Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS testasi: Maailman ensimmäinen vesitiivis järjestelmäkamera toimii

Tekniikka
 
Tom Nyman
Nikon 1 AW1, vesitiivis järjestelmäkamera, 799,90 euroa.

Nikon teki maailman ensimmäisen järjestelmäkameran, joka toimii sellaisenaan myös veden alla.

Uimahalliin ei yleensä saa viedä kameraa, mutta jos nyt tämän kerran.

Nikon on nimittäin tehnyt ensimmäisenä järjestelmäkameran, joka kestää vettä. Toki järkkäreitä on tähänkin asti voinut upottaa veteen, mutta se on pakottanut ensin hankkimaan kullekin kameratyypille sopivan suojakotelon. Sellaiset ovat isoja, kömpelöitä ja kalliita.

Vedenpitävien pokkarikameroiden kuvausmahdollisuudet taas ovat rajalliset, koska säätömahdollisuuksia ei juuri ole, kuvakennot ovat pieniä eikä niihin voi vaihtaa valomaisia objektiiveja.

Nikonin uutuuskamera sopii sellaisenaan uima-altaisiin. Se on ennen muuta ajateltu snorkkelikuvaukseen, ei varsinaiseen laitesukellukseen. Valmistaja lupaa, että kamera pitää vettä ja kestää painetta vain 15 metrin syvyyteen asti.

Ville Männikkö
Kuva Nikonin vesitiiviistä kamerasta otettiin Nikonin vesitiiviillä kameralla.
Kuva Nikonin vesitiiviistä kamerasta otettiin Nikonin vesitiiviillä kameralla.

Siispä uimahousut jalkaan ja altaaseen. Ensimmäinen vahinko sattuu jo pukuhuoneessa, kun objektiivin kanssa 350 grammaa painava mötikkä putoaa lattialle.

Linssin suojusläppä lentää paikaltaan, mutta vaurioita ei tule. Eikä pidäkään, sillä Nikon kertoo kameran kestävän pudotuksen kahden metrin korkeudesta.

Testin varjolla pudottelen kameraa käsistäni vielä muuallakin. Läppä lentää joka kerta ja pieni pomppusalama nousee esiin, mutta kamera toimii moitteetta.

Altaassa kamera on hyvä. Sen metallirungosta saa tukevan otteen. Kuvan sommittelu on siis helppoa veden allakin.

Nikonissa – niin kuin monissa uusissa järjestelmäkameroissa – ei ole peiliä kameran sisällä. Peilitön runko on tavallista pienempi ja kevyempi.

Kamerassa ei ole etsintä ollenkaan, joten sommittelun ja tähtäämisen voi tehdä vain kolmituumaiselta näytöltä. Vedessä kuvan ottamisesta ei tulisi mitään ilman uimalaseja.

Vedenalaiset kuvat ja teräväpiirtovideot näyttävät myöhemmin kotona katseltuina hyviltä. Automaattinen tarkennus ja valotus ovat osuneet pääosin kohdalleen. Vesi suodattaa hallin ikkunoista lankeavan päivänvalon pehmeästi altaaseen.

Sisällä tai ulkona kuvatessa Nikonissa ei ole mitään ihmeellistä eikä epätavallista. Kuvaaminen ei poikkea hyvällä pokkarikameralla tai pienellä järjestelmäkameralla kuvaamisesta. Hyvä kuva tulee silloin, kun painaa laukaisinta oikealla hetkellä sopivassa valossa.

Nikon on nopea sarjakuvauksessa eli sillä voi ottaa suuren määrän kuvia lyhyessä ajassa. Siitä on apua, kun juuri oikeaa hetkeä voi haarukoida myöhemmin kuvasarjasta.

Käyttöä häiritsevät vähän pienet, kameran taakse ja päälle lähelle toisiaan sijoitetut napit. Nopeissa tilanteissa peukalo osuu helposti laukaisimen sijasta videokuvausnappiin ja muistikortille tallentuu liikkuvaa kuvaa still-kuvan sijaan.

Vesileikeistä Nikon ei ollut moksiskaan. Se vietti päivän muovipussissa märän pyyhkeen ja uimahousujen kanssa, mutta oli illalla hihnaa myöten kuiva. Mistään ei olisi arvannut, että sitä oli aiemmin kylvetetty monta tuntia.

Vesitiiviyden kannalta kriittisin kohta on objektiivin ja kameran rungon välinen liitos. Siinä oleva kumirengas tarvitsee huoltoa. Sipaisu silikonivoidetta riittää silloin tällöin, muuten objektiivi ei tahdo kiertyä irti kamerasta.

Nikoniin on saatavilla 11 objektiivia, mutta vain 11–27,5 millimetrin zoomi ja 10 millimetrin laajakulma ovat vesitiiviitä.

Jos tykkää kuvata vedessä tai vauhti on muutoin kovaa, 1 AW1 on erinomainen kameravalinta. Muussa tapauksessa hieman halvempi minijärkkäri voi olla parempi ostos. Sellaisella yltää yhtä hyvään kuvanjälkeen.

 

 

Plussat

 Kestää iskuja

 Pitää vettä

 
Miinukset

 Vain kaksi vesitiivistä objektiivia

 Välttävä akunkesto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit