Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Autonvalmistajat manipuloivat testejä

Tekniikka
 

Autojen viralliset päästöt ovat pielessä, vaikka ne mitataan puolueettomissa laboratorioissa tai puolueettoman tarkastajan läsnä ollessa.

Siis missä vika?

Viralliset mittaukset tehdään dynamometrillä. Laitteessa on rulla, jonka päällä auton renkaat pyörivät. Testikuljettaja ajaa sovitulla nopeudella ajo-ohjelman, joka simuloi kaupunkiajoa ja maantieajoa. Kilometrejä kertyy noin 11. Päästöt kerätään pussiin ja analysoidaan.

Testin ongelma ovat niin sanotut ajovastukset, esimerkiksi ilmanvastus ja renkaiden kitkasta johtuva vierintävastus.

Niitä autonvalmistajat pääsevät manipuloimaan.

Ajovastukset lisäävät auton kulutusta ja sitä kautta päästöjä. Luotettavimmin ne saadaan selville, kun auto viedään rullauskokeeseen ulos tielle, mutta testeissä hyväksytään myös se, että autonvalmistaja on itse mitannut ajovastusarvot. Ne saadaan näyttämään pieniltä kevyesti rullaavien renkaiden, korkean rengaspaineen ja pöydänsileän tienpinnan avulla.

Lisäksi autotehtaat voivat virittää autoja testejä varten säätämällä niiden moottorinohjausta ja voimansiirron välityssuhteita.

EU:ssa valmistellaan nyt muutoksia mittausmenetelmiin. Ajatus on saada ne kuvaamaan paremmin käytännön ajotilannetta. Muutokset tulevat voimaan aikaisintaan 2016.

HS:n mittaukset tehdään 800 kilometrin testilenkillä. Testin ajaa aina sama kuljettaja samalla kuormalla ja saman kaavan mukaan. Tutustumisajo kuvaa henkilöauton tyypillistä käyttöä. Puolet reitistä ajetaan yksin ja puolet neljän henkilön ja 60 kilon kuormalla. Testilenkin aikana mitataan myös ohituskiihtyvyys ja sitkeys.

Testilenkki on raskas etenkin pikkuautoille, mutta niistäkin parhaat pääsevät lähelle tehtaan ilmoittamia arvoja. Toiset taas kuluttavat litrakaupalla luvattua enemmän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!