sunnuntai 31.8.2014 | Arvi  Onnittele e-kortilla

Kapinoivat insinöörit vaativat jättisummaa jäämisestä Nokialle

5.7.2011 5:15

Pekka Sakki / Lehtikuva

Nokian pääkonttori Keilaniemessä Espoossa lokakuussa 1997.

Nokian pääkonttori Keilaniemessä Espoossa lokakuussa 1997.

Heinäkuussa 1997 elettiin Nokian nousun kuumimpia vuosia. Yhtiön kurssi oli matkalla kohti korkeuksia – noustakseen lopulta yli 12-kertaiseksi kesän 1997 lukemiin verrattuna.

Tuona heinäkuun torstaina voittokulku oli kuitenkin pysähtyä. Nokian huippulahjakkuus, tuotekehittäjä Jyrki Hallikainen katsoi Salossa pomoaan silmiin ja ojensi pinkan paperia. Hän ja 44 muuta Oulun kännykkäkehityksen avainhenkilöä irtisanoutuivat Nokian palveluksesta ja perustivat oman matkapuhelinten suunnittelua myyvän yrityksen.

Nyt julkisiksi tulleet, asiaan liittyvät oikeudenkäyntiasiakirjat paljastavat, mitä tuolloin tapahtui.

Irtisanomishetkellä Hallikaisella oli jo taskussaan miljoonia dollareita matkapuhelinbisnekseen hamuavan elektroniikkajätti Philipsin rahaa.

Nokian koko Oulun tuotekehitystoiminta oli uhattuna. Kaikki irtisanoutujat yhtä lukuun ottamatta olivat Oulun yksiköstä ja kokeneimmasta päästä.

Tuotekehitysjohtaja Pekka Valjus otti irtisanomisilmoitukset vastaan ja katsoi epäuskoisena Hallikaista. Valjus pyysi Hallikaista käymään samana päivänä Nokian pääkonttorissa Espoossa. Siellä Hallikainen tapasi Nokian matkapuhelinten toimitusjohtajan Pekka Ala-Pietilän.

Hallikainen ilmoitti Ala-Pietilälle hinnan, jolla yhteistyö jatkuisi myös Nokian kanssa: 200 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Summa oli Nokiallekin valtava.

Nokia käynnisti voimakkaan takaisinrekrytointikampanjan: lähtijät saivat palata Nokialle vähin äänin ja ilman seuraamuksia. Hallikaisen ympärille rakentunut ryhmä kutistui ensin kymmeneen ihmiseen, ja lopulta Hallikainen jäi yksin. Philips purki sopimuksen. Hallikainen ja Nokia päätyivät lopulta oikeuteen asti, ja Nokia vaati häneltä miljoonien eurojen korvauksia.

Oikeudenkäyntiasiakirjat tulivat julkisiksi tänä kesänä, kahdeksan vuoden salassapidon jälkeen.


Lue koko tarina kapinasta tiistain Helsingin Sanomista.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>