maanantai 1.9.2014 | Pirkka  Onnittele e-kortilla

Metsäteollisuus haluaa eroon teollisuuden sähköverosta

19.5.2009 12:51

Laura Leinonen

Metsäteollisuuden esityksen mukaan teollisuuden sähköverosta pitäisi luopua kokonaan. Kuvassa Stora Enson Kaukopään tehtaat.

Metsäteollisuuden esityksen mukaan teollisuuden sähköverosta pitäisi luopua kokonaan. Kuvassa Stora Enson Kaukopään tehtaat.

Metsäteollisuuden etujärjestö Metsäteollisuus ry esittää hallitukselle pitkän listan vaatimuksiaan toimenpiteiksi, joilla metsäteollisuuden toimintaympäristöä Suomessa parannettaisiin.

Metsäteollisuuden edustajat ja hallituksen keskeiset ministerit ovat viime viikkoina käyneet läpi metsäteollisuuden ongelmia ja pyrkineet etsimään keinoja alan kannattavuuden parantamiseksi.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan metsäteollisuus haluaa erityisesti energiaverotukseen paljon muutoksia, ja nopeasti.

Esityksen mukaan teollisuuden sähköverosta pitäisi luopua kokonaan, ja suunnitellut energiaverojen eli sähkön ja maakaasun verojen korotukset olisi poistettava välittömästi.

Lisäksi metsäteollisuus pitäisi vapauttaa tuulivoiman syöttötariffimaksuista.

Teollisuus toivoo metsäteollisuuden kilpailukykyä tukevia perusvoimaratkaisuja tämän vuoden loppuun mennessä. Käytännössä vaatimus tarkoittaa ydinvoiman lisärakentamista.

Metsäteollisuus ei myöskään halua, että niin sanottua windfall-verotusta eli ansiottoman arvonnousun verotusta sovelletaan metsäteollisuuden omistamiin tai osaomistamiin vesi- ja ydinvoimaloihin.

Metsäteollisuus ry:n mukaan hallitus puolitti teollisuuden sähköveron 2007 alusta, mutta samalla metsäteollisuuden sivutuotteilla tuotetun sähkön tuotantotuki poistettiin. Lopputuloksena oli se, että erityisesti sellutehtaiden energiakustannukset kasvoivat.

Muut Metsäteollisuus ry:n esittämät toimet liittyvät puumarkkinoiden toimintaan, puunkorjuu- ja kuljetuskustannuksiin ja metsäsektorin koulutukseen ja innovaatioihin.

Metsäteollisuus haluaisi esimerkiksi, että verojärjestelmää uudistettaisiin puun myyntiä ja aktiivista metsätaloutta kannustavaksi. Teollisuus haluaisi muutokset voimaan 2010.

Metsäorganisaatioita pitäisi teollisuuden mielestä uusia niin, että kaikki toimijat olisivat tasapuolisessa asemassa, ja kaikki metsävaratiedot olisi saatava tasapuolisesti kaikkien toimijoiden käyttöön.

MTK ärähti aiemmin metsävaratietoihin liittyvästä toiveesta, sillä metsänomistajien mielestä kyse on henkilötiedoista ja tietosuojasta. Joka tapauksessa teollisuus haluaisi metsäorganisaatioista ja tietojen saannista päätöksiä jo tämän vuoden aikana.

Lisäksi lakeja pitäisi uudistaa niin, että yksityismetsien pirstoutuminen loppuisi ja tilakoot kasvaisivat.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>