sunnuntai 31.8.2014 | Arvi  Onnittele e-kortilla

Talous-Nobelin saajana ensimmäistä kertaa nainen

12.10.2009 14:05 | Päivitetty: 12.10.2009 15:36

US NATIONAL ACADEMY OF SCIENCES

Yhdysvaltalainen Elinor Ostrom on tuore taloden nobelisti.

Yhdysvaltalainen Elinor Ostrom on tuore taloden nobelisti.

Tämän vuoden talous-Nobel eli noin miljoonan euron "taloustieteen palkinto Alfred Nobelin muistoksi" jaettiin kahden amerikkalaisen ekonomistin kesken.

Palkinnon jakavat Indianan yliopiston valtio- ja ympäristötieteiden professori Elinor Ostrom, 76, ja Berkeleyn yliopiston liiketaloustieteen professori Oliver E. Williamson, 77.

Ensimmäinen taloustieteen naisnobelisti Ostrom tunnetaan tutkimuksistaan, jotka koskevat yhteisen omaisuuden kuten luonnonvarojen hallintaa. Williamson on puolestaan kehittänyt teoriaa yritysten välisten konfliktien ratkaisusta.

Ostromin katsotaan perustaneen miehensä Vincent Ostromin kanssa Indianan yliopistossa 1970-luvulla koulukunnan, joka tarkastelee muun muassa yhteisomistusta ja siihen liittyvää omaisuuden hallintaa ja luottamusperustaa. Tämä yhteisen valinnan teoria tarjoaa taloustieteeseen välineitä, joiden on perinteisesti katsottu kuuluvan valtiotieteiden alaan.

Ostromin tunnetuin tutkimus vuodelta 1990 haastoi käsitykset siitä, että ainoat tavat hallita yhteistä omaisuutta on yksityisomistus tai julkinen hallinta. Hänen kastelujärjestelmiä Nepalissa käsitellyt tutkimuksensa osoitti, että viljelijöiden yhteisomistus oli tehokkaampi tapa järjestää kastelu kuin valtiollinen ohjaus. Hän on sittemmin tutkinut myös metsien omistussuhteiden vaikutusta niiden hoitoon.

Ostrom sai ensimmäisenä naistutkijana myös valtiotieteiden Johan Skytte -palkinno 1999 ja William H Riker -palkinnon viime vuonna.

Berkeleyn yliopiston professorina vuodesta 1988 toiminut Williamson on puolestaan tutkinut muun muassa kaupankäynnin niin sanottuja transaktiokustannuksia. Niitä syntyy erilaisten liiketoimien yhteydessä, osin ”kitkakustannuksina”. Williamson on kehittänyt yhtälön, jonka mukaan kokonaiskustannukset ovat yhtä suuret kuin tuotantokustannukset lisättynä transaktiokustannuksilla.

Yhtälöllä on kuvattu muun muassa Nokian kaltaisten yritysten siirtymistä 1980-luvulta seuraavan vuosikymmenen ”uuteen talouteen”, joka madalsi yritysorganisaatioiden kynnyksiä, joustavoitti toimintaa ja vähensi transaktiokustannuksia.

Viime vuonna talouden Nobel eli virallisesti ”taloustieteen palkinto Alfred Nobelin muistoksi” annettiin Princetonin yliopiston professorille Paul Krugmanille, joka tunnetaan finanssikriisiin johtaneen talouspolitiikan arvostelijana.

”Talousnobeleita” on jaettu vasta vuodesta 1969.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>