perjantai 22.8.2014 | Iivari, Iivo  Onnittele e-kortilla

Käräjäoikeus tuomitsi Gibsonin Les Paul -kitaran yleisnimeksi

5.9.2008 22:00

Colin Archer / AP

Les Paul, 93, esiintyy edelleen. Vuosi sitten helmikuussa hän jammaili newyorkilaisella klubilla.

Les Paul, 93, esiintyy edelleen. Vuosi sitten helmikuussa hän jammaili newyorkilaisella klubilla.

Maailman kuuluisimpiin lukeutuva sähkökitaravalmistaja Gibson Guitar Corporation on menettänyt yhden tärkeimmistä tavaramerkeistään Suomessa. Helsingin käräjäoikeus päätti viime viikolla, että Gibsonin "Les Paul" -tavaramerkki on menettänyt erottamiskykynsä.

Päätös on lainvoimainen, sillä Gibson ei aio valittaa siitä.

Käräjäoikeuden päätöksen mukaan Les Paul -ilmaisu on muuttunut yleiskielessä tarkoittamaan tietynlaista kitaran lajityyppiä, jota valmistavat muutkin yhtiöt kuin Gibson. Rekisteröity tavaramerkki on siis muuttunut yleiskielen sanaksi kuten monille muille tuotemerkeille on käynyt, kun tavaramerkin haltija ei ole valvonut sen käyttöä.

Erottamiskykynsä ennen Les Paulia ovat menettäneet muun muassa entiset brändit, jotka nykyisin kirjoitetaan jopa pienellä kirjaimella. Niitä ovat muun muassa vaseliini, gramofoni, dynamiitti, heteka, termos ja nylon.

Merkin vesittymiseen johti riita, jonka Gibson Corporation itse käynnisti. Gibson haastoi oikeuteen helsinkiläisen Musamaailma -musiikkiliikkeen ja maahantuojan, joka tuo maahan Tokai-merkkisiä kitaroita.

Gibsonin mielestä Musamaailma loukkasi Gibsonin yksinoikeutta tavaramerkkiin Les Paul, koska sen nimellä on markkinoitu ja mainostettu sähkökitaroita.

Gibson korosti kanteessaan, että Les Paul on rekisteröity sekä sana- että kuvamerkkinä eikä se ole menettänyt erottamiskykyään.

Gibson vaati Musamaailmalta vahingonkorvauksia saamatta jääneestä myyntivoitosta sekä merkin erottamiskyvyn ja goodwill-arvon heikkenemisestä.

Useat todistajat kertoivat kuitenkin oikeudessa, että Les Paul -sanayhdistelmä kuvaa musiikkialan kielenkäytössä rungon malliltaan tietyn tyyppisiä kitaroita. Heidän mielestään sana kuvaa ominaisuuksia kuten autojen tyyppinimitykset sedan, wagon tai farmari.

Todistajat huomauttivat, että koko nimi on otettu kuuluisalta kitaristilta ja sähkökitaran kehittäjältä, jonka nimi on Les Paul (s. 1915).

Raskauttavana käräjäoikeus piti sitä, että myös tavaramerkin haltija Gibson on käyttänyt Les Paul -sanaa monikkomuodossa. Myös maahantuoja on käyttänyt Les Paul -nimeä yleisnimen tavoin, oikeus totesi.

Siksi Musamaailmalla on oikeus käyttää mainonnassaan ja markkinoinnissaan nimeä Les Paul, joka käräjäoikeuden mukaan viittaa kuuluisaan kitaristiin herra Les Pauliin.

Gibson kärsi nyt toistamiseen tappion Musamaailmaa vastaan, sillä vuosi sitten Gibsonin maahantuoja tuomittiin korvauksiin "harhaanjohtavan ja sopimattoman" sähköpostin lähettämisestä soitinkauppiaille.

Helsingin käräjäoikeus katsoi, että Gibson-maahantuoja vahingoitti Tokai-kitaroiden maahantuojaa väittämällä tämän soittimia "laittomiksi kopioiksi" ja niiden vähittäismyyjien syyllistyvän "vakavaan rikokseen".

Gibson-maahantuoja joutui maksamaan Tokai-maahantuojalle ylimääräisestä työstä, mainoskustannuksista ja maineen menetyksestä yhteensä 12 000 euroa.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>