Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuliko pukinkontista tabletti? HS koosti 12 vinkkiä uudelle omistajalle

Tekniikka
 
The Drum Machine tekee tabletista rumpukoneen.
The Drum Machine tekee tabletista rumpukoneen.

Tabletin omistajan ei kannata tyytyä nettisurffailuun ja Angry Birds -peleihin. Laitteella pääsee myös upeisiin pyramideihin ja saa valokuvat käsiteltyä, hevosen hoidettua ja opetettua lapsen ohjelmoimaan.

Tee tabletista rumpukone

Sovellus DM1 – The Drum Machine tekee tabletista rumpukoneen eli syntetisaattorin, joka tuottaa rytmiä. Käytössä on koko liuta oikeiden analogisten rumpukoneiden ääniä ja myös akustisia rumpusarjoja.

Rytmiä voi paukuttaa käsin, tai toistettavan rumpusilmukan voi syöttää ohjelmaan, joka huolehtii soittamisesta. Yksittäisistä rytmikuvioista voi myös työstää pitkiä kappaleita.

DM1 – The Drum Machine iPadille 4,49 e.

Louvre-sovellusta käyttäessä tuntee melkein olevansa museoretkellä.
Louvre-sovellusta käyttäessä tuntee melkein olevansa museoretkellä.

Vieraile Louvressa

Louvre HD -sovellukseen on kuvattu yhteensä 770 maalausta ja taide-esinettä pariisilaisesta Louvren taidemuseosta. Kuvat ovat tarkkoja ja käyttöliittymä niin elegantti, että sovellusta käyttäessä tuntee olevansa museoretkellä.

Louvre HD iPadille 0,89 e, Androidille 1,47 e.

Pyramidit-sovelluksella pääsee faaraoiden hautaan.
Pyramidit-sovelluksella pääsee faaraoiden hautaan.

Sukella pyramidien sisälle

Miltä Egyptin hautakammioiden hieroglyfit mahtoivatkaan näyttää silloin, kun ne tehtiin? Ja mitä kaikkea pyramidien sisällä oikeastaan on?

Tämän kaiken paljastaa Pyramidit-sovellus, jossa voi tutustua Gizan tasangon pyramideihin ja muihin nähtävyyksiin virtuaalisesti. Pyramidien sisällä voi kulkea vapaasti ja katsella sellaisiakin pyramidien osia, joihin turistit eivät normaalisti pääse.

Pyramidit on mallinnettu prikulleen oikeiden valokuvien perusteella. Mallinnus on upeaa katseltavaa. Ohjelmassa voi myös katsella kuvankäsittelyn avulla laadittuja keinotekoisia malleja siitä, miltä hieroglyfien arvioidaan näyttäneen silloin kuin ne tehtiin.

Lisäksi sovellus tarjoaa tuhdin lukupaketin muun muassa Egyptin historiasta ja maata hallinneista dynastioista. Sekin selviää, kuinka hämmästyttävät Gizan pyramidit oikein rakennettiin – tai ainakin siitä esitetään valistuneita arvauksia.

Pyramidit-sovellus iPadille 5,99 e.

Käsittele tekstiä ja numeroita

Tabletti sopii ihan oikeaan tekstinkäsittelyyn ja taulukkolaskentaan, varsinkin jos laitteen lisävarusteeksi hankkii irrallisen näppäimistön kirjoittamista nopeuttamaan.

Quickoffice on ilmainen toimistosovellus, jolla voi luoda, muokata ja katsella Word-, Excel- ja Powerpoint-dokumentteja. Tiedostoja voi tallentaa joko tabletin omaan muistiin tai Google Drive -pilvipalveluun, josta niihin pääsee helposti käsiksi muillakin laitteilla.

Quickoffice iPadille ja Androidille ilmainen.

Adobe Photoshop on monipuolinen kuvankäsittelyohjelma.
Adobe Photoshop on monipuolinen kuvankäsittelyohjelma.

Käsittele valokuvia

Suurinäyttöiset ja kevyet tabletit sopivat paitsi valokuvien katselemiseen myös niiden käsittelyyn.

Vajaalla kymmenellä eurolla tablettiin saa Adobe Photoshop Touch -ohjelman, jolla kuvia voi käsitellä hyvin monipuolisesti. Niitä voi rajata ja käännellä, värien voimakkuutta voi säätää sekä muokata kuvien ilmiasua erilaisilla suotimilla.

Ohjelmasta on olemassa myös ilmaisversio Adobe Photoshop Express, jonka toiminnot ovat rajoitetumpia. Se on saatavilla myös Windows 8:lle.

Hipelöitäviä taulutietokoneita osaa lapsikin käyttää, mutta ei ole kovin opettavaista, jos hipellys rajoittuu Angry Birdsin pelaamiseen.

Move The Turtle -sovelluksella voi valjastaa tabletin hyötykäyttöön ja opettaa lasta ohjelmoimaan. Ohjelmassa käytetään Logo-ohjelmointikieltä, jossa liikutetaan viivaa piirtävää kilpikonnaa yksinkertaisin komennoin.

Ohjelma on hyvin helposti lähestyttävä. Varsinaista koodia ei edes tarvitse kirjoittaa, ja muutenkin opettelu muistuttaa enemmän peliä. Aluksi ratkaistaan yksinkertaisia tehtäviä ja sitten edetään vähitellen kohti mutkikkaampia.

Move The Turtle iPadille 2,69 e.

Tee muistiinpanoja tehokkaasti

SoundNote -sovellus tekee tabletista tehokkaan nauhurin ja muistiinpanolehtiön.

Ohjelma on yksinkertainen. Sen vahvuus on, että nauhoittaminen ja muistiinpanojen teko onnistuvat samaan aikaan.

Tämä on erittäin kätevää, kun pitää nauhoittaa vaikkapa haastatteluita tai pitkiä luentoja. SoundNote on saatavissa iPadille, mutta vastaava toiminnallisuus on esimerkiksi Windows 8 -ohjelmassa nimeltä MultiNote.

SoundNote iPadille 4,49 e, MultiNote Windows 8:lle ilmainen.

Flipboardilla voi rakentaa oman aikakauslehden.
Flipboardilla voi rakentaa oman aikakauslehden.

Rakenna oma aikakauslehtesi

Flipboard on yksi tyylikkäimpiä tablettisovelluksia. Sillä voi lukea netissä julkaistuja ilmaisia lehtijuttuja taitettuna kauniisti aikakauslehden muotoon.

Luettavissa on kasapäin uutisia, reportaaseja, valokuvia ja videoita eri lähteistä. Mukana on Timen, Fortunen ja Reutersin kaltaisia arvostettuja uutislähteitä. Käyttäjä voi valita teeman, jota koskevia juttuja hän haluaa lukea, tai koostaa eri lähteistä oman virtuaalisen "aikakauslehden". Sivut kääntyvät kuin lehteä selaten. Halutessaan mukaan saa myös Facebook- ja Twitter-päivitykset.

Flipboard iPadille, Androidille, Windows 8:lle ilmainen.

Varaa lentoja ilman päänsärkyä

Lentojen varaaminen netistä on usein tuskaa, koska lentolippusovellukset ja -sivustot ovat hitaita ja kömpelöitä. Kayak on tähän tervetullut poikkeus. Sillä voi varata lomamatkalle kätevästi lennot – ja paino nimenomaan sanalla kätevästi. Useita reittivalintoja voi pitää tallennettuna välilehtiin. Matkan ei tarvitse rajoittua meno-paluuseen, vaan esimerkiksi neljä ketjutettua lentoa voi ostaa vaivattomasti.

Kayak iPadille, Androidille ja Windows 8:lle ilmainen.

My Horse -sovelluksessa voi hoitaa hevosta.
My Horse -sovelluksessa voi hoitaa hevosta.

Hoida hevosta

Oletko aina halunnut omistaa hevosen? My Horse on simulaattoriohjelma, jossa tämä on mahdollista kenelle tahansa.

Ohjelmassa hoidetaan virtuaalisia hevosia, jotka ovat tarkasti mallinnettuja ja hyvin elävän näköisiä. Hevosia ruokitaan, koulutetaan ja paijataan. Niiden aitausta siivotaan ja niille laaditaan erilaisia rehusekoituksia.

Ohjelmassa ei ole mitään varsinaista tavoitetta, vaikka hevosta voikin kilpailuttaa yhä vaativammissa kilpasarjoissa. Muistatteko vielä tamagotchit? My Horse onkin 2010-luvun virtuaalilemmikki.

My Horse iPadille ja Androidille ilmainen (pelin sisällä voi tehdä ostoksia).

Lue jutut myöhemmin

Aina ei ehdi tai jaksa lukea kaikkea, mikä tulee netissä vastaan. Instapaper on ehkä fiksuin ja yksinkertaisin työkalu nettiartikkeleiden säilömiseen. Sen avulla ne saa nätisti talteen vaikkapa sunnuntain aamukahvipöytään. Kiinnostavan jutun kohdalla riittää, että painaa yhtä nappia.

Instapaperia voi käyttää ilmaiseksikin, mutta sovellus maksaa. Kuukausimaksulla saa lisää toimintoja, kuten sanahaun.

Instapaper iPadille 3,59 e, Androidille 2,41 e.

Ongelmanratkontapeli The Room 2.
Ongelmanratkontapeli The Room 2.

Ratko mysteeri

The Room 2 -peli valkenee pelaajalle palanen kerrallaan.

Avaimella saa laatikon auki. Laatikosta löytyy medaljonki. Mitä sillä voi tehdä? Laatikon reunassa näyttäisi olevan medaljongin muotoinen kolo. Salalokero avautuu. Sen sisällä on monokkeli, ja kun sen läpi katsoo, huomaa, että pöydällä makaavassa kirjeessä onkin salakirjoitusta. Onkohan se jokin koodi?

The Room on vangitseva peli. Sen aavemainen miljöö näyttää mahtavalta. Syksyllä 2012 julkaistu ensimmäinen osa valittiin Applen sovelluskaupassa vuoden peliksi. Uusin, The Room 2 julkaistiin viime viikolla. Se on vielä ykkösosaakin monisäikeisempi ratkottava.

The Room 2 iPadille 4,49 e. Ensimmäinen osa The Room iPadille 0,89 e, Androidille 1,79 e.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit