Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin saat kännykälläsi järjestelmäkameran veroisia kuvia

Tekniikka
 
Olli-Pekka Komonen
Sony
Sonyn minikameran voi kiinnittää kännykkään. Se toimii myös irrallaan langattoman yhteyden avulla.
Sonyn minikameran voi kiinnittää kännykkään. Se toimii myös irrallaan langattoman yhteyden avulla. Kuva: Sony
Sony DSC-QX100 -minikamera, 469 e ja DSC-QX10 -minikamera, 229 e. Toimivat iPhonen, iPadin sekä Android-puhelinten ja -tablettien kanssa.

Harva kännykän lisälaitteista on yhtä vaikuttava kuin Sonyn uusi minikamera.

Kännyköihin on tarjolla monenlaisia hilavitkuttimia, mutta harva niistä on yhtä vaikuttava kuin Sonyn uusi minikamera DSC-QX100.

Ensisilmäyksellä laite näyttää pelkältä kameranlinssiltä, mutta tosiasiassa putkimaisen vekottimen sisälle on pakattu kokonainen kamera. Vain näyttö puuttuu – ja siksi tarvitaan kännykkää.

Halutessaan kameralla voi toki kuvata myös ilman puhelinta. Sitä varten sen kyljessä on laukaisinnappi. Sokkona voi saada aikaan hilpeitä kuvia, mutta paremmin tietysti onnistuu, kun yhdistää QX100:n puhelimeen. Se käy helposti.

Kameraa ohjataan puhelimessa Sonyn oman kamerasovelluksen avulla. Sovellus on kuin mikä tahansa muukin kännykän kamerasovellus. Siitä voi säätää aukkoa ja valotusta. Kuvaa voi tarkentaa ja zoomata manuaalisesti kameran säätörenkaasta.

Yhteys kameran ja kännykän välillä toimii langattomasti.

Kameran voi kiinnittää sen omalla kiinnitysmekanismilla puhelimen takapuolelle, mutta langattoman yhteyden takia kameran voi sijoittaa muuallekin. Se luo jännittäviä mahdollisuuksia.

Juhlissa kameran voi sijoittaa vaikkapa huomaamattomasti hyllyn päälle, ja napata vaivihkaa kuvia paikalle saapuvista vieraista.

Kuvanlaadultaan QX100 on häikäisevä. Sen tekniikka on lainattu yli 700 euron hintaisesta Sonyn pokkarikamerasta, Cyber-shot RX100 II:sta.

Erinomaisen kuvanlaadun takaa kookas kenno. Markkinamiehet puhuvat mieluusti megapikseleistä, mutta jättävät kennon fyysisen koon usein mainitsematta. Esimerkiksi iPhone 5:n kameran kennon lävistäjä on 0,31 tuumaa ja Nokian 41 megapikselin kameralla varustetun Lumia 1020 kennon koko on 0,67 tuumaa.

QX100:n kenno on kokonaiset 1,0 tuumaa. Eron muihin huomaa selvästi.

Sony on tehnyt minikamerastaan myös edullisemman version QX10:n. Sen kennon lävistäjä on 0,43 tuumaa. Tämä näkyy myös kuvissa, jotka päihittävät kyllä suurimman osan puhelinten kameroilla otetuista, mutta eivät yllä QX100:lla otettujen kuvien loistoon.

Molemmissa kameroissa on myös aito optinen zoomi. Puhelimissa sellaista ei muutamaa erikoismallia lukuun ottamatta ole lainkaan. Kalliimpi QX100 zoomaa 3,6-kertaisesti ja QX10 peräti kymmenkertaisesti.

Pitkällä zoomilla kuvaaminen toimii parhaiten jalustan kanssa. Siksi molemmissa kameroissa on pohjassa ruuvikierteet jalustaa varten.

Sitten ne muutamat miinukset. Vaikka kuvanlaatu on huikea, kameroiden säätömahdollisuudet ovat puutteelliset aitoon kameraan verrattuna.

Kuvien tallennus onnistuu pelkästään jpeg-muodossa. Enemmän säätövaraa tarjoava raw-tallennus ei onnistu ollenkaan.

Rasittavinta pelkällä kännykällä kuvaamiseen verrattuna on kameroiden hitaus. Kuvien ottaminen ja siirtäminen puhelimen muistiin kestää sekunteja. Etenkin lapsia kuvatessa huomaa olevansa jatkuvasti myöhässä.

Plussat

 Kuvanlaatu

 Rakenne

Miinukset

 Hitaus

 Säätöjen puutteellisuus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit