Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haloo, kuuluuko?

Puhelin täyttää 139 vuotta ja on nyt jo niin pieni, että viranomaiset tahtovat puuttua peliin.

Tekniikka
 
colorbox
Kuva: colorbox

1 Päivälleen 139 vuotta sitten Alexander Graham Bell sai patentin laitteelle, joka tuli sittemmin tunnetuksi puhelimena. Ensimmäisen kerran Bell esitteli puhelimen julkisesti kesäkuussa 1876, kun Yhdysvalloissa järjestettiin maan 100-vuotisjuhlanäyttely. Italialainen Antonio Meucci kuitenkin kehitteli puhelintekniikkaa jo ennen Belliä. Siksi on hieman epäselvää, kuka on puhelimen oikea isä.

Suomen Wirallinen lehti uutisoi puhelimesta jo vuoden 1876 marraskuussa. Seuraavana vuonna maamme ensimmäisen puhelimen hankki helsinkiläinen metallitehtailija Johan Nissinen, jolla oli patenttikonttori Annankadun ja Eerikinkadun kulmassa. Suomen ensimmäinen puhelinlinja kulki Nissisen pihan poikki, konttorista myymälään.

2 Kansainvälinen televiestintäliitto ITU asetti vuonna 1997 jäsenilleen suosituksen, johon on kirjattu niin kutsuttu E.164-numerointi. Se määrittelee, millaisia puhelinnumeroita maailmassa pääasiassa käytetään. E.164:n mukaan Suomen maakoodi on 358 ja kansainvälisen puhelinnumeron pituus korkeintaan 15 numeroa.

3 Vuonna 2006 tuntematon ostaja maksoi Qatarissa järjestetyssä hyväntekeväisyyshuutokaupassa 666 6666-puhelinnumerosta summan, joka on nykyrahassa melkein kaksi miljoonaa euroa. HS yritti tiedustella ostajan motiiveja, mutta puhelu ohjautui vastaajaan.

4 Maailman ensimmäinen kolikkopuhelin rakennettiin Yhdysvalloissa connecticutilaiseen pankkiin vuonna 1889. William Grayn suunnittelemassa laitteessa oli erikoista se, että puhelusta maksettiin vasta jälkikäteen. Suomen ensimmäinen puhelinkioski otettiin käyttöön vuonna 1912.5Punaiset puhelinkopit ilmestyivät Lontoon katukuvaan 1920-luvulla, mutta ne muuttuivat kännyköiden aikakaudella turhiksi. Viime vuonna kaksi lontoolaista taloustieteen opiskelijaa ideoi niille uuden käyttötarkoituksen: kopeista tehdään kännyköiden latauspisteitä, joissa puhelimen voi ladata aurinkoenergialla.

6 Ensimmäinen matkapuhelimella soitettu puhelu soitettiin kesäkuussa 1946 St. Loiusissa Missourissa, kun Bell Labs -firman työntekijät saivat autoon rakentamansa puhelimen toimimaan. He olivat tehneet kehitystyötä yli vuosikymmenen, mutta siitä huolimatta ensimmäiset matkapuhelimet painoivat yli 35 kiloa. Motorola valmisti kännykän jo vuonna 1973, mutta ensimmäinen kaupoissa myyty kännykkä oli Motorola DynaTAC, joka julkaistiin vuonna 1983. Sen hinta oli nykyrahaksi muutettuna yli 9 000 euroa.

7 Brittiviranomaiset ovat harkinneet kieltävänsä pienet, autonavainta muistuttavat kännykät. Kiinalaisvalmisteiset puhelimet tehdään pääosin muovista, joten niitä on helppo salakuljettaa turvatarkastusten läpi vankilaan. Vuonna 2012 viranomaiset takavarikoivat vangeilta Englannissa ja Walesissa yli 7 000 kännykkä ja sim-korttia.

8 Yhdysvaltalaisen Michael Phillipsin puhelinkokoelma on maailman suurin. Vuoteen 2011 mennessä hän oli kerännyt 1 135 puhelinta. Keräilyharrastus alkoi 1980-luvulla, kun Phillips osti patsaalta näyttävän Teräsmies-puhelimen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit