Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Älypuhelimia voi korjata itsekin – näin se onnistuu

Älypuhelinten korjaaminen ei ole niin hankalaa kuin moni luulee

Tekniikka
 
.
Kuva: .

Hupsis, puhelin lipsahti kourasta ja näyttö lohkesi.

Nopealla nettiselailulla selviää, että sen korjauttaminen maksaisi parisataa euroa. Huoltoliikkeitä on jokaisessa kaupungissa ja operaatio on nopea – ehjän puhelimen saa mukaan tunnissa.

Mutta jos kyseessä kerran on noin pikku homma, pitäisikö se tehdä itse? Etenkin kun korjaamiseen kuluisi puolet summasta, jolla saisi uuden puhelimen.

Varttituntia myöhemmin verkkokaupasta on löytynyt sopiva varaosa ja netistä korjausohjeet, joissa käydään kuva kuvalta läpi operaation vaiheet.

Onko tässä sittenkään järkeä? Entäs jos en osaa?

Se ei ole niin vaikeaa kuin voisi luulla, vakuuttaa Albert Laine. Hän järjestää Helsingissä kuukausittain Trashlab-tapaamisia, joissa opetellaan korjaamaan kaikenlaisia esineitä: puhelimia, radioita ja ompelukoneita.

"Jos osaa reseptit katsoa netistä, niin kyllä varmaan voi katsoa korjausohjeitakin", Laine sanoo.

Trashlabin tarkoitus on madaltaa kynnystä pienten korjausten tekemiseen, sellaisten, jotka kuka tahansa voisi harjoiteltuaan hoitaa kotona. Esimerkiksi älypuhelimen huoltamiseen ei tarvita kuin ruuvimeisselisarja, pinsetit, imukuppi ja muutamia muovityökaluja, joilla kuori kammetaan auki.

.

Päällepäin saattaa näyttää siltä, että nykyaikaisia älypuhelimia ei olisi tarkoitettu korjattavaksi lainkaan. Ruuvit on piilotettu, takakansi pitää nitkuttaa pois paikaltaan näppituntumalla tai osa sisuskaluista on teipattu paikalleen. Ihan kuin valmistajat tekisivät sen tahallaan.

"Enemmänkin kyse on siitä, että kuluttajat haluavat ohuempia ja kevyempiä laitteita. Kyse on tuotantolinjasuunnittelusta ja sen tehostamisesta", Laine sanoo.

Toisin sanoen valmistajalle on siis nopeampaa kiinnittää osaset liimaamalla kuin ruuveilla.

Mutta miten paljon siinä oikeastaan säästetään? Ainakin kalliit laitteet voisi aivan hyvin rakentaa myös niin, että niiden huoltaminen on nykyistä helpompaa.

Alejando Santacreu on modulaarista eli osista koostuvaa Puzzlephone-älypuhelinta suunnittelevan yhtiön toimitusjohtaja.

Yksi Puzzlephonen ideoista on, että yhden osan hajotessa ei tarvitse vaihtaa koko puhelinta, vaan ainoastaan rikkinäinen pala. Hän nostaa esimerkiksi Applen, jonka laitteet olivat vuosikymmeniä huolellisesti suunniteltuja ja sen ansiosta myös helppoja huoltaa, kunnes viime vuosina trendi kääntyi.

Applen tapainen jättiyhtiö voisi hyvin maksaa alihankkijoille hieman enemmän siitä hyvästä, että laitteet rakennetaan huollettaviksi.

"Huollettavuudesta voisi tehdä markkinointivaltin", Santacreu sanoo.

Nykyaikaiset älypuhelimet kestävät käyttöä varsin hyvin. Ensimmäisenä simahtaa yleensä akku, mutta sen vaihtaminen on yksinkertaista.

Toinen käytön myötä hajoava osa on latausliitin, jonka korvaaminen uudella on varsin helppoa sekin.

Onko itse korjattu puhelin yhtä hyvä kuin virallisessa huollossa käynyt? Ainakaan varaosista sen ei pitäisi olla kiinni.

"Varaosien laatu on ollut aika hyvä. Laseja olen vaihtanut paljon, ja niissä voi olla vähän eroja", Albert Laine sanoo.

Nyrkkisääntönä voi pitää, että mitä monimutkaisempi komponentti on, sitä varmempi on käyttää alkuperäisosia. Esimerkiksi latausliittimen kohdalla on tuskin paljon väliä sillä, mistä kiinalaistehtaasta varaosa on alkujaan lähtöisin.

Myös vanhojen puhelimien kierrättäminen varaosiksi onnistuu.

"Tyypillinen tapaus on, että kahdesta hajonneesta puhelimesta saa yhden ehjän", Laine sanoo.

Varsinainen vanhentumisen vaara koskeekin älypuhelimen ohjelmistoja. Esimerkiksi Applen iPhone 4, joka tuli kauppoihin hieman yli neljä vuotta sitten, ei enää toimi tuoreimman iOS 8 -käyttöjärjestelmän kanssa. Sitä voi yhä käyttää nettisurffailuun kotisohvalla, mutta uusimpia sovelluksia puhelimeen ei saa asennettua, vaikka akun vaihtaisi uuteen miten monta kertaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit