Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Tuliko pukinkontista tabletti? HS koosti 12 vinkkiä uudelle omistajalle

 |   | 
 
The Drum Machine tekee tabletista rumpukoneen.
The Drum Machine tekee tabletista rumpukoneen.

Tabletin omistajan ei kannata tyytyä nettisurffailuun ja Angry Birds -peleihin. Laitteella pääsee myös upeisiin pyramideihin ja saa valokuvat käsiteltyä, hevosen hoidettua ja opetettua lapsen ohjelmoimaan.

Tee tabletista rumpukone

Sovellus DM1 – The Drum Machine tekee tabletista rumpukoneen eli syntetisaattorin, joka tuottaa rytmiä. Käytössä on koko liuta oikeiden analogisten rumpukoneiden ääniä ja myös akustisia rumpusarjoja.

Rytmiä voi paukuttaa käsin, tai toistettavan rumpusilmukan voi syöttää ohjelmaan, joka huolehtii soittamisesta. Yksittäisistä rytmikuvioista voi myös työstää pitkiä kappaleita.

DM1 – The Drum Machine iPadille 4,49 e.

Louvre-sovellusta käyttäessä tuntee melkein olevansa museoretkellä.
Louvre-sovellusta käyttäessä tuntee melkein olevansa museoretkellä.

Vieraile Louvressa

Louvre HD -sovellukseen on kuvattu yhteensä 770 maalausta ja taide-esinettä pariisilaisesta Louvren taidemuseosta. Kuvat ovat tarkkoja ja käyttöliittymä niin elegantti, että sovellusta käyttäessä tuntee olevansa museoretkellä.

Louvre HD iPadille 0,89 e, Androidille 1,47 e.

Pyramidit-sovelluksella pääsee faaraoiden hautaan.
Pyramidit-sovelluksella pääsee faaraoiden hautaan.

Sukella pyramidien sisälle

Miltä Egyptin hautakammioiden hieroglyfit mahtoivatkaan näyttää silloin, kun ne tehtiin? Ja mitä kaikkea pyramidien sisällä oikeastaan on?

Tämän kaiken paljastaa Pyramidit-sovellus, jossa voi tutustua Gizan tasangon pyramideihin ja muihin nähtävyyksiin virtuaalisesti. Pyramidien sisällä voi kulkea vapaasti ja katsella sellaisiakin pyramidien osia, joihin turistit eivät normaalisti pääse.

Pyramidit on mallinnettu prikulleen oikeiden valokuvien perusteella. Mallinnus on upeaa katseltavaa. Ohjelmassa voi myös katsella kuvankäsittelyn avulla laadittuja keinotekoisia malleja siitä, miltä hieroglyfien arvioidaan näyttäneen silloin kuin ne tehtiin.

Lisäksi sovellus tarjoaa tuhdin lukupaketin muun muassa Egyptin historiasta ja maata hallinneista dynastioista. Sekin selviää, kuinka hämmästyttävät Gizan pyramidit oikein rakennettiin – tai ainakin siitä esitetään valistuneita arvauksia.

Pyramidit-sovellus iPadille 5,99 e.

Käsittele tekstiä ja numeroita

Tabletti sopii ihan oikeaan tekstinkäsittelyyn ja taulukkolaskentaan, varsinkin jos laitteen lisävarusteeksi hankkii irrallisen näppäimistön kirjoittamista nopeuttamaan.

Quickoffice on ilmainen toimistosovellus, jolla voi luoda, muokata ja katsella Word-, Excel- ja Powerpoint-dokumentteja. Tiedostoja voi tallentaa joko tabletin omaan muistiin tai Google Drive -pilvipalveluun, josta niihin pääsee helposti käsiksi muillakin laitteilla.

Quickoffice iPadille ja Androidille ilmainen.

Adobe Photoshop on monipuolinen kuvankäsittelyohjelma.
Adobe Photoshop on monipuolinen kuvankäsittelyohjelma.

Käsittele valokuvia

Suurinäyttöiset ja kevyet tabletit sopivat paitsi valokuvien katselemiseen myös niiden käsittelyyn.

Vajaalla kymmenellä eurolla tablettiin saa Adobe Photoshop Touch -ohjelman, jolla kuvia voi käsitellä hyvin monipuolisesti. Niitä voi rajata ja käännellä, värien voimakkuutta voi säätää sekä muokata kuvien ilmiasua erilaisilla suotimilla.

Ohjelmasta on olemassa myös ilmaisversio Adobe Photoshop Express, jonka toiminnot ovat rajoitetumpia. Se on saatavilla myös Windows 8:lle.

Hipelöitäviä taulutietokoneita osaa lapsikin käyttää, mutta ei ole kovin opettavaista, jos hipellys rajoittuu Angry Birdsin pelaamiseen.

Move The Turtle -sovelluksella voi valjastaa tabletin hyötykäyttöön ja opettaa lasta ohjelmoimaan. Ohjelmassa käytetään Logo-ohjelmointikieltä, jossa liikutetaan viivaa piirtävää kilpikonnaa yksinkertaisin komennoin.

Ohjelma on hyvin helposti lähestyttävä. Varsinaista koodia ei edes tarvitse kirjoittaa, ja muutenkin opettelu muistuttaa enemmän peliä. Aluksi ratkaistaan yksinkertaisia tehtäviä ja sitten edetään vähitellen kohti mutkikkaampia.

Move The Turtle iPadille 2,69 e.

Tee muistiinpanoja tehokkaasti

SoundNote -sovellus tekee tabletista tehokkaan nauhurin ja muistiinpanolehtiön.

  • Sivu:
  • 1
  • 2

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi


Suosituimmat uutiset – Auto & Tiede