tiistai 2.9.2014 | Sinikka, Justus  Onnittele e-kortilla

Ydinvoiman kannatus kasvaa EU:ssa

4.7.2008 21:07

AFP

Ydinjätteen käsittelyä Krskossa, Slovenian ainoassa ydinvoimalassa.

Ydinjätteen käsittelyä Krskossa, Slovenian ainoassa ydinvoimalassa.

Ydinvoiman kannatus on kasvanut kolmessa vuodessa "merkittävästi" Euroopan unionin jäsenmaissa, selviää EU-komission julkaisemasta tuoreesta mielipidekyselystä.

Ydinvoimaa kannattaa nyt 44 prosenttia kansalaisista ja vastustaa 45 prosenttia. Edellisessä tutkimuksessa kolme vuotta sitten kannattajia oli 37 prosenttia ja vastustajia 55 prosenttia.

Tutkimuksen mukaan ydinvoiman kannatuksen kasvu selittyy sen mahdollisuudella vähentää hiilidioksidipäästöjä verrattuna muihin energiamuotoihin kuten hiileen.

Ydinvoiman kannatus vaihtelee melkoisesti eri jäsenmaiden kesken.

Ydinvoiman kannatus oli pääsääntöisesti suurempi niissä maissa, joissa on jo ydinvoimaloita. Mielipiteissä selvästi jakava tekijä oli myös muun muassa sukupuoli: miehistä ydinvoimaa kannatti useampi kuin joka toinen, naisista runsas kolmannes.

Eniten ydinvoima sai kannatusta Tšhekissä, Liettuassa ja Unkarissa. Heikointa ydinvoiman kannatus oli puolestaan Kyproksessa, Itävallassa ja Maltalla. Suomalaiset olivat EU:ssa innokkaimpien ydinvoiman kannattajien joukossa: suomalaisista 61 prosenttia kannatti energian tuottamista ydinvoimaloilla.

Kaikkiaan unionin 27 jäsenmaasta 15:ssa on ydinvoimaloita. EU:n sähköntuotannosta ydinvoiman osuus on vajaa kolmannes.

Tutkimus paljasti vakavia puutteita kansalaisten tietämyksessä ydinjätteistä. Keskimäärin kolme neljästä koki, etteivät he olleet "hyvin informoituja" radioaktiivisesta jätteestä. Parhaiten asiasta tuntuivat tietävät Ruotsin, Suomen ja Slovenian kansalaiset.

Eurobarometri-mielipidetutkimusta varten haastateltiin lähes 27 000:ta kansalaista 27 jäsenmaassa. Haastattelut tehtiin helmi-maaliskuussa.

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

RSS
Osoite Töölönlahdenkatu 2
PL 18, 00089 SANOMA
Puhelin +358 9 1221
© Helsingin Sanomat, a Sanoma company - aineiston luvaton käyttö toisen palvelun osana kielletty

Etkö löytänyt etsimääsi?

Kokeile hakua.

--%>