Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Testasimme: Suomi on kännykkämaksamisen takapajula

Tekniikka
 
Miika Holopainen HS
Kuva: Miika Holopainen HS

Tulevaisuudessa käteinen ja ehkä luottokortitkin katoavat. Voisiko Suomessa jo nyt hylätä lompakon ja elää pelkän kännykän varassa? Toimittaja Panu Hietaneva kokeili viikon.

Ketsuppia ei ole. Olen pulassa.

Artikkeliin liittyvät

On tiistai, eikä minulla ole yhtään rahaa eikä luottokortteja. Ai miksikö? Koska yritän elää pelkän kännykkäni varassa.

Se on tulevaisuutta, sanotaan. Yhdysvalloissa e-lompakko alkaa olla jo vakiintunut termi. Sillä kuvataan uusia, käteisen rahan ja luottokortin heiluttelun korvaavia maksutapoja. Riittää, että on kännykkä.

Käytännössä monella meistä on jo kännykkä, jonka avulla e-lompakon voisi ottaa käyttöön ja unohtaa käteisen ja maksukortit kotiin. Monissa uusissa älypuhelimissa on nfc-ominaisuus. Kirjaimet tulevat sanoista near field communication. Se tarkoittaa tekniikkaa, joka mahdollistaa langattoman tiedonsiirron esimerkiksi maksukorttien ja maksukorttien lukulaitteen välillä.

Mutta ei hätäillä tekniikassa vielä tämän pidemmälle vaan palataan maanantaihin, sillä sekään ei sujunut aivan ongelmitta.

Uninen Hakaniemessä

Kännykkä piippaa maanantaiaamuna kello 8.40. Olen tilannut Helsingin seudun liikenteen tekstiviestilipun, mutta se ei kelpaa linja-autossa, johon haluaisin hypätä kyytiin.

Aamu-uniset ihmiset astuvat sisään bussiin, mutta minä kävelen Hakaniemen metroasemalle. Metrossa kännykkälippu onneksi kelpaa.

Tämä oli pieni takaisku, mutta sellaisiin olen varautunut. Perjantaihin asti käytän kännykkääni lompakkona ja yritän maksaa kaikki ostokset pelkän älypuhelimeni avulla.

Hakaniemen metroasemalla ihmiset vilauttavat matkakorttejaan rullaportaiden lukulaitteen edessä. Helsingin seudun liikenteen matkakortit perustuvat rfid-tekniikkaan, jonka avulla laite tunnistaa matkakortin. Se on radiosignaaliin perustuva langaton lähiviestintätekniikka, kuten myös nfc. Nfc on vain kehittyneempi versio.

Elektronisia matkakortteja on käytetty pääkaupungissa jo vuodesta 2001, mutta tulevaisuudessa nfc:n avulla maksetaan ostoksiakin.

Jatkan matkaa metrotunneliin, jossa on tekstiviestillä toimiva makeisautomaatti. Siitä voi ostaa esimerkiksi limpparia, mutta olen varautunut testiäni varten. Repussani on termospullollinen kahvia ja eväitä.

Mikä pelastaisi makaronilaatikon?

Ketsupin siis unohdin ostaa, kun valmistauduin tähän viikon mittaiseen kokeeseen. Asia valkenee tiistai-iltana, kun ruokana on makaronilaatikkoa.

Alepalla olisi Kauppakassi-palvelu, jossa voi kännykkäsovelluksen avulla tilata ostoksia kaupasta. Sen jälkeen lähetti kuskaa ne kotiovelle. Ikävä kyllä ostokset pitää edelleen maksaa käteisellä tai luottokortilla.

Miksi kummassa tekstiviestillä ei voi maksaa tavallisessa ruokakaupassa tai pubissa?

Mobiilimaksamisesta on kohkattu siitä lähtien, kun kännykät yleistyivät. Monia asioita voi tehdä tekstiviestillä: maksaa autopesun, ostaa kahvilasta donitsin, tilata pizzeriasta pizzaa tai netistä lehtiä. Mutta kaupasta ei siis voi ostaa ruokaa.

Siihen on monia syitä. Yrityksille tekstiviestimaksaminen on kalliimpaa kuin käteinen tai kortit. Tekstiviestien lähettäminen on myös hidasta, joten se ruuhkauttaisi ruokakaupan kassat. Lisäksi kauppias saa rahansa viiveellä, koska kännykkälaskut maksetaan kuukauden välein.

Tekniikan kehityskin on takkuillut: yksikään toimiva tekniikka ei ole yleistynyt.

Koska en pysty ostamaan ketsuppia tekstiviestillä, maustan makaronilaatikon makealla soijakastikkeella. Sitä kun löytyy kotoa.

Nöyrryn ja kaivan pankkikortin

Keskiviikon illallispaikka on tarkasti valittu. Porvoonkadulla sijaitsevassa Weeruskassa kännykkä käy maksuvälineeksi siinä missä käteinen tai pankki- ja luottokortit.

Ravintola on yksi harvoista paikoista Helsingissä, joissa voi maksaa Elisa Lompakolla ja korteilla, joissa on kontaktittoman maksamisen mahdollistava tekniikka. Ominaisuus on esimerkiksi OP:n maksukorteissa ja K-Plussa-kanta-asiakaskorteissa.

Elisa Lompakko on palvelu, johon kuuluu muitakin toimintoja kuin maksaminen. Käyttäjät voivat esimerkiksi vippailla toisilleen pieniä summia niin, että tilinumeron sijaan sovellukseen naputellaan vastaanottajan kännykkänumero.

Olen rekisteröitynyt verkossa palvelun käyttäjäksi. Elisalla on puhelimen takakanteen liimattavia nfc-tarroja, jotka mahdollistavat maksamisen. Tulevaisuudessa Elisa Lompakko toimii ilman tarraa puhelimissa, joissa on nfc-ominaisuus.

Palvelun avulla voi maksaa alle 25 euron ostokset. Tekniikka on pohjimmiltaan samantapainen kuin pääkaupunkiseudun matkakorteissa eli päätelaite tunnistaa kortin, kun se viedään tarpeeksi lähelle.

Tällä hetkellä nfc-tekniikkaa tukevat esimerkiksi uudet Nokian Lumia-puhelimet sekä Samsungin Galaxy S III.

Lopettelen Weeruskassa salaattiannostani. Tiskillä myyjä kysyy, maksanko käteisellä vai kortilla.

Ei, vaan kännykällä, vastaan. Myyjä käy hakemassa sopivan maksupäätteen. Asetan kännykkäni laitteen läheisyyteen, ja se piippaa. Laite on tunnistanut kännykän takakanteen liimaamani nfc-tarran.

Mutta ei, yhteys pankkiin ei muodostu. Muutaman minuutin jahkailun jälkeen nöyrryn ja kaivan taskustani pankkikortin.

Portsarille ei voi vipata kännykällä

Torstai-iltana olisi kaverin punkbändin keikka Tavastialla, mutta en ole hommannut lippua etukäteen.

Menen kännykällä Tiketti-lippukauppaan ja alan ostaa lippua. Se vaatii vähän kikkailua. Maksan lipun Everyday-palvelun avulla. Sillä voi tehdä nettiostoksia ja maksaa ne myöhemmin laskulla. Palvelu on kätevä, mutta kallis. Provisiota pitää maksaa 15 prosenttia ostosten hinnasta.

Narikassa tulee ongelma. Portsarille pitäisi maksaa eteispalvelumaksu. Tuskinpa hänellä on Elisa Lompakkoa, jonka avulla voisin vipata hänelle eurot. Lainaan eteispalvelurahat kaveriltani ja maksan ne takaisin kännykän pankkisovelluksella.

Kännykän avulla laihtuu

Perjantaina on aika tehdä yhteenveto viikosta: pelkällä kännykkämaksamisella ei vielä selviä arjessa.

Suurin haaste on se, ettei ruokakaupassa voi maksaa kännykällä. Selvisin viikon kokeilusta vain sillä, että kaapissa oli ruokaa valmiina. Pidempi kokeilu olisi tarkoittanut pakollista laihdutuskuuria.

Toinen haaste ovat erilaisten älypuhelinten käyttöjärjestelmien, verkkoselainten ja verkkomaksamisen ongelmat. Vasta kokeilemalla tietää, pystyykö verkkokaupassa asioimaan mobiililaitteella vai ei.

Ratkaisu voi olla lähellä, sillä mobiilisovelluksia kehittelevät insinöörit keskittyvät nyt juuri tähän. Tulevaisuudessa verkkomaksamisen pitäisi onnistua yhtä lailla kaikilla päätelaitteilla.

Viro on mobiilitekniikan kehittelyssä edelläkävijä, koska siellä pankit ja kännykkäoperaattorit tekevät keskenään yhteistyötä. Virossa laki sallii esimerkiksi äänestää kännykällä, ja kaikilla virolaisilla on valtion myöntämä sähköinen henkilöllisyystodistus.

Pelkällä kännykällä suomalaisturisti ei silti Tallinnassakaan pärjää. Mukaan kannattaa ottaa myös perinteinen lompakko.

Maanantai 15. huhtikuuta: Tarkennettu Elisa Lompakon toimintaperiaatteita koskevaa kohtaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit