perjantai 29.8.2014 | Iina, Iines  Onnittele e-kortilla

Suomalaisen sähkön hinta yksi Euroopan halvimmista

13.9.2006 7:40

Suomalaisen kuluttajan sähköstä maksama hinta oli vuoden alussa yksi Euroopan unionin halvimmista. Kalleinta sähkö oli Eurostatin keräämien tietojen mukaan Tanskassa. Tanskalainen kotitalous maksoi sähköstä vuoden alussa keskimäärin 23,6 senttiä kilowattitunnilta.

Tanskalaisen kuluttajan sähköstä maksama hinta oli 120 prosenttia korkeampi kuin suomalaisen kuluttajan sähkön hinta. Sähkö maksoi Eurostatin vertailun mukaan Suomessa tammikuun alussa 10,8 senttiä kilowattitunnilta.

Ruotsissa sähkö oli 3,6 senttiä kalliimpaa kuin Suomessa ja maksoi keskimäärin 14,4 senttiä kilowattitunnilta. Suomea halvemmalla sähköä sai Eurostatin mukaan vuoden alussa yhdeksässä EU-maassa. Halvinta sähkö oli Baltian maissa ja Kreikassa, missä kilowattitunnin hinta vaihteli 7-8 sentin välillä.

Sähkön kuluttajahinta ylitti 20 senttiä Tanskan lisäksi Italiassa ja Alankomaissa. Italialainen keskivertokuluttaja maksoi sähköstä keskimäärin 21,1 senttiä ja alankomaalainen 20,9 senttiä kilowattitunnilta. Suurimassa EU:n jäsenmaassa Saksassa sähkö maksoi keskimäärin 18,3 senttiä kilowattitunnilta.

Suurista EU-maista kotitalouskuluttajan ostama sähkö oli Suomea halvempaa vain Britanniassa. Siellä sähkön keskihinta oli 10,2 senttiä kilowattitunnilta eli 0,6 senttiä alle Suomen hintatason. Ranskalainen kuluttaja maksoi sähköstä 12,1 senttiä ja espanjalainen 11,5 senttiä kilowattitunnilta.

Eurostatin vertailemat hinnat ovat 3 500 kilowattituntia sähköä vuodessa käyttävän tyyppikotitalouden maksamia hintoja. Energiamarkkinaviraston laskelmien mukaan kaikkien suomalaisten kotitalouksien keskimääräinen sähkön hinta oli heinäkuun alussa 10,2 senttiä kilowattitunnilta. Energiateollisuuden etujärjestön mukaan kotitalouskuluttajien painotettu sähkön kuluttajahinta oli noin 8,9 senttiä kilowattitunnilta.

Kuluttajien ostovoimalla korjatut sähkön hinnat olivat tammikuun alussa halvimmat Kreikassa, Britanniassa ja Suomessa. Kalleinta hintaa sähköstä maksettiin ostovoimaan suhteutettuna Slovakiassa, Italiassa, Puolassa ja Alankomaissa. Ostovoimavertailussa Tanska oli Eurostatin mukaan vasta EU:n viidenneksi kallein maa korkean tulotason johdosta.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>