Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näissäkin Nasalla on ollut sormensa pelissä

Tekniikka
 
Helsingin Sanomat

Palohälytin

Ensimmäinen nykyaikainen palohälytin suojasi astronautteja Skylab-avaruusasemalla 1970-luvulla. Se perustui radioaktiiviseen amerikium–241-isotooppiin, joka ionisoi hälyttimeen ilmasta tulevaa typpeä ja happea. Kun säteily repii elektroneja atomeista, tunnistimeen muodostuu heikko sähkövirta. Se häiriintyy heti, kun hälyttimeen leijailee savuhiukkasia. Hälytin ei ollut Nasan keksintö, mutta Nasan ja Honeywell -yhtiön oivallus oli tehdä siitä säädettävä, jolloin vääriltä hälytyksiltä vältyttäisiin.

Tossun vaimennus

Neil Armstrongin askel Kuussa oli ehkä pieni ihmiselle, mutta suuri kuntolenkkeilijälle.

Nasa kehitti aikoinaan kypärissä käytettävän kumin muovaamiseen valmistusmenetelmän, jonka tossuvalmistaja Nike nappasi itselleen. Menetelmän avulla lenkkarien kumipohjaan voitiin luoda iskua vaimentavia ilmataskuja. Nasa on kehittänyt myös lenkkareissa käytettyjä polyuretaanivaahtoja.

Kuumemittari

Korvasta voi nykyään mitata kuumeen samalla periaatteella kuin kaukaisten tähtien ja planeettojen lämpötilaa mitataan – infrapunasäteilyllä. Ensimmäinen infrapunakuumemittari tuli markkinoille vuonna 1991, ja se perustui Nasan Jet Propulsion Lab -keskuksen infrapunasensoreihin.

Seuraavan kerran, kun lääkäri työntää kuumemittarin korvaasi, voit vaikkapa kuvitella, että tässä luodataan nyt Zeta Reticuli -tähden pintalämpötilaa.

Insuliinipumput

Diabeetikkojen insuliinipumput perustuvat Marsiin 1970-luvulla lähetettyjen Viking-luotainten laitteistoon.

Nasa kehitti tuolloin astronauttien verensokeria mittaavan laitteen, ja Mars-luotainten biologista tutkimuslaitteistoa varten piti kehittää hyvin pieniä osasia. Tämä tekniikka pakattiin kannettavaan insuliinipumppuun 1980-luvulla.

Hammasraudat

Näkymättömät hammasraudat perustuvat suoraan ohjusteknologiaan. Yhdysvaltalainen Ceradyne-yritys kehitti aikanaan Nasan kanssa läpinäkyvän keraamimateriaalin suojaamaan lämpöhakuisten ohjusten infrapuna-antenneja.

Unitek-yhtiö kehitti samoihin aikoihin uudenlaisia hammasrautoja. Yhtiö tajusi, että tuosta läpinäkyvästä aineesta saisi helposti kestävät ja huomaamattomat raudat purukaluston oikomiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit