Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä sellaista nuoret tekevät somessa, mistä ei voi kertoa vanhemmille?

Paljastavia kuvia, treffipyyntöjä ja kiusantekoa. Kuusi lukiolaista paljastaa, mitkä ovat nuorten suosituimmat sovellukset ja mitä sellaista niillä tehdään, mistä ei kerrota vanhemmille.

Tekniikka
 
Helsingin Sanomat

 

WhatsApp eli Wappi, WA tai Wap. Puhelimissa netin kautta toimiva pikaviestipalvelu. Yli 600 miljoonaa käyttäjää.

Mihin tarkoitettu: Tekstiviestien lisäksi sovelluksella voi lähettää kuvia, videoita ja äänitteitä. Maksuttomana se on vienyt käyttäjiä perinteisiltä tekstiviesteiltä. Toimii netin kautta, ja on ulkomaillakin kohtuuhintainen käyttää.

Mihin nuoret sitä oikeasti käyttävät: WhatsAppilla pidetään yhteyttä ystäviin ja perheeseen. Monet lähettävät päivittäin satoja viestejä.

Siellä lähetetään myös kuvia ja videoita sekä ääniviestejä, jos pitkää juttua ei jaksa kirjoittaa tai jos haluaa lähettää jollekin vaikkapa pätkän hyvästä biisistä.

Käyttäjä voi myös lähettää toiselle tiedon sijainnistaan esimerkiksi silloin, jos vanhemmat eivät usko, missä nuori väittää perjantai-iltana olevansa.

 

Snapchat eli Snäppi. Kuvaviestipalvelu, jota käyttää noin 100 miljoonaa käyttäjää kuukaudessa.

Mihin tarkoitettu: Snapchatissa lähetetään kuvia ja videoita kavereille. Käyttäjä voi valita, kuinka pitkään vastaanottaja saa katsoa kuvaa eli "snäppiä". Kesto voi olla 1–10 sekuntia. Sen jälkeen kuva häviää vastaanottajan puhelimesta.

Mihin nuoret sitä oikeasti käyttävät: Snapchat on äärimmäisen suosittu. Sillä lähetetään kavereille päivittäin kymmeniä, jopa satoja selfieitä ja muita kuvia. Monesti kuvissa väännellään naamaa tai pelleillään muutoin ystävän piristämiseksi. Jotkut lähettävät myös vähäpukeisia kuvia rakkaalleen.

Kaikki tietävät, että Snapchatin sekuntiaikaraja on vain lumetta. Jokainen osaa ottaa puhelimellaan talteen kuvakaappauksen lähetetystä kuvasta. Kuvan lähettäjä tosin näkee, jos vastaanottaja on ottanut kuvakaappauksen. Kuvakaappauksen takia yksityisiä kuvia on vuotanut nettiin, ja netissä kiertää Snapchatissa eri puolilla maailmaa lähetettyjä alastonkuvia.

 

Instagram eli IG tai Insta. Kuvien ja videoiden jakamispalvelu, jota käyttää yli 300 miljoonaa ihmistä.

Mihin tarkoitettu: Instagramissa jaetaan kuvia omasta elämästä ystäville ja maailmalle. Siellä voi myös seurata ystäviään, julkkiksia ja bloggareita sekä kommentoida heidän kuviaan.

Mihin nuoret sitä oikeasti käyttävät: Instagramissa julkaistaan aivan kaikenlaisia kuvia: selfietä, lomakuvia, ruokakuvia aamiaiselta, tilannekuvia siitä, mitä olet parhaillaan tekemässä. Sen suosio perustuu vaivattomuuteen. Useimmat hakevat kuvillaan seuraajiltaan suosiota. Kuvia voi kommentoida ja niitä voi tykkäillä. Mitä enemmän kuva saa tykkäyksiä, sitä suositumpi se on – ja sitä suositumpi on myös kuvan julkaisija. Suomessa suureen Instagram-suosioon on noussut komeilla selfieillä 17-vuotias Benjamin Peltonen Kaarinasta. Hänen kuviaan seuraa yli 200 000 ihmistä.

 

Twitter on mikroblogipalvelu, jolla on noin 300 miljoonaa käyttäjää.

Mihin tarkoitettu: Twitterin käyttäjät voivat lukea, kirjoittaa ja jakaa alle 140 merkin pituisia päivityksiä, twiittejä.

Mihin nuoret sitä oikeasti käyttävät: Twitteristä seurataan etenkin suosikkijulkkiksia ja kommentoidaan näiden twiittejä. Se on viihdyttävää ajanvietettä. Maailman suosituimpia Twitter-tähtiä ovat laulaja-näyttelijä Katy Perry, laulaja Justin Bieber ja presidentti Barack Obama.

Harva tavallinen nuori twiittaa itse aktiivisesti tai kertoo palvelussa omasta elämästään. Aktiivisesti Twitteriä käyttävät nuoret esiintyvät palvelussa usein myös anonyymisti eivätkä omalla nimellään. Näin he voivat osallistua keskusteluun ilman, että heidät tunnistetaan.

 

Facebook eli FB tai Face. Yhteisöpalvelu, jota käyttää yli miljardi ihmistä.

Mihin tarkoitettu: Facebookissa käyttäjä julkaisee omassa profiilissaan elämästään kuvia, videoita ja tilapäivityksiä sekä jakaa kissavideoita, kuohuttavia uutisia ja mitä tahansa muuta netistä löytämäänsä.

Mihin nuoret sitä oikeasti käyttävät: Facebookissa pyydetään kaveriksi samassa koulussa olevia tai juhlissa tavattuja, vaikka heitä ei tuntisi kunnolla. Jotkut käyttävät Facebookia myös iskemiseen ja lähettävät treffipyyntöjä chatissa.

Sitä käytetään paljon stalkkaamiseen eli toisen urkkimiseen. Kuvat kiinnostavat, koska niistä voi selvittää ulkonäön. Vanhoista tilapäivityksistä näkee, millaiset asiat toista kiinnostavat ja mitä hän tekee vapaa-ajallaan.

Facebookin suosio alkoi hiipua, kun vanhemmat kirjautuivat palveluun ja alkoivat kytätä lapsiaan.

Eniten tykätään ja kommentoidaan kuvia, esimerkiksi uusia profiilikuvia. On helpompi kehua puolitutun kuvaa kauniiksi Facebookissa kuin kasvotusten.

Suurin osa nuorista käyttäytyy Facebookissa hyvin, mutta jokainen tuntee jonkun, jota on myös kiusattu Facebookissa. Kiusaaminen on yleensä asiatonta viestittelyä, kuten seksuaalisesti häiritsevien kuvien lähettämistä, tai haukkumista ala-arvoisilla kommenteilla. Jotkut luovat kiusaamista varten toisen nimellä feikkiprofiileja, jolloin kiusaaminen onnistuu anonyymisti.

 

Youtube eli Tube. Suoratoistovideopalvelu, jolla on yli miljardi käyttäjää kuukaudessa ja josta katsotaan joka kuukausi yli kuusi miljardia tuntia videoita.

Mihin tarkoitettu: Youtube kokoaa yhteen kiinnostavimmat videot. Siellä voi julkaista omaa sisältöä, jonka voi jakaa kaikille tai vain tietylle joukolle.

Mihin nuoret sitä oikeasti käyttävät: Youtube on uusi telkkari, josta voi katsoa juuri sitä, mitä haluaa ja milloin haluaa. Se vastaa hyvin yksilöllisiin mieltymyksiin, olivat ne sitten musiikkia, videoblogeja tai hassuja eläinvideoita.

Nuoret lataavat itse Youtubeen esimerkiksi omia pelivideoita, musiikkiin liittyviä videoita tai ihan vain videoita siitä, miten oma päivä on mennyt. Youtuben hienous on se, että sinne voi ladata sisältöä, jota itse haluasi nähdä tai joka kuvastaa omaa osaamista tai kiinnostusta.

Videoita voi myös kommentoida. Valtaosa on positiivisia ja kannustavia, mutta "hyi saatana mikä munaperse" -tyyppistä haukkumistakin esiintyy. Kuka tahansa voi ilmiantaa asiattoman kommentit.

 

Ask.fm eli Ask. Yhteisöpalvelu, jolla on 135 miljoonaa käyttäjää.

Mihin tarkoitettu: Käyttäjä luo Ask.fm:ään oman profiilin, johon muut voivat lähettää kysymyksiä anonyymina tai omalla nimellään. Kysymykset auttavat käyttäjiä tutustumaan toisiinsa. Koska kysymyksiä voi esittää myös nimettömästi, tarkoitus on rohkaista käymään rehellisiä ja estottomia keskusteluja.

Mihin nuoret sitä oikeasti käyttävät: Järkeviä keskusteluja syntyy harvoin. Pojilta kysytään usein mielipiteitä tyttöjen ulkonäöstä, ja tytöt kommentoivat paljon poikien ulkonäköä. Mielipiteitä koulukavereista saatetaan kysyä jopa nimeltä mainiten. Monia kiinnostaa myös, polttavatko tai juovatko toiset tai kenen kanssa he seurustelevat tai missä he ovat liikkuneet viimeisen vuorokauden aikana. Jotkut vastaavat kysymyksiin tosissaan ja ottavat kritiikin henkilökohtaisesti, toiset taas vastaavat vitsillä.

Ask täyttyy usein käyttäjien välisistä riidoista. Riidat syntyvät, kun käyttäjä haukkuu nimettömänä tuttujaan tai tuntemattomia heidän vastaustensa perusteella. Oma henkilöllisyys on helppo salata, joten kiusaaja pystyy hajottamaan toisen itsetuntoa jäämättä kiinni. Siksi kaikki eivät uskalla vastata siellä rehellisesti.

 

Tumblr on blogipalvelu, jossa on yli 200 miljoonaa blogia.

Mihin tarkoitettu: Tumblrissa voi luoda oman blogin tai seurata muiden blogeja. Siellä voi tykätä, lähettää uudelleen tai jakaa seuraamiensa bloggaajien postauksia. Postauksia voi myös kommentoida ja muille käyttäjille voi lähettää viestejä ja fanipostia.

Mihin nuoret sitä oikeasti käyttävät: Tumblrin blogit ovat tapa tuoda omia ajatuksia esille. Toisilla blogi on täynnä inspiroivia kuvia, toiset lisäävät blogeihinsa esimerkiksi lempielokuviin ja tv-sarjoihin liittyviä kuvia ja videoita. Yksi syy Tumblrin suosioon on, että omaa materiaalia ei tarvitse välttämättä itse tuoda blogiin vaan sinne voi jakaa myös postauksia muiden blogeista.

Moni on tutustunut Tumblrissa samanhenkisiin ihmisiin yhteisten kiinnostusten kautta. Jotkut pitävät Tumblria "julkisena päiväkirjaan", joten mahdollisimman suuren seuraajamäärän saaminen ei ole välttämättä tärkeintä. Toisille taas seuraajien kartuttaminen on tärkeää ja niitä haetaan julkaisemalla hauskoja postauksia ja kommentoimalla muiden postauksia.

 

Koonneet: Helsingin Kallion lukion opiskelijat Tuukka Aimasmäki, Vilma Kiikeri, Annika Pitkänen, Jooseppi Räikkönen, Ina Serola ja Johanna Tujula.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit