Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nettipalveluiden suositukset muuttavat makuasiat numeroiksi

Tekniikka
 
kuvankäsittely: olli nurminen hs
Kuin samaa perhettä, ainakin Spotifyn mielestä. Ruotsalainen musiikkipalvelu tekee välillä niin hullunkurisia suosituksia, että se ei selvästikään osaa erottaa suomalaismuusikoita toisistaan.
Kuin samaa perhettä, ainakin Spotifyn mielestä. Ruotsalainen musiikkipalvelu tekee välillä niin hullunkurisia suosituksia, että se ei selvästikään osaa erottaa suomalaismuusikoita toisistaan. Kuva: kuvankäsittely: olli nurminen hs

Nettipalvelut suosittelevat käyttäjilleen uutta kuunneltavaa, katsottavaa ja ostettavaa. Suositukset perustuvat siihen, miten ihmiset palveluita käyttävät. Miksi Netflix onnistuu suositteluissaan, mutta vaikkapa Spotify ei?

Kaverisi on tullut kylään. Hän silmäilee levyhyllyäsi ja hoksaa sieltä Erinin.

"Ai, sä kuuntelet Eriniä! Sittenhän sä varmaan tykkäisit Matti Nykäsestä. Ootko kuullut sen biisin Ehkä otin, ehkä en?"

Petri Nygårdin kohdalla hän antaa lisää vinkkejä.

"Sun pitäisi ehdottomasti kuunnella myös Tapani Kansaa."

Kuvittele, että näin tapahtuisi oikeasti. Ajattelisit, että kaverisi ei selvästikään ole kovin perillä musiikista. Mutta netissä tällaisiin hullunkurisuuksiin törmää jatkuvasti. Yllä olevat esimerkit eivät ole keksittyjä vaan Spotify-musiikkipalvelun suosituksia.

Vastaaviin "pitäisit ehkä myös tästä" -ehdotuksiin voi törmätä monessa muussakin paikassa, esimerkiksi nettiostoksilla, Facebookissa tai uutispalveluissa.

Suositusten taustalla on monimutkaisia laskukaavoja, joiden pitäisi helpottaa meitä löytämään uutta, mielenkiintoista sisältöä tai ostettavaa: levyjä, elokuvia, lehtijuttuja, lenkkareita. . .

Spotify esimerkiksi yhdistelee tietoja siitä, mitä sinä ja kaverisi kuuntelette. Onko musiikki 1960-luvun iskelmää vai kenties 1990-luvun heviä? Tällaista tietoa Spotifylla on tallessa valtavat määrät, onhan sillä valikoimissaan 20 miljoonaa kappaletta, saman verran kuuntelijoita ja miljardi kuuntelijoiden itsensä tekemää soittolistaa.

Periaatteessa Spotifyn pitäisi siis pystyä antamaan meille täydellisiä suosituksia. Mutta ei se selvästikään pysty. Musiikkimakua on vaikea muuttaa numeroiksi.

Personointi eli palveluiden muokkaaminen ihmisten käyttötottumusten perusteella ei ole netissä mikään uusi asia. Sitä on tehty iät ja ajat, koska internet on kuin luotu sellaiseen.

Netissä on nimittäin vaikea liikkua jälkiä jättämättä. Joka kerta, kun klikkaat hiirtäsi vaikkapa uutissivulla, siitä jää tieto yrityksen tietokoneelle: mitä otsikkoa klikkasit ja kuinka pitkään jaksoit lukea sen takaa avautuvaa artikkelia.

Näiden tietojen avulla yritetään päätellä, millaista sisältöä lukijat hakevat ja mitä otsikkoon kannattaa kirjoittaa, jotta sitä klikattaisiin seuraavallakin kerralla.

Jokaisen klikkauksen seuraaminen saattaa kuulostaa kamalalta, mutta on siinä hyvätkin puolensa. Netin ongelmahan ei ole koskaan ollut sisällön vähäisyys vaan sen runsaus.

Mietitäänpä hetki vaikkapa mustikkapiirakkareseptejä. Niitä löytyy Googlesta pelkästään suomeksi yli sata. Millä perusteella valitset juuri oikean?

Google on sosiaalisen suosittelun uranuurtaja. Sen hakutulosten järjestys perustuu siihen, kuinka moni muu on linkannut mustikkapiirakkareseptin sivulle. Sittemmin se on lisännyt hakutuloksia laskevaan algoritmiinsa paljon muitakin ominaisuuksia.

Tulosten järjestykseen vaikuttavat esimerkiksi kieli ja sijainti. Ne mustikkapiirakkaohjeet, joihin monet ihmiset ovat linkanneet, nousevat muita ylemmäs. Käytännössä Googlen hakutulokset samalla sanalla voivat poiketa huomattavasti toisistaan kahden eri käyttäjän välillä.

Lähes kaikki musiikkia tai elokuvia tarjoavat verkkopalvelut ovat rakentaneet oman versionsa suosittelusta. Joillekin – esimerkiksi elokuvia tarjoavalle Netflixille tai musiikkipalvelu Pandoralle – se on koko palvelun ydin. Spotifyssa tai esimerkiksi Applen musiikkipalvelussa iTunesissa suositusten jakaminen on jälkeenpäin päälle liimattu ominaisuus.

Apple on hionut pitkään iTunesin Genius-toimintoa. Se lataa kaikkien käyttäjien soittolistat ja -tiedot omalle palvelimelleen, vertaa niitä keskenään ja luo niiden pohjalta suosituksia.

Tällainen ihmismassojen mieltymyksistä jalostettu tieto toimii iTunesissa huomattavasti Spotifyta paremmin, mutta on siinäkin puutteensa.

Jos esimerkiksi pyydät iTunesilta yhden kuuntelemasi naisartistin kantrikappaleen perusteella lisää kantria, saat kuunneltavaksi paljon naisartisteja, et niinkään kantria.

Massa on päättänyt puolestasi, että sukupuoli on määräävä tekijä.

Koska algoritmien ja laskukaavojen teko on osoittautunut äärimmäisen vaikeaksi, ongelmaa yritetään ratkaista myös ihmisvoimin.

Pandora, yksi netin vanhimmista musiikkipalveluista, on palkannut 25 analyytikkoa luokittelemaan musiikkia. Nämä ammattimuusikot ovat kuunnelleet Pandoran kirjastosta löytyvät noin miljoona kappaletta ja lokeroineet ne 450 muuttujan mukaan. Vasta tämän jälkeen astuu kuvaan tietokone, joka suosittaa kuunneltavaa ihmisten tekemän analyysin pohjalta.

Pandorassa ihmisen kosketuksen huomaa. Sen suositukset ovat kuin hyvältä dj:ltä, joka osaa pitää tunnelman oikeana. ITunesin ehdotukset taas muistuttavat levydivarin yli-innokasta myyjää.

Näiden kahden rinnalla Spotify on kuin vähän kaikkea sisältävä kasettihylly huoltoaseman ovensuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit