Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Apple suojaa patentilla jopa sivunkäännön

Kännykkävalmistajat patentoivat yksinkertaisimmatkin "keksintönsä". Osa patenteista kuulostaa aivan älyttömiltä, kuten sormen pyyhkäisyele puhelimen näytöllä.

Tekniikka
 
Klikkaamalla saat kuvan suuremmaksi.
Klikkaamalla saat kuvan suuremmaksi.

Viime marraskuussa Applelle myönnettiin Yhdysvalloissa yhden viikon aikana 38 patenttia. Joukossa oli sellainenkin "uusi" innovaatio kuin sivunkääntö. Sitä koski patentti numero D670713.

Kun selailee e-kirjaa Applen iBooks-ohjelmassa, sivut eivät vain liu'u näytöllä vaan kääntyvät kauniisti animoituna. Sivut taittuvat, ja varjo seuraa mukana melkein kuin oikeassa kirjassa.

Juuri tästä oli kyse patentissa D670713. Sen saatuaan Applella on nyt Yhdysvalloissa 14 vuoden ajan yksinoikeus sivunkääntöanimaatioon, samalla tavalla kuin vaikka Coca-Colalla on yksinoikeus pullonsa muotoiluun.

The New York Timesin teknologiatoimittajan Nick Biltonin mielestä se oli hyvä esimerkki siitä, kuinka älyttömäksi patenttijärjestelmä on äitynyt.

"Tämä 'käyttöliittymä' on ollut olemassa satoja vuosia fyysisessä muodossa", hän kirjoitti lehden Bits-blogissa.

Ei siis kovin uusi keksintö.

Patentit ovat tietotekniikkayritysten liiketoiminnan ytimessä. Ilman patentteja ei voi valmistaa laitteita, ja niiden lisensoinnista ja myymisestä yritykset saavat rahaa.

Käyttäjän korvaan patentit kuulostavat kuitenkin joskus omituisilta ja mielivaltaisilta – etenkin ohjelmistoja koskevat patentit.

Sivunkäännön lisäksi Apple on patentoinut muun muassa vasemmalta oikelle kulkevan pyyhkäisyn, jolla puhelimen lukittu näyttö avataan. Maallikkona kuvittelisi, että patenteilla suojattaisiin vain ihan oikeita oivalluksia, esimerkiksi polttomoottorin kaltaisia keksintöjä.

Patentoijat myös puolustavat ominaisuuksiaan hanakasti. Se on johtanut siihen, että sama asia – vaikka se, miten sivu kääntyy – näyttää erilaiselta eri laitteissa.

Patenttisolmun avaamiseksi pitää selvittää hieman taustoja.

Älypuhelimissa on monia välttämättömiä patentteja. Ilman niitä puhelimet eivät olisi keskenään yhteensopivia. Sellaisia ovat esimerkiksi puhe- ja tiedonsiirto-ominaisuudet.

Näiden patenttien omistajat ovat lupautuneet myöntämään kenelle tahansa oikeuden käyttää patentilla suojattua ominaisuutta kohtuullista korvausta vastaan.

Sitten on niitä patentteja, joista yhtiöt eivät luovu mistään hinnasta. Ne erottavat eri valmistajien laitteet toisistaan.

Apple on esimerkiksi patentoinut omien sovellustensa ulkoasun. Niiden kulmat on pyöristetty, kun Android-sovellukset ovat teräväkulmaisia.

Applella on patentti myös kuvan zoomaamiseen nipistysotteella sekä näytölle, joka tunnistaa monen sormen yhtäaikaisen kosketuksen.

Myös "kuminauhaefekti" on patentoitu. Se on se pomppuliike, joka palauttaa liian pitkälle vieritetyn ikkunan takaisin paikoilleen.

Siispä kun Samsung alkoi myydä omia Android-puhelimiaan ja -tablettejaan, joita ohjailtiin samanlaisilla eleillä, Apple haastoi sen oikeuteen.

Riitaa on nyt setvitty puolitoista vuotta. Viime kesänä Apple tuomittiin voittajaksi, mutta tämän viikon tiistaina tuomari Lucy Koh päätti, ettei Samsung rikkonut Applen patentteja tarkoituksella vaan vahingossa.

Kuluttajalle riitely on näkynyt niin, että osa Samsungin tuotteista on ollut riidan takia myyntikiellossa.

Ohjelmistopatentit ovat usein toivottoman epäselviä. Siksi oikeuslaitoksetkin ovat eri maissa eri mieltä siitä, ovatko patentit patentin arvoisia vai eivät.

Britanniassa Apple hävisi lukitun näytön pyyhkäisyä koskevan patenttiriitansa taiwanilaiselle HTC:lle. Oikeusprosessin aikana selvisi, että Ruotsissa myytiin jo vuonna 2004 Neonode N1M -puhelinta, jonka näyttö avattiin samalla tavalla.

Apple lisäsi ominaisuuteen vain sen, että lukitusikoni liikkui näytöllä sormen mukana. Oikeuden mielestä se ei ollut uusi ja innovatiivinen ominaisuus, kuten Apple väitti.

"Jotkut ajattelevat, että aina jos keksii jotain uutta, se pitäisi patentoida. Vähän niin kuin Spede teki", sanoo ohjelmoija ja avoimen lähdekoodin asiantuntija Henrik Ingo.

Esimerkiksi Applen ikkunan pompauttava kuminauhaefekti ei vaadi Ingon mielestä kaksisia ohjelmointitaitoja.

"Kuka tahansa ohjelmoija osaa tehdä sen. Siitä selviäisi lukiofysiikalla."

Selvimmin ohjelmistopatenttien ongelmat näkyvät niin sanottujen patenttitrollien toiminnassa. Trollit ovat yhtiöitä, joiden ainoa tarkoitus on kiristää muilta rahaa patenttien avulla.

Amerikkalainen Soverain Software on onnistunut kiristämään rahaa verkkokauppajätti Amazonilta siitä, että asiakas lisäilee ostoksiaan verkkokaupan virtuaalisiin ostoskärryihin. Vuonna 2005 Amazon maksoi Soverainille patenttirikkomuksesta 40 miljoonaa dollaria.

Soverainin temppuilu loppui vihdoin tammikuun 22. päivä, kun oikeus päätti, etteivät ostoskärryt ole uusi keksintö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit