Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Snurferin valmistus alkoi uudelleen – maailman ensimmäisen lumilauta täyttää 50 vuotta

Tekniikka
 
MV PHOTOS
Siinä se on, kaksin kappalein, eli maailmanensimmäiseksi väitetty lumilauta, Snurfer.
Siinä se on, kaksin kappalein, eli maailmanensimmäiseksi väitetty lumilauta, Snurfer. Kuva: MV PHOTOS

1 Kun Muskegonin kaupunki Michiganin osavaltiossa Yhdysvalloissa sai ylleen lumipeitteen jouluna 1965, Sherman Poppenin 9- ja 4-vuotiaille tyttärille tuli hinku päästä laskemaan mäkeä.

Pulkkaa ei ollut, joten insinööri-isä liitti kaksi suksea yhteen. Idea toimi, ja Poppen päätti kehittää sitä. Uusi, yhdestä laudasta valmistettu malli oli lyhyempi mutta leveämpi ja sitä pystyi ohjaamaan remmillä. Perheen äiti nimesi laudan Snurferiksi.

Poppen myi keksintönsä urheiluvälinevalmistaja Brunswickille, ja Snurferista tuli ensimmäinen kaupallinen lumilauta. Niitä meni kaupaksi yli miljoona.

Sittemmin Snurferista tuli vanhanaikainen lelu, ja sen tuotanto loppui 1980-luvun alussa, mutta nyt Yhdysvalloissa on aloitettu retro-Snurfereiden valmistus.

2 Poppenia pidetään yleisesti – joskaan ei ihan yksimielisesti – lumilautailun isoisänä. Toisten mielestä lumilaudan keksi M.J. "Jack" Burchett, joka rakensi oman lautansa vanerista jo vuonna 1929 ja kiinnitti sen jalkoihinsa hevosen suitsilla. Osa pitää ensimmäisenä lumilautana Tom Simsin suksilautaa, jonka nuorukainen teki koulun puutyötunnilla vuonna 1963.

3 Moderni lumilauta syntyi, kun Dimitrije Milovich kehitti niin sanotun swallowtail-mallin vuonna 1972. Siinä laudan peräosa haarautui kahtia, kun aiemmin laudan pääty oli katkaistu suoraan.

Muutama vuosi myöhemmin Jake Burton alkoi myydä kehittämäänsä lumilautaa, jossa oli samankaltaiset siteet kuin vesisuksissa.

4 Euroopassa lumilautailu teki läpimurron vuonna 1984. Lajin suomalaiset pioneerit Timo Bygden ja Juha Sulkakoski rakensivat omat lumilautansa vanerista jyväskyläläisessä autotallissa.

5 Terry Kidwell sai kaikkien aikojen ensimmäisen nimikkolaudan vuonna 1985. Siinä oli ensi kertaa nouseva ja pyöristetty perä, minkä ansiosta sillä pystyi laskemaan myös perä edellä. Aleksi Litovaara sai ensimmäisenä suomalaisena nimikkolaudan vuonna 1996. Lautaa koristi Suomen vaakuna, ja se oli tuolloin maailman myydyin nimikkolauta.

6 Satu Järvelä voitti ensimmäisenä suomalaisena lumilautailun maailmanmestaruuden vuonna 1995.

7 Lumilautailu on nyt nopeimmin kasvava talviurheilulaji, ja sen ympärille on kehitelty mitä erilaisimpia ideoita. Jon Starkin versiossa lumilaudalla lasketaan hulavannetta muistuttavalla SnoWing-renkaalla, joka on kiedottu vartalolle. Jättimäisen ohjauspyörän pitäisi auttaa lumilautailun opettelussa.

Serge Couvert keksi lisätä lumilautaan purjeen. Timothy Jacobin piirustuksissa lumilaudan molemmissa päissä on puolestaan ohjausremmit. Alberta ja Valetta Mendoza saivat idean tehdä molemmille jaloille omat lumikenkiä muistuttavat lumilaudat.

Eikä pidä unohtaa Hangboardia, roikkulautaa. Siinä riiputaan makaavassa asennossa valjaiden varassa tangossa, joka on viritetty lumilaudan päälle.

8 Kaikkialla maailmassa ei ole lunta, mutta silti tekisi mieli lautailemaan. Ratkaisu? Australialaisen Andrew Fernin startup-yritys on kehittänyt telaketjulla ja sähkömoottorilla liikkuvan Scarpar-nimisen laudan, joka toimii aivan kuten lumilauta, mutta myös hiekalla ja asvaltilla. Laite jaksaa ladattuna noin tunnin, ja sillä pääsee nopeimmillaan 50 kilometriä tunnissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit