Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Spotify sai uuden haastajan – HS testasi äänenlaadullaan ylpeilevän Tidalin

Tidal on uusi netin musiikkipalvelu, joka ylpeilee cd-tasoisella äänenlaadulla. Pitääkö Spotifyn huolestua?

Tekniikka
 
Kimmo Taskinen HS
Kuva: Kimmo Taskinen HS

Musiikin kuuntelu netin suoratoistopalveluista yleistyy koko ajan. Tähän asti niihin ovat houkutelleet valtava musiikkivalikoima ja käytön helppous.

Mutta tieto liikkuu verkossa koko ajan nopeammin, ja siksi myös suoratoiston vaatimattomana pidetty äänenlaatu on parantunut.

Neljä netin musiikkipalvelua

Tidal

 Hinta 19,99 e / kk.

 Aloitti Suomessa tammikuussa 2015.

 Kappaleita 25 miljoonaa.

 Siirtonopeus 1 411 kilobittiä sekunnissa (vastaa cd-levyn äänenlaatua).

Spotify Premium

 Hinta 9,99 e / kk.

 Aloittanut Suomessa 2009

 Kappaleita 30 miljoonaa.

 Siirtonopeus: 320 kilobittiä sekunnissa.

Deezer Premium +

 Hinta 9,99 e / kk.

 Aloittanut Suomessa 2013

 Kappaleita 35 miljoonaa.

 Siirtonopeus 320 kilobittiä sekunnissa.

Rdio Unlimited

 Hinta 9,99 e / kk.

 Aloittanut Suomessa 2012.

 Kappaleita 25 miljoonaa.

 Siirtonopeus 320 kilobittiä sekunnissa.

Suomessa suosituimmat netin musiikkipalvelut ovat Spotify, Deezer ja Rdio. Uusin tulokas on Tidal, josta voi kuunnella musiikkia cd-tasoisella äänenlaadulla.

Ainakin hinnan perusteella Tidal näyttää verkkokuuntelun luksustuotteelta.

Kun markkinajohtaja Spotify ja pienemmillä osuuksilla pelaavat Deezer ja Rdio tarjoavat maksullista palveluaan kymmenen euron kuukausihintaan, Tidalin käyttö maksaa kaksikymppiä.

Kalliimmalla hinnalla myydään parempaa äänenlaatua.

Monissa maailmalla toimivissa suoratoistopalveluissa musiikki on pakattu vähän tallennustilaa vieviin MP3- ja AAC-tiedostomuotoihin, ja niiden ilmaisissa palveluissa tiedonsiirtonopeus on yleensä 96 kilobittiä sekunnissa.

Tidalissa musiikki tulee FLAC-tiedostoilta, joihin cd:n ääni on tallennettu sellaisenaan ilman tallennustilaa säästävää ja samalla äänenlaatua heikentävää pakkausta.

Suuret tiedostot vaativat myös suuremman siirtonopeuden, ja Tidalissa se on 1 411 kilobittiä sekunnissa.

Tidal on suunnattu niille, jotka ovat tähän asti vierastaneet suoratoistokuuntelun arkista nappikuulokemaailmaa ja jotka haluavat kuunnella musiikkia keskittyneesti rauhallisessa ympäristössä hyvän äänentoistolaitteiston kautta. Eroa cd-ääneen onkin käytännössä lähes mahdotonta erottaa hyvillä studiokuulokkeillakaan.

Kiinnostavampaa onkin se, onko Tidalin mainostama niin sanottu lossless-ääni olennaisesti kilpailijoiden maksullisia tuotteita parempi.

Sekä Spotifyn, Deezerin että Rdion maksulliseen premium-palveluun kuuluu parempi äänenlaatu, joka tarkoittaa 320 kilobitin siirtonopeutta. Musiikki tulee silti pakatuista tiedostoista.

Spotify käyttää niin sanottua ogg vorbis -tiedostomuotoa, joka on päihittänyt testeissä MP3:n ja AAC:n.

Käytännössä Spotifyn parhaan äänenlaadun ja Tidalin eron huomaa musiikissa, jossa on jyrkkiä voimakkuuden vaihteluja. Sellaisia ovat esimerkiksi sinfoniaorkesteriäänitykset, klassinen pianomusiikki, jazz ja pelkistetty folkmusiikki.

Kun kuuntelee tarkkaan, Spotify Premiumissa erittäin hiljaisiksi tarkoitettujen äänten ero voimakkaampiin ei ole yhtä selvä kuin pakkaamattomassa Tidalissa, jossa myös jälkikaiut katoavat kaukaisuuteen sulavasti.

Kun tiedonsiirto ei ole enää äänentoiston esteenä, laatuvaatimukset siirtyvät lähdemateriaaliin.

Varsinkin popmusiikissa on varminta hakea Tidalin musiikkivalikoimasta uusimpia remasteroituja versioita vanhemmista albumeista.

Joistakin äänitteistä saattaa löytyä vain vanhoja cd-painoksia, joissa ääni on siirretty 1990-luvun tekniikalla vinyylilevyltä digitaalimuotoon. Niissä musiikki kuulostaa usein lattealta ja rakeiselta.

Suomessa digitaalista musiikkia kuunnellaan paljon kotitietokoneella. Tidalin käyttöliittymä on selaimella selkeämpi kuin Spotifylla, mutta cd-tason ääneen pääsee vain Chrome-selaimella.

Muiden selainten kautta Tidalin musiikki soi vain pakatuilta AAC-tiedostoilta 320 kilobittiä siirtonopeudella, vaikka maksaisikin täyden hinnan.

Tidalin mobiilisovelluksissa cd-äänenlaatu löytyy valmiina asetuksista.

Korkeatasoisesta digitaalisesta äänestä on tullut musiikkimyynnin premium-tuote.

Rockveteraani Neil Young lanseerasi viime vuonna korkean resoluution äänitiedostoja käyttävän Pono-soittimen, jonka äänenlaadun todellisista eduista käydään äänitekniikan harrastajien palstoilla kiivasta keskustelua.

Tidalin kaltaisia hifi-suoratoistopalveluja on avattu varsinkin Yhdysvalloissa, jossa musiikin digitaalinen myynti on ollut aiemmin painottunut latauskauppaan.

Jos kuuntelee musiikkia vain työmatkalla puhelimen mukana tulleilla kuulokkeilla, kalliista hifi-striimauksesta ei ole juuri hyötyä.

Vaatimattomat kuunteluolosuhteet ovat vaikuttaneet myös siihen, että valtavirran popmusiikki tuotetaan usein helposti kuuluvaksi äänimakkaraksi, jossa dynamiikan vaihtelu on mahdollisimman pientä.

Peruspopin kuuntelijan voikin olla viisaampaa maksaa vähän ylimääräistä paremmista kuulokkeista kuin tila musiikkia hifi-suoratoistosta.

Oikaisu 31.1. ja 1.2.: Jutussa ja neljän musiikkipalvelun tiedoissa puhuttiin aiemmin virheellisesti kilotavuista, vaikka siirtonopeudet ovat kilobitteinä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit