Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiesitkö: Ilotulitus on millintarkkaan suunniteltu ketjureaktio

Taivas täyttyy pian paukkeesta ja räiskeestä, mutta mitä ilotulitusraketissa oikein tapahtuu, jotta se muuttuu värikkääksi tähtisateeksi?

Tekniikka
 
sari gustafsson
Kuva: sari gustafsson

1.Ilotulite on räjähde, jonka toiminta perustuu kemiallisiin reaktioihin. Palavan ilotulitteen lämpötila on jopa 900 plusastetta, eikä sitä saa sammumaan millään, ennen kuin siinä tapahtuva kemiallinen reaktio päättyy. Ei vaikka raketin upottaisi jääkylmään veteen.

2.Ilotulitetta voi kutsua kemikaalicocktailiksi, sillä se sisältää runsaasti erilaisia kemiallisia aineita. Yksi tärkeä ainesosa on rikistä, hiilestä ja kaliumnitraatista koostuva mustaruuti, joka toimii ilotulitteen polttoaineena. Palaakseen ruuti tarvitsee happea. Siksi ilotulitteissa käytetään paljon myös happea sisältäviä kemikaaleja, kuten kaliumperkloraattia.

3.Ilotulitteiden erilaiset värit saadaan aikaan vaihtelemalla raketin sisältämien alkuaineiden määrää ja lämpötiloja. Esimerkiksi hopea väri syntyy palavasta alumiinista, titaanista tai magnesiumista ja punainen väri strontiumin ja litiumin suoloista. Keltaista varten tarvitaan natriumin suoloja ja natriumkloridia ja sinistä varten kuparin yhdisteitä ja kuparikloridia. Purppura syntyy strontiumin ja kuparin seoksesta.

4.Ilotulitusraketit ovat pienentyneet vuonna 2009 voimaan tulleen EU-direktiivin jälkeen. Silti ne ovat yhä ilotulitteista vaarallisimpia. Raketeissa on paljon iskuenergiaa, ja ne lentävät kauas – myös vaakatasossa, jos sattuvat kaatumaan. Toimiva raketti nousee 30–40 metrin korkeuteen muutamassa sekunnissa.

5.Aiemmin raketit saattoivat sisältää jopa 200 grammaa ruutia ja muuta pyroteknistä massaa. Nyt näitä aineita saa olla raketissa enintään 75 grammaa.

Isojen rakettien katsottiin olevan liian järeitä kuluttajakäyttöön suuren räjähdys- ja iskuenergiansa vuoksi: ne ovat rikkoneet ikkunoita, lävistäneet peltikattoja ja aiheuttaneet vakavia henkilövahinkoja.

75-grammainenkin raketti voi ihmiseen osuessaan jättää jälkeensä pahan mustelman tai ruhjeen.

6.Raketin lennättää taivaalle mustaruutia sisältävä ajomoottori. Nimestään huolimatta siinä ei ole mekaanisia osia, vaan laukaisu perustuu palokaasujen muodostamaan paineeseen. Paine purkautuu ulos raketin sylinterimäisestä lieriöstä ja kiidättää ilotulitteen telineestään ilmaan. Paineen nopeasta purkautumisesta johtuu myös raketin voimakas laukaisuääni.

Keppi on sitä varten, että se tasapainottaa raketin kiitoa. Ilman keppiä raketti jäisi pyörimään väkkäränä maahan.

7.Kun raketin ajopanoksen eli polttoaineen palaminen on loppumaisillaan, syttyy raketin tulilanka. Se taas räjäyttää raketin kärjessä olevan, niin ikään mustaruutia sisältävän avauspanoksen, jonka tehtävänä on levittää ilotulitteen efektit ympäriinsä taivaalle. Lopuksi pamahtaa ruutia ja raskasmetallisuoloja sisältävä efektipanos, joka synnyttää värejä ja kuvioita.

Juttua varten on haastateltu Turvallisuus- ja kemikaaliviraston Tukesin yli-insinööriä Harri Roudasmaata.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit