Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Netflix tarkkailee käyttäjiään luodakseen täydellisen tv-sarjan

Tekniikka
 
everett
Kevin Spacey esittää Francis Underwoodia sarjassa House of Cards.
Kevin Spacey esittää Francis Underwoodia sarjassa House of Cards. Kuva: everett

Netflix tarkkailee käyttäjiään luodakseen täydellisen tv-sarjan.

Mitä jos joku loisi elokuvan tai televisiosarjan sen perusteella, mistä ohjelmista tykkäämme ja mistä emme?

Tätä on mietitty siitä lähtien, kun nettivideopalvelu Netflix alkoi tuottaa omia sarjoja.

Netflixillä on Suomessa ja muualla maailmassa yhteensä noin 37 miljoonaa käyttäjää. He katsovat palvelussa joka kuukausi yhteensä yli miljardi tuntia elokuvia ja sarjoja.

Käyttäjien katselutottumuksia Netflix seuraa tarkasti. Se taltioi mitä elokuvia tai sarjoja katsomme, minä viikonpäivänä ja mihin kellonaikaan. Katselemmeko leffoja tietokoneella vai ehkäpä kännykällä?

Alun perin Netflix on kerännyt näitä tietoja suositellakseen käyttäjilleen jatkuvasti uutta katsottavaa. Sen 800 insinööriä on luonut monimutkaisia laskukaavoja, joiden avulla suosituksia tehdään.

Uutta on se, että Netflix käyttää tietoja myös omien sarjojensa teossa ja markkinoinnissa.

House of Cards oli alun perin 1990-luvulla BBC:n tuottama minisarja. David Fincher ohjasi sarjasta samannimisen uuden version, jonka koko tuotantokausi tuli katsottavaksi Netflixiin helmikuussa. Sarjan pääosassa esiintyy Kevin Spacey.

Käyttäjätietoja analysoimalla Netflix näki, että ne ihmiset, jotka pitävät Kevin Spaceysta, pitävät myös ohjaaja Fincheristä sekä BBC:n House of Cards -sarjasta.

Näiden kolmen niputtaminen yhteen oli täysosuma. House of Cards keräsi yhdeksän Emmy-ehdokkuutta.

Netflix on vaitonainen sitä, millä tavalla ja mitä tietoja se tarkalleen ottaen hyödyntää sarjojen teossa. Mutta arvailla toki voi.

Se esimerkiksi näkee, missä kohdin uutta tv-sarjaa kyllästyimme ja jätimme sen kesken. Tuliko juuri siinä kohdin kuvaan joku uusi hahmo? Vai kyllästyimmekö odottamaan seuraavaa juonenkäännettä?

Tai jos katsoimme koko jakson loppuun asti, klikkasimmeko seuraavan jakson heti perään? Mikä lopussa koukutti, että sitä oli pakko saada lisää?

Perinteiset tuotantoyhtiöt eivät tietenkään pidä ajatuksesta, että teknologialla voisi korvata luovuutta. Jos tv-sarjoista voidaan tehdä sekä arvostelumenestyksiä että suosittuja katsojien käyttäytymistä analysoimalla, mihin enää tarvitaan perinteistä lahjakkuutta?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit