Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vihdoin halpa Windows-tabletti

Tähän mennessä markkinoilla on ollut lähinnä kalliita Windows-tabletteja. Huokea Wisky on kelpo laite.

Tekniikka
 
Olli-Pekka Komonen
Edullinen Wisky maksaa 219 euroa.
Edullinen Wisky maksaa 219 euroa.

Tabletit ovat monissa tilanteissa korvanneet perinteisen tietokoneen. Silti satunnaisesti vastaan tulee esimerkiksi nettisivu tai ohjelma, jota varten täytyy käynnistää oikea läppäri. Aitoa Windows-käyttöjärjestelmää pyörittävän tabletin kanssa tätä ongelmaa ei ole.

Windows 8 -käyttöjärjestelmä on tehty monin paikoin kosketuskäytön ehdoilla. Windows-tabletteja on jo kaupoissa nähty, mutta toistaiseksi tarjolla on kuitenkin ollut enimmäkseen todella kalliita Windows-tabletteja tai läppäri-tabletti-yhdistelmälaitteita.

Tänä vuonna myyntiin on kuitenkin tulossa lukuisia uusia Windows-laitteita. Ensimmäisten joukossa Suomeen ehtineen laitteen nimi on ytimekkäästi Wisky. Testattu versio on 9,7-tuumaisella näytöllä varustettu malli, jonka hinta on vain 219 euroa. Mallistossa on myös 179 euron laite pienemmällä 7,85 tuuman näytöllä. Kokoa lukuun ottamatta laitteet ovat identtisiä. Näytön tarkkuus on halpalaitteeksi todella hyvä 2048 x 1536 pikseliä.

Tabletin sisällä hyrisee Microsoftin pitkäaikaisen yhteistyökumppanin Intelin suoritin, samanlainen kuin tavallisessakin kannettavassa tietokoneessa. Windows ja kaikki sen ohjelmat toimivat siten aivan yhtä hyvin. Valitettavasti tallennustilaa on vain 16 gigatavua. Lisää saa pilvestä tai muistikortin avulla.

Alakulmasta löytyy pienikokoinen versio hdmi-liitännästä, jonka ansiosta Wiskyn saa kiinni televisioon tai ulkoiseen näyttöön. Mikäli näyttö tukee langatonta kuvanlähetystä, onnistuu sekin tabletista. Myös Wiskyn usb-liitäntä on mikrokokoinen.

Laturin ohella siihen voi muutaman euron hintaisen johdon avulla kytkeä minkä tahansa usb-laitteen, kuten tulostimen tai ulkoisen kiintolevyn. Nettiyhteyksiä varten löytyy harvoin tämän hintaluokan laitteissa nähty 3G-tuki ja paikka sim-kortille. Myös pelkkää wifiä voi käyttää.

Yhdellä latauksella Wisky jaksoi toistaa 4 tuntia 45 minuuttia YouTube-videota näyttö täydellä kirkkaudella. Aivan koko päivää laite ei siis rankkaa käyttöä kestä, mutta kevyempää satunnaissurfailua parikin päivää.

Epäilykset halpislaitteen toiminnasta saivat testin aikana kyytiä. Vaikka Windows ei ihan aina taitu vieläkään täydellisesti sormella tökittäväksi, varsinaisia laitteesta johtuvia ongelmia ei käytännössä ollut. Tulossa on vieläpä ilmainen Windows 10 -päivitys, jonka pitäisi parantaa kosketuskäyttöä entisestään.

Plussat:

 Edullinen hinta

 Aito Windows

 3g-yhteys

Miinusta:

 Edelleen pieniä ongelmia sormikäytössä

 

Wisky 3G068I -tabletti. Valmistaja hongkongilainen Wisky. Hinta 219 euroa (9,7 tuuman näyttö) tai 179 euroa (7,85 tuuman).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit