Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pieni järkkäri vastaan iso pokkari – kumpi voitti?

Kumpi on parempi, järeällä zoomilla varustettu megapokkari vai maailman pienin järjestelmäkamera? Sonylta löytyy molemmat.

Tekniikka
 
Olli-Pekka Komonen

Pikkujärkkäri: Sony A5100

Sony A5100 on maailman pienin järjestelmäkamera.
Sony A5100 on maailman pienin järjestelmäkamera.

Kamerakauppiaat puhuvat aina lämpimästi kameroiden megapikselimääristä, mutta pikseleitä merkittävämpi asia on varsinaisen kuvan ottavan kennon koko.

Kameroiden kuninkuusluokassa puhutaan täyden koon kennon kameroista. Niissä kuvakenno on noin 36 millimetriä leveä.

Sony A5100 on maailman pienin järjestelmäkamera, tai näin Sony ainakin mainostaa uutuuttaan. Kamerassa on 24 megapikseliä ja sen kennon leveys 23,5 mm.

Sonyn kenno siis sieppaa huomattavasti enemmän valoa kuin kännyköiden pienikokoiset kennot.

Peruspaketissa tulee mukana 16–50 mm linssi, eli zoomi on vain noin kolminkertainen. Mutta järjestelmäkameran perusidea on, että linssin voi vaihtaa. Näin pikku-Sonynkin nokalle voi hankkia vaikka millaisia hirmuja.

Pikku-Sonyssa ei ole etsintä, mutta näyttö kääntyy, mikä tekee selfieiden ottamisesta helppoa. Sonyn isossa pokkarissa näyttö ei käänny. Molemmat kamerat on helppo kytkeä kauko-ohjattavaksi puhelimella, ja omakuva on helppo ottaa molemmilla.

A5100:n etu on, että sillä voi ottaa RAW-kuvia, joihin tallentuu kaikki kameran kennolle tuleva valo. RAW-kuvat vievät paljon tilaa, mutta ne antavat paljon mahdollisuuksia käsitellä kuvia jälkeenpäin. Esimerkiksi ulkona pakkasella siniseksi sävyttyneet kuvat voi vielä helposti pelastaa jälkeenpäin "oikean" värisiksi. Se ei Sonyn pokkariversiolla onnistu.

Plussat:
 Erittäin pieni
 Voi ottaa RAW-kuvia

Miinukset:
 Ei etsintä

Sony A5100, 519 euroa (pelkkä runko).
 

 

Megapokkari: Sony DSC-HX400V

Sony DSC-HX400V on isolla, 50-kertaisella zoomilla varustettu pokkarikamera.
Sony DSC-HX400V on isolla, 50-kertaisella zoomilla varustettu pokkarikamera.

Sonyn megapokkarista on 20 megapikseliä eli melkein yhtä paljon kuin kilpailijassa. Dramaattisin ero on silti kennon koossa: pokkarissa se on vain 6,17 millimetriä leveä.

Vaikka ero on paperille kirjoitettuna järisyttävä, kuvissa ei ole yhtä isoa eroa. Hämärässä makuuhuoneessa otetuissa kuvissa ei näyttökoossa ollut äkkiseltään juuri eroa.

Erot näkyvät, kun kuvia suurentaa. Suuremmalla kennolla varustetulla järkkärillä napattu oli selkeästi terävämpi.

Ulkona pokkarin 50-kertainen zoomi osoitti voimansa. Paikallaan seisten pystyi nappaamaan kuvaan esimerkiksi koko monikerroksisen koulurakennuksen tai pelkästään sen katolla olevan tuuliviirin. Kameran kuvanvakain toimii myös mainiosti. Zoomin ääriasennossa käsien pienikin tärinä liikutti kohdetta näytössä, mutta kuvista tuli teräviä. Kirkkaassa auringonpaisteessa auttaa etsin, josta voi tiirailla kuvaa yhdellä silmällä.

Plussat:
 Pitkä zoomi
 Toimiva kuvanvakain

Miinukset:
 Ei raw-kuvausta
 Näyttö ei käänny

Sony DSC-HX400V 499 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit