Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ei ihan parasta A-ryhmää

Pelkistetty Chromebook sopii sille, joka ei kaipaa tietokonetta nettisurffailua kummempaan.

Tekniikka
 
Olli-Pekka Komonen
Lenovo
Kuva: Lenovo

Chromebook on kannettava tietokone, jossa ei ole oikeastaan muita ohjelmia kuin nettiselain.

Helppokäyttöisten ja halpojen Chromebookien uutuusmalli tulee Lenovolta, joka lisää pakettiin muodikkaan kosketusnäytön.

Lenovo näyttää päälle päin tylsän harmaalta. Sen näyttö on pieni, 11 tuumaa, mutta silti kone yllättävän paksu, lähes kaksi senttimetriä. Painoakin kertyy 1,4 kiloa.

Tallennustilaa omille tiedostoille on vain 16 gigatavua, mutta se ei ole varsinaisesti ongelma. Chromebook on kone, jota käytetään jatkuvassa verkkoyhteydessä, joten omat tiedostot tallennetaan käytännössä aina pilveen. Hintaan sisältyykin 100 gigatavua tallennustilaa Google Drivesta. Usb-liittimiin tai muistikorttipaikkaan saa toki halutessaan lisätilaa.

Suorituskykyä on varmasti riittävästi kaikkeen, mitä tämäntyyppisellä koneella on tarkoitus tehdä. Kolme hd-tarkkuuden Youtube-videota pyörimässä päällekkäin sai videot nykimään, mutta muuten koneen käyttö oli sujuvaa. Windows-maailmassa on tuttua, että tällaisissa tilanteissa koko järjestelmä hyytyy.

Akunkesto on hyvä. Lenovo jaksoi reilut kahden tuntia pyörittää Youtubesta videoita näyttö täydellä kirkkaudella.

Edullinen hinta näkyy koneen mekaanisessa laadussa, vaikkapa näppäimistössä. Kun yhtä näppäintä painaa, koko näppäinmatto heiluu.

Lenovon kookas kosketuslevy on kookkaampi kuin monissa muissa Chromebookeissa. Kosketuslevyä helppokäyttöisempi on kuitenkin kymmenpisteinen kosketusnäyttö. Etenkin pitkien nettisivujen lukeminen sujuu mukavasti, kun vierittee sormella sivua alaspäin ja tarvittaessa zoomaa lähemmäs kahdella sormella.

Näyttö kääntyy 300 astetta. Koneen voi siten kääntää ikään kuin teltaksi, jolloin näytön saa mukavasti lähelle kasvoja vaikkapa sängyssä elokuvaa katsoessa. Katselukulmat eivät ole kovin laajat, ja väritoisto latistuu, jos näyttöä yrittää tihrustaa kovin jyrkästi sivusta.

Lenovon kalleimmista kannettavista on näyttö, joka taittuu 360 astetta. Ne saa siis käännettyä ikään kuin tablettiasentoon. Se ei Chromebookilta onnistu.

Chromebookin ostajan kannattaa selvitellä tarkkaan pärjääkö pelkällä ChromeOS-koneella. Vaikka monet asiat toimivat ihan yhtä näppärästi kuin järeämmälläkin läppärillä, esimerkiksi Silverlightilla toteutetut nettisivut, vaikkapa MTV3:n Katsomo, eivät toimi lainkaan.

Kevyeksi kakkoskoneeksi nettisurffailuun Lenovon Chromebook sopii kuitenkin loistavasti.

Plussat:

 Toimii sujuvasti

 Edullinen

Miinukset:

 Ei taitu tabletiksi

 

Lenovo N20p Chromebook, 329 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit