Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Windowsia on vihattu ja rakastettu jo 30 vuotta – uusin versio valmistuu ensi syksynä

Tekniikka
 
Jeff Vinnick
Kuva: Jeff Vinnick

Ensimmäinen Windows tuli myyntiin marraskuussa 1985.

1. Kaksi tietokoneista innostunutta seattlelaista teinipoikaa Bill Gates, 12, ja Paul Allen, 14, tapasivat toisensa 1960-luvun loppupuolella ja ystävystyivät. Vuonna 1975 he perustivat yrityksen, joka tekisi ohjelmistoja mikroihin. Yritys sai nimen Microsoft, ja sen kenties tunnetuin ohjelmisto nimen Windows.

2. Windowsin nimeksi piti ensin tulla Interface Manager. Ennen julkaisua nimi kuitenkin vaihdettiin Windowsiksi, koska sen arvioitiin vetoavan paremmin kuluttajiin.

3. Ensimmäinen Windows tuli myyntiin marraskuussa 1985. Tässä vaiheessa sitä oltiinkin jo odoteltu, sillä ohjelmisto oli esitelty suurelle yleisölle kaksi vuotta aiemmin. Skeptikot olivat alkaneet kutsua ohjelmaa vaporwareksi eli tuotteeksi, josta on olemassa vain suuria puheita.

4. Ensimmäiset Windows-versiot myivät vaatimattomasti. Vasta vuonna 1990 julkistettu 3.0-versio nosti käyttöjärjestelmän suureen suosioon.

5. Muusikko Brian Eno sävelsi Windows 95:n kuuluisan käynnistysäänen, jossa harppumaista sointua seuraa vaimeneva pianoniskun kaiku. Hän otti tilauksen mielellään vastaan, koska veteraanimuusikosta tuntui virkistävältä haasteelta säveltää vaihteeksi ääni, jonka pituus saa olla 3,25 sekuntia.

6. Windowsin eri versiot ovat saaneet hyvin vaihtelevan vastaanoton. Ne ovat käyttäjien mielestä vuorotellen hyviä ja huonoja.

Vuosituhannen taitteessa päivänvalon nähnyt Windows ME oli arvostelijoiden mielestä huono ja sen seuraaja Windows XP hyvä. Sen jälkeen tullut Windows Vista oli yksi vihatuimpia Windows-versioita, mutta sen seuraaja Windows 7 taas herätti hyväksyvää hyrinää. Sen sijaan Windows 8, jonka tavoitteena oli yhdistää tabletin ja tietokoneen käyttöjärjestelmä, sai osakseen laajaa kritiikkiä.

7. Microsoft ei hallitse söpöilyä. Yhtiö on yrittänyt vakiinnuttaa monenlaisia eläin- ja esinehahmoja osaksi Windowsia ja muitakin ohjelmistojaan. Wordin ja Excelin käyttäjiä opastanut Clippy-paperiliitin oli niin inhottu, että jos hakee internetistä kuvia hakusanoilla killing clippy, saa tulokseksi piirroksia, joissa klemmari kohtaa nopean ja väkivaltaisen lopun.

Windowsin hakutoiminnon apurina myöhemmin nähty Rover-koira oli sympaattisempi, mutta useimmat käyttäjät pitivät sitäkin turhana. Söpöjä eläimiä halutaan katsella Youtube-videoissa, mutta kun on kyse käyttöjärjestelmän ydintoiminnosta, on animoitu apuri oikeastaan vain ylimääräistä hälyä.

8. Windows 10 on tulossa ladattavaksi ilmaisena päivityksenä syksyllä Windows 7:n tai sitä uudemman käyttöjärjestelmäversion haltijoille.

Moni käyttäjä pitää kuitenkin yhä edelleen kiinni vielä vanhemmasta Windows-versiosta. Vuonna 2001 julkistettu Windows XP löytyy yhä monesta tietokoneesta, vaikka Microsoft on lopettanut tietoturvapäivitysten laatimisen sille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit