tiistai 2.9.2014 | Sinikka, Justus  Onnittele e-kortilla

Google haluaa konesalin tuulivoimaloiden läheisyyteen

12.2.2009 23:00

juha metso

Stora Enson Summan tehdasalue.

Stora Enson Summan tehdasalue.

Maailman suosituinta hakukonetta ylläpitävä Google ostaa metsäyhtiö Stora Enson tehdasrakennuksen Summassa, Haminassa 40 miljoonalla eurolla. Yhtiö tekee tehtaasta konesalin, jonne säilötään internet-palveluiden pyörittämisessä tarvittavaa salaista tietoa.

Valintaan vaikutti ilmeisesti se, että tuulivoimayhtiö Winwind on rakentamassa kyseisen tehtaan läheisyyteen omaa tuulivoimalatehdasta, ja sen läheisyyteen neljää tuulivoimalaa.

Kun propellit ovat valmiita, paikallinen energiayhtiö Haminan Energia myy niistä sähköä lähiympäristöön. Yksi ostajista on mitä todennäköisimmin Google.

Yhtiön hakukoneen ja muiden internet-palveluiden pyörittäminen syö hurjasti energiaa. Google on siksi ottanut tavoitteeksi hankkia sähköä ympäristöystävällisesti: Yhdysvalloissa sillä on esimerkiksi aurinkovoimahankkeita.

Se, että saatavilla on vihreää lähienergiaa, "on vaikuttanut omalta osaltaan Googlen tuloon", sanoo Winwindin toimitusjohtaja Jari Varjotie. Samansuuntaisia arvioita Helsingin Sanomat on saanut myös muista lähteistä.

Kauppa on tarkoitus saattaa päätökseen maaliskuun loppuun mennessä.

Kaupasta tiedotti Stora Enso. Ostaja oli torstaina vielä varsin vähäsanainen suunnitelmistaan: se ei kertonut tarkemmin, millainen konesali Haminaan perustetaan tai miksi juuri Summa valittiin paikaksi.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>