keskiviikko 20.8.2014 | Sami, Samuli  Onnittele e-kortilla

VR suunnittelee uusia vetureita radoille jo vuonna 2015

1.10.2010 18:11

Sami Kero / HS

VR:n veturi SR2. Veturityyppiä on jo vuosia yritetty saada kuntoon, mutta suomalainen rata ja ilmasto ovat olleet haastavia veturityypille.

VR:n veturi SR2. Veturityyppiä on jo vuosia yritetty saada kuntoon, mutta suomalainen rata ja ilmasto ovat olleet haastavia veturityypille.

VR:n suuri veturihankinta etenee. VR:n hankintajohtaja Simon Indola kertoo, että yhtymä on jo tehnyt alustavia tiedusteluja toimittajista ja tarjouspyyntöjen pitäisi lähteä liikkeelle ensi vuoden aikana.

Tällöin VR-Yhtymän hallitus pääsisi päättämään toimittajasta tai toimittajista vuonna 2012 ja ensimmäiset uudet veturit ilmestyisivät raiteille vuonna 2015.

Kyseessä on suuri investointi, sillä hankittavaksi tulisi sata sähköveturia ja saman verran dieselvetureita. Hankinnan kokonaishinta nousee arvioiden mukaan noin 800 miljoonana euroon.

Suomen rautateillä on ajossa nyt noin 400 dieselveturia ja 150 sähköveturia, joten sähkövetureista uusitaan enemmistö ja dieselvetureista noin neljännes.

Indolan mukaan kyseessä ei ole kuitenkaan pelkästään korvausinvestointi, vaan vetureiden kokonaismäärä kasvaa jonkin verran liikennemäärän kasvun takia.

Veturivalmistajia on maailmalla paljon, joten hankintaprosessista on odotettavissa aikaa vievä. On mahdollista, että hankinta jakautuu kahteen osaan, jolloin sähköveturit ja dieselveturit ostetaan eri toimittajilta.

Nykyiset sähköveturit ovat lähes kokonaan venäläisvalmisteisia, mutta nykyisen hankintalain mukaan tarjouskilpailun pitää olla avointa. On mahdollista, että venäläisperinne sähkövetureissa katkeaa.

Nykyisiä dieselvetureita on VR:lle toimittanut muun muassa Valmet, mutta enää ei kotimaista valmistusta ole tällä alalla.

Dieselkoneiden päästörajat ovat tiukentuneet, joten dieselveturit tuottavat vähemmän päästöjä kuin vanhat.

Indola arvioi, että uusi veturikanta tulisi radoille muutaman vuoden kuluessa 2015 alkaen.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>