvaldsin (r) ajamasta muutosesityksestä, jossa jätettäisiin pois viittaus hakkuiden ”intensiivisyyteen”. Sillä tarkoitetaan metsien vuosittaisen kasvun ja hakkuiden välistä suhdetta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Muutosesityksen hyväksyminen olisi suuri helpotus Juha Sipilän (kesk) hallitukselle ja metsäteollisuudelle, jotka ovat pelänneet, että EU-lainsäädäntö tekee Suomen metsistä laskennallisen kasvihuonekaasujen päästölähteen takavuosien alhaisiin hakkuumääriin verrattuna, vaikka metsät kasvavat hakkuita enemmän.

Ympäristötahot Suomessa ja muualla Euroopassa ovat huolissaan Suomen asenteesta. Syytösten mukaan Suomi yrittää kikkailla itselleen erioikeuksia suurissa eurooppalaisissa ja globaaleissa ilmastotalkoissa.

Suomessa metsäala tyrmistyi heinäkuussa, kun EU-parlamentin ympäristövaliokunta otti kannan, jota pidettiin Suomen metsäsuunnitelmien vastaisena. Sen jälkeen valtio, lobbarit ja Torvalds ovat tehneet työtä kääntääkseen europarlamentaarikkojen eli meppien päät.

Torvalds uskoi äänestyksen edellä, että hänelle mieluinen muutosesitys voittaisi keskiviikon äänestyksessä.

”Ostin Jaffa-pullon korkattavaksi keskiviikkona. Olen optimistinen”, Torvalds kertoi.

Selvä valtaosa Suomen mepeistä on Torvaldsin ja Suomen hallituksen linjoilla, mutta eivät kaikki. Esimerkiksi kokoomuksen Sirpa Pietikäinen sanoo olevansa kahden vaiheilla äänestyksen alla.

Vihreiden Heidi Hautala (vihr) sen sijaan vastustaa voimakkaasti muutosesitystä, koska hänen mukaansa ehdotus mahdollistaisi lisähakkuut ilmastoa vaarantavalla tavalla ja voisi johtaa niin sanotun hiilinielun pienenemiseen vuoteen 2050 saakka.

Hiilinielulla tarkoitetaan metsiin vuosittain sitoutuvan ja siitä poistuvan hiilimäärän erotusta.

Hautalan mielestä kiistanalaisen muutosesityksen myötä ”häivytetään vertailupohja”, mikä antaa jäsenmaille eväitä salata metsiensä todellisen tilanteen kasvihuonekaasujen sitojina.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK lähtee siitä, että Suomen metsien käyttö ei vähennä niiden hiilivarastoa, vaikka vuotuinen hiilinielu hieman pienenisikin.

”Suomen metsät kasvavat joka tapauksessa aina enemmän kuin mitä niitä käytetään. Kaadettujen puiden tilalle istutetaan aina uusia”, MTK totesi viime viikolla tiedotteessaan.

EU:n metsäpolitiikkaa seuraavan ympäristöjärjestö Fernin asiantuntija Hanna Aho katsoo asiaa eri tavalla. Hän vastustaa hallituksen kaavailuja kasvattaa vuosihakkuita nykyisestä noin 66 miljoonasta noin 80 miljoonaan kuutioon.

”Metsien käytön myötä vuotuinen hiilivarasto pienenee suhteessa siihen, mitä se olisi ilman lisähakkuita. Hallituksen tavoitteena on pienentää Suomen vuotuista hiilivaraston kasvua eli hiilinielua liikenteen päästöjä vastaavalla määrällä. Tämä ei ole merkityksetöntä ilmastolle”, Aho toteaa Brysselistä.

Aho suhtautuu melankolisesti Suomen ilmastopolitiikkaan. Hänen mukaansa ilman maankäyttösektorin kontrollointia ilmastotoimet voivat menettää merkityksensä kokonaan, jos päästöjä voidaan siirrellä sektorilta toiselle.

”Ilman Lulucf:ää ilmastonmuutosta ei voi hillitä tehokkaasti. Suomen ilmastotavoitteet ja ilmastolaki ovat vain sanoja paperilla, jos nettopäästöjä ei saada alas. Tämä lakipaketti voi olla kaikkein merkittävin jälki, jonka suomalaiset nykypoliitikot jättävät ilmastopolitiikan ja maailmanpolitiikan historiaan. Hetki, jolloin luovutimme”, Aho toteaa.

Meppi Nils Torvaldsin mukaan koko Lulucf-paketti on kuitenkin räätälöity niin, että EU pysyy kokonaisuutena Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteissa. Hänen mukaansa ”nielua pitää kehittää nimenomaan hakkaamalla nyt, jotta meillä olisi kasvavaa puustoa ja kasvava nielu sitten 2030-40-luvuilla.”

Eläkkeellä oleva ilmastonmuutokseen erikoistunut VTT:n tutkimusprofessori Ilkka Savolainen suhtautuu epäileväisesti Torvaldsin ja etujärjestöjen logiikkaan, jonka mukaan hakkuut takaavat hiilivaraston nopeamman kasvun tulevaisuudessa.

”Tässä kuitenkin menetetään paljon hiiltä ilmakehään. Sillä on lämmittävä vaikutus vuosikymmeniä, ennen kuin hiili on taas palannut metsään. Siis juuri lähivuosikymmeninä, kun ilmastonmuutos halutaan pysäyttää, suuret hakkuut lisäävät lämpenemistä”, Savolainen sanoo.

Monet suomalaismepit sanovat, että EU:n metsäpolitiikka on osin suorastaan järjenvastaista. Demarien Miapetra Kumpula-Natri vaati maanantaina parlamentin väittelyssä selitystä siihen, miten joidenkin maiden menneiden hakkuiden määrä voi tuottaa täysin erilaisia lukemia siitä, minkä verran ne voivat tulevaisuudessa hakata.

”Joillekin maille viitearvo on 85 prosenttia ja toisille 40 prosenttia. Mikä on tämän tieteellinen pohja?” Kumpula-Natri kysyi.

Lainsäädäntöehdotuksessa kunkin jäsenmaan hakkuita verrataan vuosiin 2000–2012. Ajanjaksoa pidetään Suomessa ongelmallisena, koska sen aikana on koettu hakkuita vähentänyt taloustaantuma ja muita takaiskuja.

Kiistelyä aiheuttavassa muutosesityksessä esitetään vaatimus, että jäsenmaiden metsämaan tulee jatkossakin säilyä nieluna ja niiden tulee ylläpitää tai kasvattaa nieluja vuosisadan jälkipuoliskolla.

”Komissio voi myöntää poikkeuksen peruskaudesta 2000–2012 jäsenvaltion toimitettua perustellun pyynnön, jossa osoitetaan, että poikkeus on ehdottoman välttämätön syistä, jotka liittyvät tietojen saatavuuteen, kuten metsäinventaarioiden ajoitukseen”, muutosesityksessä myös todetaan.

Lopullisesti Lulucf-lainsäädännön muoto syntyy EU-parlamentin, komission ja jäsenmaita edustavan neuvoston kolmikantaneuvotteluissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ilmastonmuutos
 • Pekka Mykkänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  2. 2

   Millä autolla naapurissasi ajetaan? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Yhä useammalla alalla on pulaa työntekijöistä – Katso hakukoneesta, missä ammateissa kaivataan tekijöitä asuinseudullasi

  4. 4

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  6. 6

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  7. 7

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto

  8. 8

   Suomen suurin koskaan järjestetty lähiöfestivaali alkaa tänään – HS esittelee kolme kiinnostavaa uutta lähiötä ja festivaalin tärpit

  9. 9

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  10. 10

   Vuonna 1983 ydinsodan estäneen Petrovin kuolema muistuttaa, että hänen­kaltaisiaan tarvitaan jälleen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  5. 5

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  6. 6

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  7. 7

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  8. 8

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  9. 9

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää