Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tänään on loton syntymäpäivä

Savuava arvontakone ja ylimääräisiä palloja – loton historiaan mahtuu myös kommelluksia

Suorissa arvontalähetyksissä kaikki ei ole aina mennyt ihan nappiin

Tekniikka
 
Martti Kainulainen
Kuva: Martti Kainulainen

Miljoonat suomalaiset jännittivät kotisohvillaan pelikupongit hyppysissä, kun Suomen ensimmäinen lottoarvonta alkoi suorana televisiolähetyksenä 3. tammikuuta 1971.

Ja heti joku voitti. Onnekas oli Sanni Mielonen, ylivieskalainen myyjätär. Hän kääräisi itselleen 343 841 markan potin. Mielosen voittorivi oli 1, 9, 18, 19, 36 ja 37 sekä lisänumerot 5, 25 ja 27.

Loton juuret ovat kuitenkin pidemmälle kuin 1970-luvulla, nimittäin Genovan kunnallisvaaleissa 1400-luvun Italiassa. Kun valvojat nostivat uurnasta ehdokkaiden numeroita, paikalliset äkkäsivät, että valituksi tulevista numeroista voisi lyödä vetoa.

Maailman ensimmäinen lotto oli siinä.

Suomen ensimmäinen lottomiljonääri oli Hilkka Pylkkö. Hän rikastui runsaalla miljoonalla markalla vuonna 1973.

Loton tähän asti suurin voittosumma, 13,3 miljoonaa euroa, meni viime keväänä lahtelaiselle nettipelaajalle. Kaikkiaan päävoittoja on ollut yli 3 000, joista enemmistö on päätynyt suuriin kaupunkeihin. Viiden kärkeä pitävät Helsinki (396 päävoittoa), Tampere (136), Turku (116), Vantaa (91) ja Espoo (84).

Päävoitto on osunut muutaman kerran samalle pelaajalle. Ensimmäinen tuplaonnenpotku tapahtui 1970-luvulla, kun kontulalainen yrittäjä Erkki Koskela voitti ensin yksin vajaat 816 000 markkaa ja muutama vuosi myöhemmin porukkapelissä vielä runsaat 117 000 markkaa.

Suomalaisten suosima lottorivi on lottokupongin kolmas pystyrivi eli 3, 9, 15, 21, 27, 33 ja 39. Toinen suosittu rivi on 1, 2, 3, 4, 5, 6 ja 7. Kumpaakin riviä pelaa viikoittain muutama tuhat suomalaista.

Miljoonavoittoihin näillä numerosarjoilla ei pääse, vaikka voitto osuisi omalle kohdalle. Koska potin joutuu jakamaan kaikkien muiden saman rivin lotonneiden kesken, täysosumalla voittaisi vain satasia. Yksittäisistä numeroista suosituimpia ovat 3, 9 ja 21.

Vanhemmat suosivat lottoa. Normaalikierroksilla suurin osa pelaajista on yli 45-vuotiaita, mutta jättipottikierrokset houkuttelevat myös nuorempia. Miehet lottoavat enemmän kuin naiset. Lottoa pelaa joka viikko lähes puolitoista miljoonaa suomalaista. Viime vuonna lottoamisesta kilahti Veikkauksen kassaan miltei 500 miljoonaa euroa.

Lottonumerot arpoo VTT:n hienomekaanisessa konepajassa käsityönä vuosina 2000 ja 1992 valmistetut lottokoneet. Sähkömoottorilla toimivat laitteet huolletaan kolmesti vuodessa MTV:n studiolla. Arvontarummun halkaisija on 56 senttimetriä ja yhden lottopallon halkaisija viitisen senttiä. Palloja säilytetään lukitussa kaapissa, ja niihin saa koskea vain virallinen valvoja.

Ennen jokaista suoraa lähetystä lottokone pyörittää harjoitusarvonnan. Silti suora arvontalähetys ei aina onnistu kuin rasvattu.

Lottokone on alkanut muun muassa savuta juuri ennen suoran lähetyksen alkua, ja syksyllä 1971 se pudotti putkesta kaksi palloa kerrallaan. Virallinen valvoja joutui ottamaan jälkimmäisen pallon pois ja pudottamaan sen takaisin pyörivään arvontarumpuun kesken arvonnan. Kesällä 2002 lottokoneeseen iski vika suorassa lähetyksessä, eivätkä lisänumerot osuneet oikeille paikoilleen. Kesällä 2008 lisänumerokaukaloon tipahti vahingossa neljäs lisänumero. Viimeinen numero hylättiin.

Juttua varten on haastateltu Veikkauksen tiedottajaa Niina Vienoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit