Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Jolla haluaa olla kännyköiden Google, ei Nokia

Tekniikka
 
Jollan markkinointipäällikkö Juha Paakkari esittelee puhelimen Sailfish-käyttöjärjestelmää. Videolla Jollan toimitusjohtaja Tomi Pienimäki kertoo, miten Samsungille pannaan kampoihin.
Fakta

Mikä Jolla?

 Jolla on lokakuussa 2011 perustettu suomalainen matkapuhelinyhtiö. Perustajina on joukko ex-nokialaisia.

 Noin sata työntekijää, toimistot Helsingissä, Tampereella ja Hongkongissa.

 Jollan puhelin käyttää Sailfish-käyttöjärjestelmää, joka pohjautuu Nokian ja Intelin yhdessä kehittämään Meego-ohjelmistoon.

 Ensimmäinen puhelin on tulossa myyntiin loppuvuodesta ilmeisesti 399 euron hintaan. Tavoitteena on myydä aluksi satojatuhansia puhelimia.

Jolla on pieni matkapuhelinyhtiö, jolla on suuri haave: luoda maailman paras älypuhelimen käyttöjärjestelmä. Hullun hommaa. Vai onko?

Heti alkuun on esitettävä tärkein kysymys: onko se puhelin jo ihan oikeasti olemassa?

"Se on tässä."

Lasisen toimistotalon neuvotteluhuoneessa Helsingin Ruoholahdessa istuu diplomi-insinööri Sami Pienimäki ja pitelee kädessään litteää suorakulmiota, joka näyttää juuri sellaiselta kuin kaikki älypuhelimet nykyään näyttävät. Siis litteältä suorakulmiolta.

Se on suomalaisen teknologiaosaamisen uusin taidonnäyte, matkapuhelinyhtiö Jollan ensimmäinen älypuhelin. Pienimäki on yhtiön liiketoiminnan kehitysjohtaja ja yksi perustajista.

Tätä laitetta onkin jo odoteltu.

Muistatteko vielä Meegon? Se oli käyttöjärjestelmä, jonka oli kerran tarkoitus pelastaa Nokian älypuhelimet.

Nokia luopui Meegosta, mutta pian ilmeni, ettei sitä lopullisesti kuopattukaan. Heinäkuussa 2012 julkisuuteen tuli tieto, että suomalainen Jolla kehittää Meego-käyttöjärjestelmään pohjautuvaa älypuhelinta. Laitteen piti tulla markkinoille jo seuraavana talvena.

Kerta toisensa jälkeen puhelin viivästyi. Nokian puhelinbisneskin ehdittiin odotellessa myydä ulkomaille.

Mutta nyt puhelin on lopultakin valmis. Tai no, ei ihan.

Aloitetaan tarina helmikuusta 2011. Silloin Nokia kertoi, että se vaihtaa älypuhelimissa siihen asti käyttämänsä Symbian-käyttöjärjestelmän Microsoftin Windows Phone -ohjelmistoon.

Tämä oli iso uutinen, sillä käyttöjärjestelmä on modernin älypuhelimen ylivoimaisesti tärkein osa – sen sielu.

Nokian palveluksessa tuolloin työskennellyt Pienimäki ei ilahtunut uutisesta yhtään. "Ajattelin heti, että se on väärä päätös."

Symbianille olisi hänen mielestään löytynyt parempi seuraaja Nokian sisältä: Linux-pohjainen Meego-käyttöjärjestelmä, jota talossa tuolloin kehitettiin. Pienimäki kuului tähän kehittäjien ryhmään.

Meegon juuret juontavat aina vuoteen 2005 saakka. Tuolloin Nokia kehitti kosketusnäytöllä varustettuja uudenlaisia kämmenlaitteita, jotka oli tarkoitettu etupäässä nettiselailuun. Niissä ei ollut puhelinta ollenkaan, vaan uutta tuotekategoriaa kutsuttiin nimellä "internet-tabletti".

Laitteissa käytettiin Nokiassa kehitettyä uutta käyttöjärjestelmää nimeltä Maemo.

Internet-tabletit jäivät pienen piirin erikoisuuksiksi, mutta Maemo osoittautui lupaavaksi ohjelmistoksi. Nokiassa heräsi toiveita, että siitä voisi tulla Symbianin seuraaja. Helmikuussa 2010 Nokia alkoi kehittää Maemoa yhdessä prosessorivalmistaja Intelin kanssa ja julisti, että tässä on tulevaisuus.

Tällöin Maemo myös sai uuden nimen Meego.

Pian tuuli kääntyi. Helmikuussa 2011 Nokian uusi toimitusjohtaja Stephen Elop ilmoitti, että yhtiö luopuu sekä Symbianista että Meegosta.

Kuvatakseen tilannetta hän kertoi tarinan miehestä, joka pakeni öljynporauslautan tulipaloa hyppäämältä palavalta lautalta rohkeasti kylmään mereen. Symbian oli Nokialle "palava ohjelmistoalusta", joka piti nyt jättää.

Sami Pienimäki oli sitä mieltä, että Windows Phone oli Nokialle väärä pelastusvene.

"Mietin asiaa viikonlopun yli ja totesin, että kyllähän tässä jotain pitää tehdä asialle."

Nokiassa oli muitakin, jotka ajattelivat samoin. Meegon kehittäjäveteraanit Sami Pienimäki, Marc Dillon, Stefano Mosconi ja Jussi Hurmola päättivät perustaa Meego-puhelimia kehittävän Jolla-yrityksen.

Meego perustuu avoimeen lähdekoodiin, joten sen kehittämistä saattoi kuka tahansa jatkaa kysymättä Nokialta lupaa.

Jollan perustajat tiesivät, että Meegossa ei ole tuotteena vikaa. Siitä saatiin todistekin.

  • Sivu:
  • 1
  • 2
  • 3

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi


Suosituimmat uutiset – Auto & Tiede