Talous

Hyvä esimies tekee smoothiet palaveriin – Alaistensa ylistämät pomot kertovat, miten he ovat parantaneet esimiestyötään

HS pyysi lukijoita ilmiantamaan hyvän pomonsa. Vastauksia tuli kymmenittäin.

Hyvä esimies kuuntelee, kannustaa, antaa vastuuta ja luottaa. Hän istuu ruokalassa samassa pöydässä kuin muut. Hän katsoo silmiin. Hän tekee vuorollaan smoothiet tiimipalaveriin.

Muun muassa tällaisia vastauksia lukijat antoivat, kun HS pyysi heitä ilmiantamaan hyviä pomojaan.

Tuoreen tutkimuksen mukaan alaisten käsitys pomoistaan on huomattavasti surkeampi kuin esimiesten itsestään, mutta ainakin HS:n saamien viestien perusteella työpaikat ovat täynnä myös ihania ihmisiä. Vastauksia tuli noin 70.

Pomojen haukkumista haluaa hillitä myös Hankenin johtamisen ja organisaatioiden laitoksen professori Janne Tienari.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Mielestäni monille johtajille voi nostaa hattua”, hän kehuu.

”Usein omistajilta tulevat paineet sitovat johtajien käsiä. Tulospaineet ovat valtavat ja koko ajan on kiire.”

Tässä jutussa alaiset pääsevät vaihteeksi kehumaan pomojaan. Esimiehet taas kertovat, miten he arjen työn keskellä ovat yrittäneet parantaa johtamistaan.


Heidi Keskikylä, kankaita myyvän Eurokankaan markkinointipäällikkö

Alainen kertoo: ”Aina, jos hän näkee tiimiläistensä joutuneen vaikeaan tilanteeseen, hän vilahtaa paikalle ja selvittää asian ennen kuin tunteet kuumenevat. Hän kuuntelee ja neuvoo aina kärsivällisesti, ohjaa moitteet itselleen ja kehut alaisilleen. Hän on todella sisäistänyt sen, että esimiehen tehtävä on mahdollistaa oman tiimin tehokas työ ja hyvä työilmapiiri.”

Heidi Keskikylä johtaa Eurokankaassa markkinoinnin ja viestinnän tiimiä, joka on täynnä luovia ihmisiä. Hänen mielestään esimiestyössä haastavimpia ovat konfliktitilanteet – mutta hän ei halua väistellä niitä.

Keskikylä on työssään kokenut, että hyvinkin vaikeat asiat pystytään hoitamaan, kun ne vain otetaan puheeksi.

”Kun tulee konflikteja, niihin täytyy tarttua heti. Aika ei niitä paranna”, hän sanoo.

”Ei voi hyväksyä sitä, että joku esimerkiksi käyttäytyy asiattomasti muita kohtaan. Esimiehenä olet vastuussa tiimiläisille siitä, että tiimin sisällä on hyvä henki ja tekemisen meininki. Lisäksi on yrityksen strategiset ja objektiiviset tavoitteet, jotka pitää täyttää.”

Riitelyssä tai huonossa käytöksessä muita kohtaan voi olla kyse vaikkapa siitä, että työntekijä kokee, ettei hänen työtään arvosteta. Tai sitten hänen henkilökohtaisessa elämässään voi olla meneillään jotakin kuormittavaa. Avoimet kysymykset auttavat usein selvittämään, mistä pohjimmiltaan on kyse.

”’Miten tämä tilanne sinun mielestäsi meni?’ on hyvä kysymys”, Keskikylä sanoo.

Omalle epämukavuusalueelle menemisessä auttaa se, että on tukiverkostoja, joiden kanssa asioista voi puhua ja tuulettaa omia tunteitaan.

Vaikeita keskusteluja alaisten kanssa Keskikylä harjoittelee käymällä niitä läpi etu- ja jälkikäteen. Hän suunnittelee ennen keskustelua, miten siinä voisi edetä ja jälkeenpäin miettii, miten meni.


Tuomas Kurki, markkinointiviestintäorganisaatio Dentsu Aegis Network Finlandin kaupallinen johtaja

Alainen kertoo: ”Minulle Tuomaksessa esimiehenä on ollut aiempiin esimiehiini verrattuna erilaista se, että hän on aina työntekijän puolella. Jos tulee ikäviä juttuja, kuten vaikka säästökuureja, hän selittää asiat tosi selkeästi. Hän ajaa aina selkeästi meidän etuamme. Kun tulee ongelmia, hän ei kerro ratkaisua, vaan antaa meidän keksiä sen itse. Tuntuu, että saamme vastuuta, ja se motivoi.”

Tuomas Kurjen mielestä pomon onnistumista mitataan alaisten työtyytyväisyydellä ja onnistumisella. Tämän varmistamisessa hänelle on erityisen tärkeää se, että alaiset kokevat hänen olevan läsnä.

Hänen tiimissään on 44 ihmistä, ja viisi ihmistä raportoi hänelle. Kerran kahdessa viikossa hän istuu tunnin verran juttelemassa yksi kerrallaan hänelle raportoivien ihmisten kanssa. Nämä tekevät saman omien alaistensa kanssa.

”Otetaan kuppi kahvia ja istutaan alas. Sillä hetkellä esimiehen ainoa työtehtävä on kuunnella, mitä alaisella on sydämellään”, Kurki kertoo.

Alaisten tuntemusten selvittämiseksi Kurjen tiimissä tehdään paljon myös kyselyitä.

Dentsu Aegis on kansainvälinen yritys, joka toimii 145 maassa. Koko yrityksenlaajuinen kysely tehdään kerran vuodessa. Suomen Dentsu Aegis on nyt ensi kertaa mukana myös Great place to work -tutkimuksessa, jossa pyritään kehittämään työpaikkoja ja listaamaan niitä parhausjärjestykseen.

Näiden lisäksi Kurjen tiimi saa vastata kolmesta neljään kertaan vuodessa muutamaan yksinkertaiseen kysymykseen, jonka tarkoitus on selvittää, millaisissa tunnelmissa töitä tehdään.

”Minusta esimies on niin hyvä kuin tiimi sanoo hänen olevan”, Kurki sanoo.


Juha Äkräs, valmennusyhtiö Hintsa Performancen hallituksen puheenjohtaja

Alainen kertoo: ”Hän ei tuputa omaa kantaansa päällemme, vaan osaa arvokkaasti tuottaa arvostusta meille kaikille. Mielenkiintoista on ehkä se, ettei Juha ole sanallakaan sanonut mitä pitää tehdä tai millä tavalla. On kuin näkymätön käsi ohjaisi ja jokin voima joka innostaa tekemään parastaan.”

Juha Äkräs teki Nokialla 21 vuoden uran ennen siirtymistään valmennusyhtiö Hintsaan. Viimeksi hän toimi Nokian henkilöstöjohtajana.

Jo Nokian-vuosinaan hän tajusi, että johtajan on raivattava kalenteriinsa tyhjää tilaa. Siitä asti hänellä on ollut joka päivä kalenterissaan kaksi tuntia tyhjää.

”Nokialla tein pahimmillaan töitä aamukahdeksasta iltakuuteen. Sen jälkeen hoidin meilit ja sammuttelin tulipaloja. Sellaisella tahdilla ihmisestä tulee reaktiivinen ja hän väsyy.”

Tyhjien kahden tunnin aikana Äkräs pohdiskelee asioita, hengailee alaistensa kanssa – tai sammuttelee tulipaloja.

”On tärkeää ajatella niin, että tämäkin on työtä ja sille pitää varata aikaa.”

Myös rutiineista Äkräs haluaa pitää kiinni. Hän syö joka aamu perheensä kanssa aamiaisen ja pyrkii syömään myös illallisen. Lenkit koiran kanssa metsässä ovat tärkeitä.

”Esimiehen on tärkeää oppia pitämään huolta itsestään. Lentokoneessakin kehotetaan panemaan happinaamari ensin omille kasvoille.”

Äkräs kertoo johtamisestaan tarkemmin tässä jutussa.


Hanna-Mari Store, terveysyhtiö Mehiläisen työelämäpalvelujen johtaja Helsingin alueella

Alainen kertoo: ”Hän on erinomainen sekä bisnesjohtajana että henkilöstöjohtajana – ei aina niin helppo yhdistelmä!”

Hanna-Mari Store on työskennellyt esimiehenä kaikkiaan 17 vuotta. Uransa alkuvaiheessa hän uskoi, että tavoitteet saavutetaan parhaiten, jos koko tiimi saadaan toimimaan niin kuin hän toimisi.

Nopeasti hän ymmärsi olleensa väärässä.

”On hyväksyttävä, että oma tapani ei välttämättä ole hyvä tapa muille. Minun tiimiläiseni eivät hoida vastuualueitaan samalla tavalla kuin minä hoitaisin, vaan omalla tavallaan”, hän sanoo.

Tämä on hänen mielestään sekä tuloksellisempaa että alaisille motivoivampaa kuin tiukka ohjaus.

Tiimiläisten on kuitenkin tärkeää sisäistää ne tavoitteet, joihin pyritään. Työelämäpalveluilla on omat kasvu- ja kehitystavoitteet, jotka Store käy alaistensa kanssa läpi. Niiden toteutumista myös seurataan tiiviisti sekä kahdenkeskisissä että yhteisissä palavereissa. Mutta siinä, miten tavoitteisiin päästään, kukin saa käytännössä vapaat kädet.

”Minä ohjaan, autan kun tarvitaan apua, mutta en halua sotkea ihmisten työtä.”

Tavoitteiden sisäistäminen vaatii myös sitä, että alaiset tuntevat esimiehensä välittävän heistä ja olevan läsnä. Fyysinen läsnäolo on kuitenkin vaikeaa, koska Store johtaa neljää eri yksikköä.

Tämän hän näkee haasteeksi paitsi omassa työssään myös laajemmin työelämän muuttuessa.

”Tässä on kehittämisen paikka sekä omassa työssäni että Suomen työelämässä laajemmin. Miten pystytään luomaan tunnetta välittämisestä ja vastuun kantamisesta, kun esimerkiksi etätyö lisääntyy?”

Myös näin alaiset kehuivat pomojaan:

”Hän aidosti heitttää itsensä likoon, toimii esimerkkinä ja antaa muille juuri oikeanlaista vapautta ja vastuuta. Hän on ihmisiä aidosti arvostava ja aina valmis tukemaan tarvittaessa. Ei pomota vaan toimii pomona kuten pitääkin. Rohkea, näkemyksellinen ja suoraselkäinen. Sellainen on mun pomo ja siitä olen onnellinen!”

”Hän kertoo päätösten taustat, luottaa alaisten harkintakykyyn, miettii asioita myös työhyvinvoinnin kannalta ja pyrkii luomaan näköalaa yhteisön ja yksittäisten alaisten tulevaisuuden mahdollisuuksista myös kriisien keskellä. Yliopiston hallintomuutosten ja kustannussäästöjen keskellä yksikkömme yhteishenki ja työtyytyväisyys ovat pysyneet kohtuullisen hyvinä. Osa kiitoksesta kuuluu kokeneelle esimiehelle, jonka ovi on jotenkin aina auki vaikka johtamiseen liittyvien kiireiden täytyy olla infernaaliset.”

”Hän on tasapuolinen ja oikeudenmukainen, suhtautuu tehtäviinsä asiakeskeisesti eikä anna tunteiden tai henkilökohtaisuuksien vaikuttaa suoritukseensa. Lisäksi hänellä on pitkä ja monipuolinen kokemus sekä syventäviä koulutuksia.”

”Hän ei uskoakseni pidä itseään täydellisenä vaan hyväksyy rajallisuutensa. Tästä johtuen hän on hyvä kuuntelija. Ja tästä edelleen seuraa että hän osaa huomioida alaisten tilannetta ja näkemyksiä sekä toimia yleensäkin oikeudenmukaisesti ja ennen kaikkea johdonmukaisesti. ”

”Hän istuu ruokalassa samassa pöydässä kuin muutkin, kertoo kuulumisiaan ja on välillä vaivaantunut niin kuin kaikki muutkin. Hän ei pidä itsestään meteliä eikä käyttäydy kuin olisi muita parempi vaikka onkin esimiesasemassa. Hän myös pukeutuu kuin tavallinen ihminen ja tulee juttelemaan kuin tavalliselle ihmiselle. Kaikin puolin hän on hyvä, koska hän luottaa, antaa tukea ja kohtelee vertaisena.”

”Hänellä on selkeä päämäärä ja käsitys siitä mihin hän yhdessä alaistensa kanssa tähtää. Siitä huolimatta tai juuri sen vuoksi hän on avoin uusille toimintatavoille ja eriäville mielipiteille. Hän on aina valmis kyseenalaistamaan omat ja yhteisön toimintatavat ja muuttamaan niitä tarvittaessa. Ystävällisyydellään ja alaisiaan kohtaan osoittamalla arvostuksella hän on ansaitsee työyhteisön luottamuksen ja saa heidät tekemään parhaansa tavoitteiden ja päämäärien saavuttamiseksi.”

”Hän on nyt jo eläkkeellä, mutta on ollut työurani ehdottomasti paras pomo. Hänellä oli karismaa, auktoriteettiä ja hän huomioi kaikki ihmiset ympärillään. Hän kuunteli , neuvoi jos kysyi neuvoa, antoi vastuutaja luotti. Hän oli vaativa, mutta armollinen takaiskuissa. Aikansa ideanikkari ja edelläkävijä.”

”Hän luo ilmapiirin, jossa on lupa myös epäonnistua.”

”Kiireen keskellä häneltä löytyy kykyja ymmärrys pysähtyä, katsoa silmiin, kuunnella ja kannustaa. Rankkojen muutosjohtamisen prosessien keskellä löytyy iloinen tyyppiin joka aidosti haluaa työyhteisön kukoistavan. Aamukokoukseen ilmestyy silloin tällöin pieniä herkkuja. Lomalle lähdetään halausten kanssa. Hän on ollut esimiehenä ja johtajana kauan ja rautainen ammattilainen. Kyynisyys tai etääntyminen ei kiinnity häneen. Hän motivoi ja tukee ja on yksi merkittävimmistä syistä mikä tukee omaa jaksamista työssä asiantuntijana ja esimiehenä. Väitän että minulla on Suomen paras pomo.”

”Bossillani on strategia ja hän laittaa sen saattumaan aina asiakasrajapintaan saakka. Hän on näkyvä, tavoitettava, yhteiskunnallisesti kantaaottava ja paljastaa arvopohjansa avoimesti esimerkiksi somessa. Ala on hankala ja siihen kohdistuu jatkuvaa julkista kritiikkiä niin päätöksentekotasolta (politiikka) kuin kansalaisilta, ekonomisista paineista puhumattakaan. Bossini on luja ja samalla inhimillinen, sydän ei kylmene kovassakaan paikassa. Bossini on myös sydämellinen ja hauska ja vakuuttava samaan aikaan. Bossini on määrätietoinen ja tehokas. Bossini mielestä mummot ja papat on bestejä, ei kulueriä toinen jalka haudassa. Bossini haluaa parasta. Bossini on bestbossi.”

”Kun japanilaiset kollegat tulivat Suomeen ja toimistollemme vierailulle, he eivät erottaneet, kuka on johtaja, kuka alainen. Työpaikkamme on monella tapaa yhteisöllinen – arjen vastuut jakautuvat, myös esimiehelle kuuluu keittiön siisteydestä huolehtiminen ja oma smoothievuoro tiimipalaveriin. Silti on aina selvää, kuka laatii budjetin ja kutsuu kehityskeskusteluun. ”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Esimiestyö
 • Johtaminen
 • Työelämä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  3. 3

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  4. 4

   Näyttää aivan tavalliselta rahtikontilta, onkin raskas kranaatinheitin – suomalaiset kehittivät uuden asejärjestelmän Arabiemiraattien pyynnöstä

  5. 5

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  6. 6

   ”Olen yrittänyt ymmärtää äitiäni” – vielä moni kolmikymppisistä on elänyt lapsuuden, johon heijastuivat sotasukupolven traumat

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   15-vuotias pidätetty Lontoon happoiskusta epäiltynä – ainakin kuuden kerrotaan loukkaantuneen

  9. 9

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  10. 10

   Suomalainen merikapteeni nai eteläafrikkalaisen seikkailijattaren 82 vuotta sitten ja ajoi sitten laivansa karille Englannin kanaalissa – uusi kirja kertoo romanttisen, traagisen tarinan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  5. 5

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  6. 6

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  7. 7

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  8. 8

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  9. 9

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  10. 10

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  11. Näytä lisää