Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomesta tulee taas uusi kännykkä

Tekniikka
 
Puzzle
Puzzlephonen idea on, että se koostuu osista, jotka voi päivittää osa kerrallaan.
Puzzlephonen idea on, että se koostuu osista, jotka voi päivittää osa kerrallaan.

Viikko sitten lauantaina Alejandro Santacreu oli hermostunut.

Suomalaisen Circular Devices -yhtiön 34-vuotias toimitusjohtaja oli matkustanut työtovereidensa kanssa Barcelonaan Espanjaan, jossa järjestettiin Mobile World Congress eli MWC, matkapuhelinalan tärkein konferenssi.

Se on valtava tapahtuma. Kävijöitä on yli 93 000 ja näytteilleasettajia yli 2 000.

Santacreun hermostuminen johtui siitä, että hänen piti esitellä maanantaiaamuna yleisölle se, mitä suomalaisyhtiö oli kaksi vuotta suunnitellut: Puzzlephonen ensimmäinen prototyyppi.

Alejandro Santacreu
Alejandro Santacreu

Puzzlephone on niin sanottu modulaarinen eli osista koostuva puhelin, jonka voi päivittää osa kerrallaan. Näyttö, akku ja keskusyksikkö ovat kaikki erillisiä palasia.

Jos lähtee matkalle, akun voi vaihtaa isompaan. Jos puhelin alkaa tuntua hitaalta, keskusyksikön voi vaihtaa uudempaan.

Tai tämä on ainakin suunnitelma, sillä yhtään varsinaista Puzzlephonea ei ole vielä rakennettu.

Esitystä oli valmisteltu kaksi kuukautta, mutta Santacreusta alkoi tuntua, ettei prototyyppiä saataisi toimimaan ajoissa. Pitäisikö suunnitelmasta luopua nyt, kun esitykseen oli enää kaksi päivää?

Circular Devices ei ole ainoana kehittämässä älypuhelinta, jonka voi korjata tai päivittää pala palalta.

Googlen Project Ara -hanke on teknisesti sitä kunnianhimoisempi. Project Ara -puhelimet on jaettu vielä pienempiin osiin – esimerkiksi pelkän bluetooth-yksikön voi halutessaan vaihtaa tai jättää kokonaan pois. Ensimmäiset Project Ara -prototyypit olivat näytillä Barcelonan MWC:ssä ja niitä aletaan testata Puerto Ricossa myöhemmin tänä vuonna.

Puzzlephone on pienen kasvuyrityksen tuote. Sen tarkoitus on vähentää luonnonvarojen tuhlausta, tuoda elektroniikan valmistaminen takaisin Eurooppaan ja ennen kaikkea olla kustannustehokas valmistaa, jotta muutkin yritykset haluaisivat rakentaa Puzzlephone-yhteensopivia älypuhelimia.

Eikä kyse ole oikeastaan enää vain älypuhelimista, sillä samoista komponenteista voi koota vaikkapa tabletin tai jopa kierrättää keskusyksiköt tietokoneen osiksi. Rima on korkealla.

Espanjalainen Santacreu saapui Suomeen ensimmäisen kerran vuonna 2013, mukanaan vain yksi matkalaukku.

PUZZLE
Kokonaisesta Puzzlephonesta on toistaiseksi vasta kuvia.
Kokonaisesta Puzzlephonesta on toistaiseksi vasta kuvia.

Viime vuonna hän oli esittelemässä Puzzlephonen ideaa samassa tapahtumassa Barcelonassa, joten tällä kertaa täytyi olla jo näyttöä edistyksestä. Yhtiö oli jo aiemmin rakentanut puhelimen komponenteista testiversion, jota kutsutaan nimellä Frankentype. Sitä käytetään elektroniikan testaamiseen, mutta puhelimen ulkoasusta saa kunnollisen käsityksen vasta Beautypen avulla. Se näyttää jo päältäpäin oikealta, ja valmistuu vasta myöhemmin tänä vuonna.

Vastoinkäymisiä oli ainakin riittänyt. Eräs yhtiön perustajista kuoli yllättäen viime vuonna. Joulukuussa Würth Elektronikin tehtaalla Niedernhallissa Saksassa syttyi tulipalo juuri, kun sieltä oltiin tilaamassa osia Puzzlephoneen.

Oli pakko kehittää varasuunnitelma, jonka mukaan osat tulisivat espanjalaisesta tehtaasta. Niiden piti olla valmiina jo viikkoja sitten, mutta este tehtaalla sotki aikataulut.

Tehdas onnistui kuitenkin mahdottomalta tuntuneessa tempussa, ja osat valmistuivat viikko sitten perjantai-iltana.

Tammikuussa Santacreu oli pohtinut, pitäisikö koko konferenssi jättää väliin, koska kiire oli niin kova. Sitten päätettiin, että olisi hyvä kuitenkin tavata mahdollisia yhteistyökumppaneita ja asiakkaita kasvokkain.

Sähköpostit ja nettipuhelut olivat ahkerassa käytössä, mutta nekään eivät riitä kaikkeen.

Sitä paitsi edistystä oli tapahtunut. Muun muassa Nokian 3310- ja 1100-puhelimien muotoilusta vastannut Tapani Jokinen oli tullut mukaan partneriksi.

Circular Devices aloitti yhteistyön espanjalaisen ImasD-yhtiön kanssa, joka oli kehittänyt tavan koota älypuhelimien ja tablettien sisuskalut palasista, siis modulaarisesti. Teknologian avulla myös Puzzlephonen prototyyppi oli saatu piirrettyä todella nopeasti.

Viikonloppuna Santacreu ja yhtiötoverit lopulta antoivat periksi. He eivät ehtisi saada laitetta toimintakuntoon maanantaiksi, ja monia muitakin asioita piti vielä järjestellä.

Heillä oli silti näytettävää ja kerrottavaa: piirilevyt, tietokoneella mallinnettuja kuvia puhelimesta ja ajatus siitä, miten puhelimia voitaisiin valmistaa.

Puzzlephone-esitys oli osa konferenssin startupeille tarkoitettua osuutta, joten Santacreu arveli yleisön ymmärtävän tilanteen. Maanantaina juuri ennen kello 11.30:a hän seisoi punaisten verhojen takana, pienen lavan vieressä. Hän tunsi olonsa rauhalliseksi.

Sitten Santacreu käveli lavalle ja aloitti esityksensä.

Jos kaikki menee kuten pitää, Puzzlephonen käyttökelpoinen prototyyppi valmistuu muutaman kuukauden päästä.

Ensimmäiset puhelimet halutaan myyntiin vielä tämän vuoden lopulla. Ne yhtiö valmistaa ja myy itse, ja niistä pitäisi tulla eräänlaisia näytekappaleita, jotka vakuuttavat muut valmistajat siitä, että Puzzlephone on toteuttamiskelpoinen idea.

Muutama päivä Barcelonan esityksen jälkeen Alejandro Santacreu kuulostaa puhelimessa rennolta.

"Niin paljon hikeä, verta ja kyyneliä. Ajattelin, että tehdään tästä mukava juttu", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit