Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Testi: Surface Pro näyttää tabletilta, mutta on tehokas kuin kannettava

Tekniikka
 
Microsoft Surface Pro, 879 euroa (64 Gt) ja 979 euroa (128 Gt). Näppäimistöt 119,99 ja 129,99 euroa.

Surface Pro näyttää taulutietokoneelta mutta on tehokas kuin kannettava.

Taulutietokoneiden tekeminen on ollut kahden kauppaa. Applen iPadit ja Googlen Androidiin perustuvat laitteet ovat hallinneet markkinoita.

Microsoftin tekisi kovasti mieli päästä mukaan. Siksi sillä on suunnitelma.

Miltä kuulostaisi tabletti, jossa voisi käyttää kaikkia pc:stä tuttuja ohjelmia: käsitellä kuvia Photoshopissa tai pelata vaikkapa Alan Wakea tai Lego-seikkailupelejä?

Hyvältähän se kuulostaisi. Ja juuri sellaista härveliä Microsoft tarjoaa. Se on nimeltään Surface Pro.

Paketista paljastuu laite, johon Windows-ohjelmat asentuvat nätisti. Juju on siinä, että kyseessä ei ole tabletti, vaan tabletin näköinen pc-tietokone.

Siinä on tehoa aivan kuin kannettavassa tietokoneessa, sillä suoritin on läppäreistä tuttu Intelin Core i5.

Surfacen käyttöjärjestelmä on Windows 8, joka on suunniteltu ennen muuta kosketusnäyttöjä varten. Kritiikistä huolimatta se on hyvä käyttöjärjestelmä sormella ohjattavaksi. Laatikkonäkymäänkin tottuu nopeasti.

Tähän maailmaan vanhat Windows-ohjelmat istuvat kuitenkin huonosti. Ohjelmien valikot ovat niin pieniä, että niihin on sormella vaikea osua.

Siksi Surfacen mukana tulee stylus-kynä. Se toimii ikään kuin hiirenä.

Helpointa on kuitenkin ohjata Windows-ohjelmia hiirellä ja näppäimistöllä niin kuin on alun perin suunniteltukin. Surfacen oma näppäimistö kiinnittyy magneetilla ja kääntyy fiksusti suojakanneksi. Näppäimistön isoin miinus on hinta. Se maksaa halvimmillaankin toista sataa euroa.

Ulkoisen hiiren saa kiinni usb-porttiin, joita on vain yksi.

Kädessä laite tuntuu hyvältä. Kirkas kosketusnäyttökin toimii tarkasti ja herkästi.

Mutta ei Surfacea kovin mielellään viitsi roikottaa käsissä. Laite painaa lähes kilon eli melkein kolmanneksen iPadia enemmän. Suorituskyky ei tule ilmaiseksi.

Vielä ikävämpää on huomata, että akku kestää jatkuvassa käytössä vain kolmesta neljään tuntia. Pitkän lentomatkan kaveria tästä ei siis saa.

Tallennustilasta on hämäävästi iso osa käytössä jo valmiiksi. Sen nielaisevat käyttöjärjestelmä ja valmiiksi asennetut ohjelmat. 64 gigatavun mallissa muistia on vapaana alle puolet ja 128 gigatavun mallissakin vain vajaat 90 gigaa.

Bisnesväki ostanee Surfafe Prota sen puutteista huolimatta. Omalla rahalla maksavan kannattaa silti miettiä vielä hetki: Surface Pron hinta lisälaitteineen on niin kova, että samalla rahalla saisi edullisen läppärin ja tabletin.

Plussat:

 Kuin kannettava tietokone tabletin kuorissa

 Tehokas

 Hyvä näyttö

Miinukset:

 Painava

 Lyhyt akunkesto

 Kameran laatu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit