Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tätä et tiennyt grillauksesta

Pallogrilli saapui Suomeen todenteolla 1970-luvulla. Grillaamisesta on leikki kaukana. Tänä kesänäkin voi voittaa grillauskilpailussa Suomen mestari -tittelin, munagrillin ja tukun rahaa.

Tekniikka
 
Helsingin Sanomat
Elvi Rista
Kuva: Elvi Rista

1. Grillaamisessa on vain yksi sääntö: oman grillin pitää olla suurempi kuin naapurin.

Suomalaisetkin ostavat koko ajan isompia ja kalliimpia grillejä. Kolmen polttimon kaasugrillillä pystyy tekemään kaiken tarvittavan. Aina voi silti unelmoida.
Napoleon Prestige PRO825 kaasugrilli painaa 205 kiloa ja maksaa 5599 euroa. Siinä on infrapunapolttimet, sisävalot ja yhdeksän taustavalaistua säätönuppia. Kokonaisteho on 39,2 kW, ja käsin tehty grilli saavuttaa jopa 1000 asteen lämpötilan.


2. On mukava keskustella sähköisten varrasmoottorien tehoista, mutta joidenkin mielestä grilli on grilli vasta, kun siinä on oma vetokoukku. Pohjois-Amerikassa on luontevaa omistaa 300–1000-kiloinen trailerigrilli, jota on kätevä vetää auton perässä.

Nämä barbeque-grillit tehdään paksusta metallista ja niissä on vankat savupiiput. Monesti barbeque-grillit valmistetaan mittatilauksena vaikka veneen tai moottoripyörän muotoisiksi kertomaan grillaajan muista intohimoista.
Muotoillun trailerigrillin ääripäätä edustaa Undisputable Cuz, 350000 dollaria maksava 23-metrinen bbq-hirviö, jolla voi kypsentää kerralla neljätuhatta kiloa lihaa. Teksasilaisen jättigrillin vetorekka maksaa 50000 dollaria.


3. Ihmisen esivanhempi keksi tulenteon noin kaksi miljoonaa vuotta sitten ja ihminen pallogrillin vuonna 1952. Chicagolainen avogrilleihin kyllästynyt lähiöisä George Stephen halkaisi meripoijun. Syntyi Weberin grilliyhtiö, joka on maailman suurin.

Suomeen pallogrilli saapui toden teolla 1970-luvulla ja aiheutti grillausbuumin. Miehet innostuivat ruuanlaitosta. Alku oli hankala, sillä makkarat ja lihat kärähtivät melko usein kuumassa hiiligrillissä. 1980-luvulla sähkö- ja kaasugrillit tasapainottivat tilannetta, koska niiden lämpötilaa oli helpompi säätää.
Myös ensimmäinen takapihoille tarkoitettu kaasugrilli keksittiin niin ikään Yhdysvalloissa, Illinoisin osavaltiossa. Vuosi oli 1960.

 
4. Barbeque ja perusgrillaus ovat kaksi eri asiaa, vaikka ovatkin läheistä sukua. Barbeque eli savugrillaus on erityisesti pohjoisamerikkalaisten ja australialaisten suosima lihan kypsentämisen muoto. Barbequessa isot ruuat kypsennetään epäsuorassa ja alhaisessa lämmössä pitkään – tuntikausia – ja mukana on aina savu. Tavallisessa grillissä pienet ruuat kuumennetaan nopeasti suorassa ja korkeassa lämmössä. Barbequeen kuuluu olennaisesti lihan jatkuva valelu valelukastikkeella, jota taas ei voi käyttää grillissä, sillä se putoaa hiilloksen, syttyy ja käräyttää grillattavat ruuat.

Barbeque on uusi juttu Suomessa, mutta suosio kasvaa koko ajan. Se on hifistelijöiden slow foodia, eräänlainen illan ohjelmanumero, jolla saa mehevää ruokaa, kuten pulled porkia eli nyhtöpossua.

 
5. Kilpailutoiminta kuuluu olennaisesti grillaamiseen. Viime vuosikymmenellä järjestettiin pallogrillauksen SM-kisoja. Tänä kesänä 12. heinäkuuta pidetään Lidlin järjestämän Grillimaisteri-kiertueen finaali Narinkkatorilla Helsingissä. Voittaja saa Suomen mestari -tittelin, 10000 euroa ja Big Green Egg -grillin. Myös MTV3:n Grillikuume-ohjelmassa haetaan Suomen taitavimpia grillaajia.
Ruotsin barbeque-liitto järjestää 13–14. kesäkuuta Göteborgissa MM-kisat.
Kilpailukulttuuri on erityisen voimakas Yhdysvalloissa. Memphisissä järjestettiin toukokuussa eräänlainen barbequen Super Bowl, jonka possu-divisioonan, suurmestari-tittelin ja 29000 dollaria voitti The Shed BBQ -joukkue.

Asiantuntijana Tatu Lehtovaara, Stadin ammattiopiston ruokatuotannon lehtori ja Grillikuume-ohjelman tuomari.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit