Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Duudsoni Jarppi Leppälä ensiaputestissä: osaisitko hoitaa toisenkin irtoavan peukalon?

Tekniikka
 
Pekka Elomaa
Duudsoni "Jarppi" Leppälä iloitsee ensiaputestistä saamastaan arvosanasta, yhdeksiköstä.
Duudsoni "Jarppi" Leppälä iloitsee ensiaputestistä saamastaan arvosanasta, yhdeksiköstä. Kuva: Pekka Elomaa
Palstalla tehdään testi ja puidaan sen tulokset.

Stuntryhmä Duudsoneissa työnkuvaan kuuluvat murtumat, palovammat ja aivotärähdykset – niiden saaminen, ei hoitaminen.

Kuinka usein vuodat verta?

"No, aika usein."

Vastaaja on stuntryhmä Duudsonien Jarppi Leppälä. Kysyjä taas on Henna Korte, Suomen Punaisen Ristin terveyden ja hyvinvoinnin yksikön päällikkö. Korte on luvannut testata, onko tapaturmille alttiilla Leppälällä minkäänlaisia ensiaputaitoja.

Ensiavusta sinänsä Leppälällä on rutkasti kokemuksia – ennen kaikkea saavana osapuolena. Korte aikookin testata etenkin sellaisia vaaroja, joihin duudsoni työssään todennäköisimmin törmää: avohaavoihin, palovammoihin sekä tajuttomuus-, tukehtumis- ja aivotärähdystilanteisiin.

Jatketaan verenvuodosta – tai oikeastaan verenvuodatuksesta.

Leppälä toimii Duudsoneiden showkeikoilla muun muassa ihmistikkatauluna. Haavoja syntyy myös nastatrampoliinilla pomppimisesta. Tähän asti tahallisista vahingoista on onneksi selvitty pelkällä ruhjeiden puhdistuksella, mutta entä jos tapahtuisi jotakin vakavampaa?

Leppälä tunnetaan oikeasta kädestä puuttuvasta peukalostaan. Korte testaa, osaisiko Leppälä toimia oikein, jos myös vasemman käden peukalo irtoaisi.

Duudsoni tekee lähes tyylipuhtaan painesiteen eli sitoo vuotokohtaan tupon sekä panee sen päälle kovan esineen, joka synnyttää painetta ja tyrehdyttää veren pulppuamista.

Leppälä kertoo, että omalla kohdallaan enemmän kuin onnettomuutta hän pelkää sitä, että joutuisi itse auttamistilanteeseen eikä osaa toimia oikein.

Tähän mennessä vakavin tapaus sattui Duudsoneiden alkuaikoina kotipitäjällä Seinäjoella, kun Hannu-Pekka "HP" Parviainen hyppäsi mopolla louhosjärveen ja mursi jalkansa kolmesta kohdasta.

Alkuaikoina onnettomuuksiin oli varauduttu opettelemalla hätänumero ulkoa. Jos – eli kun – jotakin sattui, paikalle soitettiin ambulanssi. Paikallisissa sairaaloissa duudsoneilla sanotaankin olleen työllistävä vaikutus.

"Murtumien ensihoito on siinä mielessä helppoa, että jos ollaan asutuksen lähellä, ei enää neuvota tekemään lastoja", Korte neuvoo.

Duudsonit toimivat siis aikoinaan aivan oikein, kun he rauhoittelivat toveriaan ja odottivat ammattiapua. Leppälä tosin uhoaa, ettei lastoitus olisi ollut temppu eikä mikään: "Oltaisiin ensin väännetty jalka ojennukseen ja sitten tuettu se kummaltakin puolelta."

Korte ottaa heti suunvuoron. "Virheasentoja eivät maallikot saa korjata, etteivät aiheuta lisävahinkoa. Jalka voi olla menetetty sen jälkeen. Jäsen pitää tukea siihen asentoon, missä se on."

Testi etenee. Kortteen mukaan Leppälä osaa toimia oikein useimmissa harjoitustilanteissa.

SPR:n kaiken nähnyt ammattilainen suorastaan vaikuttuu, kun Leppälä taittelee kolmioliinasta oikeaoppisen kantositeen ensiyrittämällä.

Leppälä kertoo suorittaneensa ensiapukurssin vuonna 1997 ollessaan vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa. Esimerkiksi elvytysohjeet ovat kuitenkin sittemmin muuttuneet. Suomessa ne perustuvat Käypä hoito -suosituksiin, joita päivitetään tuoreimpien tutkimusten perusteella.

Testin päätyttyä Korte naureskellen myöntää, että Leppälän kaltainen stuntteja tekevä hahmo on ensiapukouluttajan painajainen. Hän kuitenkin palkitsee duudsonin ensiaputaidoista sekä kiitettävällä arvosanalla että ensiapulaukulla. Tosin sillä ehdolla, että Leppälä lupaa pysyä mahdollisimman kaukana tilanteista, joissa sitä voisi tarvita.

 

Lisätietoa SPR:n järjestämistä ensiapukursseista osoitteessa punainenristi.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit