Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS testasi: Kahden näytön Yotaphone on kaunis, mutta jähmeä puhelin

Yotaphone 2 -puhelimen mustavalkonäyttö miellyttää silmää ja säästää akkua. Puutteitakin on.

Tekniikka
 
Yotaphonen sähkömustenäyttö säästää virtaa, mutta on jähmeä
Yotaphonen sähkömustenäyttö säästää virtaa, mutta on jähmeä
Venäläistaustaisen Yota Devices -yrityksen puhelimen juju on selkäpuolella oleva mustavalkoinen näyttö, jonka kuva syntyy niin sanotulla sähkömustetekniikalla. Se pidentää akun käyttöikää merkittävästi, mutta kuva päivittyy mustavalkonäytöllä hitaasti ja sen käyttö tuntuu toisinaan hieman jähmeältä. Toimittaja: Olavi Koistinen, kuvaus ja leikkaus: Leif Rosas

Onpa se kaunis. Tämä on ensimmäinen ajatus, joka tulee, kun saa käsiinsä Yotaphone 2 -älypuhelimen.

Oulussa suomalaisvoimin suunnitellun laitteen juju on, että sen selkäpuolelle on pantu ylimääräinen mustavalkoinen kosketusnäyttö. Muutoin se on aika tavallinen Android-älypuhelin viiden tuuman värinäytöllä.

Mustavalkonäytön kuva muodostuu sähkömustetekniikalla, jota käyttää esimerkiksi Amazonin Kindle-lukulaite. Se kuluttaa perusnäyttöä vähemmän virtaa ja miellyttää tekstiä lukiessa silmiä, koska pikselit eivät ole valoa vaan pigmenttiä.

Takanäyttö herättää ensisilmäyksellä ihastusta. Se sulautuu puhelimen kanteen saumattomasti. Aluksi sen kuvaa erehtyy luulemaan painokuvaksi.

Näyttö on myös "aina päällä", koska staattisen kuvan näyttäminen ei kuluta akkua. Jos puhelinta käyttää sen avulla, akun luvataan kestävän pitkään.

Puhelin toimii lähtökohtaisesti niin, että kello, säätila, kalenteritiedot, viestimuistutukset ja muut vastaavat perusjutut päivittyvät kakkosnäytölle automaattisesti. Käyttäjä voi päättää, mitä tietoja sinne haluaa.

Tämä on kätevää, koska kelloa ja kalenteria tulee yleensä vilkuiltua pitkin päivää. Nyt ei tarvitse ottaa puhelinta käteen sormeiltavaksi – vilkaisu pöydällä olevaan laitteeseen riittää. Näytön kuva ilahduttaa myös kauniina design-elementtinä.

Yota Devices
Yotaphone 2. Valmistaja venäläistaustainen Yota Devices. Hinta 699e.
Yotaphone 2. Valmistaja venäläistaustainen Yota Devices. Hinta 699e.

Minkä tahansa päänäytöllä näkyvän Android-sovelluksen saa siirrettyä mustavalkonäytölle.

Myös tekstin syöttäminen ja kontrollien sekä sormieleiden käyttö sen kautta onnistuu. Näytön hidas päivitysnopeus kuitenkin häiritsee tässä – tulee tehtyä virheitä, kun kuva tahmaa.

Lukupintana kakkosnäyttö herättää ristiriitaisia tuntemuksia. Teksti on hailakkaa ja harmaata verrattuna vaikkapa Amazonin Kindleen. Valoisan värinäytön tuijottaminen rasittaa silmiä, mutta toisaalta teksti on siinä ainakin kirkasta ja terävää. Mustavalkonäytön tekstin suurentaminen auttaa asiaa jossain määrin.

Mustavalkonäytön kuva myös päivittyy hitaasti tekstiä vierittäessä. Tämä on yllättävän rasittavaa, jos lukee nettiartikkeleita samaan tapaan kuin on tottunut tekemään älypuhelimella. Lukiessa tekee mieli palata sutkajan värinäytön puolelle.

Toisaalta näytön puutteisiin luultavasti myös sopeutuu, kun laitetta käyttää. Sen hyödyllisyys lukupintana selvinnee toden teolla vasta pitkän ajan käytössä. Mutta ainakin perustarve silmiä säästävälle näytölle on ilmeinen, koska puhelimlla luetaan todella paljon teksiä.

Muutoin Yotaphone 2 on perussutjakka Android-puhelin, joka on varustettu 8 megapikselin kelvollisella kameralla. Kallis puhelin se on, kun vertaa siihen, millaisia laitteita saa jo parisataa euroa halvempaan hintaan.

Plussat:

 Tyylikkyys

 Kakkosnäytön muistutukset ovat käteviä

Miinukset:

 Kakkosnäytön haalea teksti

 Kallis 

 

Yotaphone 2. Valmistaja venäläistaustainen Yota Devices. Hinta 699e.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit