Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-testi: Kännykän retkilaturit huijaavat kuluttajaa

Tekniikka
 
Olli-Pekka Komonen
Rio Gandara HS
BioLite-retkilaturilla voi myös keittää retkimuonaa.
BioLite-retkilaturilla voi myös keittää retkimuonaa.

Vain yksi neljästä testilaturisti toimi HS.n testissä niin kuin valmistaja lupaa.

Akku loppuu kännykästä keskellä korpitaipaletta. Mitä nyt?

Ei hätää. Onneksi on mukana retkikeitin, joka muuntaa makkaran grillaamisessa syntyvää hukkalämpöä sähkövirraksi.

Sehän on nerokasta!

Tai olisi, jos se toimisi.

HS:n testissä oli neljä kännykän retkilaturia. Niistä vain yksi toimi, niin kuin valmistaja lupaa. Polttokennotekniikalla toimiva Myfc Powertrekk oli ainoa, joka latasi testipuhelimia moitteetta. Sen ongelmaksi muodostui vain hinta.

Powertrekk tarvitsee toimiakseen polttoainetabletteja, jotka maksavat viisi euroa kappale. Testipuhelimen akun lataaminen täyteen olisi maksanut Powertrekkin avulla kymmeniä euroja. Sitä ei kehtaisi käyttää kuin tosihädässä.

Korpisamoilijat ikävöivät vanhoja näppäinpuhelimia. Niiden akut kestivät helposti viikon.

Uusien kosketusnäyttöjen kanssa on toinen tilanne. Aktiivisella käytöllä puhelimesta uuvahtaa akku noin vuorokaudessa.

Varmin konsti saada kosketusnäyttöpuhelimelle lisää käyttöaikaa retkiolosuhteissa on kantaa mukana ylimääräistä akkua. Toisin kuin vaikkapa aurinkokenno, se ei ole moksiskaan pilvisistä päivistä.

Ikävä puoli lisäakussa on sen kertakäyttöisyys. Akun tyhjennyttyä ei lisävirtaa saa ilman pistorasiaa mistään.

 

BioLite Campstove

BioLite Campstove
BioLite Campstove

BioLite vaikuttaa kekseliäältä. Se on retkikeitin, joka muuttaa ruuanlaitossa harakoille karkaavaa lämpöenergiaa sähköksi.

Laitteen palamista tehostetaan puhaltimella. Sen ansiosta BioLite polttaa puita ja käpyjä huiman tehokkaasti. Laitteen sisälle muodostuva pikkuinen tornado tehostaa palamista niin paljon, että risuja ja oksia saa olla katkomassa yhtenään.

Puhallin toimii akulla, joka puolestaan latautuu palamisen tuottamalla lämpöenergialla. Ylijäämävirralla voi samalla ladata matkapuhelinta.

Testissä BioLitellä paistettiin pikkupannullinen raakoja perunoita, ja samalla yritettiin ladata puhelinta.

Risuja ehti palaa monta pesällistä, ja perunoiden pinta mustui, ennen kuin keittimen kylkeen syttyi vihreä valo. Se oli merkki siitä, että usb-lataus kytkeytyi päälle.

Laturi antoi virtaa vain hetken. Sen jälkeen yksikään kokeiltu laite ei enää latautunut, vaikka puiden ja käpyjen polttaminen jatkui pitkään.

Plussat Paistaa perunoita huikealla teholla

Miinukset Ei lataa akkuja

BioLite Campstove, 150 euroa.

 

Myfc Powertrekk

Myfc Powertrekk
Myfc Powertrekk

Powertrekk käyttää viime vuosina paljon tiedeuutisissa esiintynyttä polttokennotekniikkaa. Laturiin ladataan polttoainekapselin lisäksi puhdasta vettä. Sen jälkeen laite lataa sisäisen akkunsa.

Lataaminen on melkoista säätämistä. Etenkin veden tankkaaminen vaatii tarkkuutta. Ohjekirjan lukuisat varoitukset polttoainekapselien sisältämistä myrkyistä eivät myöskään kannusta hutiloimaan.

Ensimmäinen kapseli sai Samsung Galaxy S5 -puhelimen tyhjää akkua ladattua vain kymmenen prosenttia. Valmistajan mukaan uudella laitteella pitää käyttää muutama kapseli, ennen kuin se saavuttaa täyden toimintakykynsä. Kolmen kapselin jälkeenkin akkua oli ladattu vasta 20 prosenttia.

Powertrekk siis toimii – mikäli kapseleita riittää.

Ongelma on kapseleiden huima hinta. 27 kapselin paketti maksaa valmistajan verkkokaupassa 144 euroa, yksi kapseli siis reilun vitosen.

On aika kallista, jos puhelimen akun lataaminen täyteen maksaa useita kymppejä. Itse Powertrek-laite maksaa parisataa euroa.

Oma polttokennovoimala on toki tulevaisuusnörtin mieltä kutkuttava ajatus. Hinnan puolesta Powertrekkin käytössä ei vain ole mitään järkeä.

Plussat Tarvitsee vain vettä

Miinukset Lataaminen järjettömän kallista

Myfc Powertrekk, 200 euroa. Polttoainekapselit noin 5 euroa kappale.

 

Soulra Boostturbine 4 000

Soulra Boostturbine 4 000
Soulra Boostturbine 4 000

Soulra on niin sanottu veivilaturi. Toimintaperiaate on sama kuin polkupyörän dynamossa. Veiviä kääntämällä liike-energia muutetaan sähköksi, jolla ladataan puhelinta.

Veivin kahvaosaan on piilotettu akku, joka kykenee lataamaan kännykän akun täyteen yhden kerran. Sen jälkeen ollaan veivin varassa. Ja siinä se pulma onkin.

Veivi vaikuttaa huonolta vitsiltä. Sen veivaaminen ei syöttänyt virtaa sen enempää uuteen kuin vanhaankaan testipuhelimeen, vaikka valmistaja lupaa, että minuutin veivaamisella saa noin neljä minuuttia puheaikaa.

Testin lopuksi kytkimme vielä Soulran usb-liitäntään yleismittarin. Sen viisarin olisi pitänyt värähtää, jos veivin pyörittäminen olisi saanut aikaan sähköä. Viisari ei liikkunut.

Plussat Akku toimii mainiosti

Miinukset Veivi ei toimi

Soulra Boostturbine 4 000, 80 euroa.

 

Suntrica Move Solarstrap

Suntrica Move Solarstrap
Suntrica Move Solarstrap

Suntrica on suomalainen, näppäränkokoinen aurinkolaturi. Kuten muutkin testilaitteet, sekin luottaa sisäisen akun voimaan.

Sähköverkkoon kytkettynä akku latautuu nopeasti täyteen. Sen jälkeen se lataa Moveen kytkettyä vanhempaa älypuhelinta.

Uusi Galaxy S5 jää kuitenkin Movella lataamatta. Valmistajan mukaan laitteeseen on tulossa päivitys, joka parantaa lataustehoa.

Kaksi tuntia suorassa auringonpaisteessa latasi Moven akkua yhden palkin verran. Tämä tarkoittaa ohjekirjan mukaan minimivaraustilaa, jolla laturia voi ylipäänsä käyttää. Käytännössä sillä sai ladattua muutaman prosentin lisää pikkupuhelimen akkuun.

Koko pitkän päivän kirkkaassa auringonpaisteessa latautunut Move lataisi varmasti akkua jo paremmin. Pilvipäivinä tai tuuheassa metsikössä lataustulos jää olemattomaksi.

Plussat Helppo käyttää

Miinukset Vaatii auringonpaistetta. Ei lataa uudenaikaisia puhelimia.

Suntrica Move Solarstrap, 69 euroa.

 

Samsung

Samsung varavirtalähde
Samsung varavirtalähde

Samsungin kannettavan varavirtalähteen käyttöönotto ei voisi olla helpompaa.

Tökätään akkuun puhelimen oma laturi ja annetaan latautua, kunnes varavirtalähteen etupaneelin kaikki neljä led-valoa palavat. Ne kertovat, että akku on täynnä. Sen jälkeen puhelin liitetään varavirtalähteeseen ja napsautetaan laite päälle kyljessä olevasta napista.

Täyteen ladattu virtalähde jaksoi ladata Galaxy S5 -puhelimen täyteen kahdesti, ja virtaa jäi vielä niin, että jonkin muunkin härvelin olisi voinut ladata.

Varavirtalähteestä riittää lataustehoa myös Samsungin tableteille, mutta Applen tabletin iPadin lataaminen ei sillä onnistu.

Plussat Toimii moitteetta

Miinukset Voi ladata vain sähköverkosta

Samsung varavirtalähde, 70 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit