lauantai 30.8.2014 | Eemil, Eemeli  Onnittele e-kortilla

Metsäyhtiöt kiistävät ostavansa laitonta puuta Venäjältä

22.7.2008 21:51

Suuret suomalaiset metsäyhtiöt kiistävät jyrkästi hankkivansa Venäjältä laittomasti kaadettua puuta paperi- ja sellutehtailleen tai sahoilleen. Yritysten mukaan puuta ei osteta vilpillisiltä hakkuu-urakoitsijoilta.

Maailman luonnonsäätiön WWF:n Saksan-osaston julkaiseman raportin mukaan Venäjä on ylivoimaisesti tärkein laittoman puun myyjä Euroopassa, ja Suomi on suurin ostaja.

Suomalaisten metsäyhtiöiden kautta EU-maihin virtaa miljoonia kuutioita puutuotteita, joiden alkuperä ei kestä päivänvaloa.

WWF:n raportti perustuu pääosin Euroopan unionin tilastoviranomaisen Eurostatin keräämiin tietoihin vuodelta 2006. Tuolloin Suomi hankki Venäjältä raakapuuta 15,6 miljoonaa kuutiota.

WWF väittää, että EU:hun tuodusta laittomasta venäläisestä raakapuusta Suomen osuus on puolet. Suurimmat tuojat ovat Stora Enso, UPM ja Metsäliitto.

Venäjällä metsät omistaa valtio, joka myy yrittäjille hakkuuoikeuksia. Urakoitsijat kaatavat ja korjaavat puut, ja myyvät motit suomalaisille yhtiöille.

Laittomalla puulla WWF tarkoittaa puuta, joka on kaadettu suojelualueelta, jonka hankintaan on käytetty lahjuksia ja josta ei ole tilitetty veroja ja muita viranomaismaksuja. Puu muuttuu laittomaksi, jos siitä on annettu tullille vääriä tietoja.

WWF tunnustaa, että suomalaiset metsäyhtiöt ovat tehneet Venäjällä paljon töitä laittomia hakkuita vastaan. Järjestön mukaan ostajien seurantajärjestelmät ovat tehokkaita, mutta ne eivät silti pysty kokonaan estämään hämäriä puukauppoja.

Stora Enson metsäpäällikkö Jorma Länsitalo sanoo, että yhtiö ei osta laitonta puuta Venäjältä.

"Meillä on jäljityssysteemi, joka kattaa sataprosenttisesti kaiken puunhankinnan. Järjestelmää seurataan, tarkastetaan ja tehdään pistokokeita", Länsitalo kertoo.

Venäläisten urakoitsijoiden savotoita ja asiakirjoja tarkastavat sekä Stora Enson omat että yhtiön ulkopuoliset tarkastajat. Ulkopuolisilla tarkastajilla yhtiö pyrkii vakuuttaman sidosryhmät siitä, että järjestelmä on uskottava.

UPM:n metsäjohtajan Jaakko Sarantolan mukaan on suuri pettymys, että WWF moittii Suomea laittoman puun väyläksi.

"Heille on selvästi näytetty, että olemme tässä asiassa luokan parhaita", Sarantola sanoo.

"Olen täysin varma, että me emme tuo tietoisesti laitonta puuta. Jos jotain on, se on vahinko."

Sarantolan mukaan UPM:n puun alkuperän seurantajärjestelmä on kattava. "Oleellisesta on, että hakkuutyömaita tarkastetaan. Muistaakseni tarkastuksia on yli kaksisataa vuodessa", hän kertoo.

UPM vaatii metsäurakoitsijoiltaan raportteja hakkuista. "Luvut tarkistetaan järjestelmällämme."

Keskustelu laittomasta venäläisestä raaka-aineesta hiljenee ensi vuonna, kun Venäjä nostaa puun vientitullin 50 euroon kuutiolta. Tällöin loppuu sekä laillisen että laittoman pyöreän puun vienti länteen.

Tullit eivät kokonaan lopeta Stora Enson ja UPM:n puunhankintaa idässä, sillä yhtiöt omistavat Venäjällä muutaman sahan ja vaneritehtaan. Tuotannon sivutuote, hake, toimitetaan sellutehtaille Suomeen.

Hakevientiä Venäjä ei rankaise vientitullilla.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>