Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiesitkö tämän rannekelloista?

Apple ja muut älykellojen valmistajat yrittävät palauttaa kellot ranteisiin. Alun perin rannekello oli naisten ja sotilaiden käytössä.

Tekniikka
 
olli nurminen hs
Elä ja anna toisten kuolla -elokuvassa (1973) James Bondilla (Roger Moore) oli kainalossaan Solitaire (Jane Seymour) ja ranteessaan ledivalaistu Hamilton Pulsar -kello.
Elä ja anna toisten kuolla -elokuvassa (1973) James Bondilla (Roger Moore) oli kainalossaan Solitaire (Jane Seymour) ja ranteessaan ledivalaistu Hamilton Pulsar -kello. Kuva: olli nurminen hs

1 Historian ensimmäisenä rannekellona pidetään jalokivin koristeltua korukelloa, jonka Leicesterin jaarli lahjoitti Englannin kuningattarelle Elisabet I:lle vuonna 1571. Korumaiset rannekellot yleistyivät naisten käytössä 1800-luvulla.

2 Sodat edistivät rannekellon käyttöä 1800-luvun lopulla. Ajan vilkaiseminen ranteesta oli kätevämpää kuin taskukellon kaivaminen taistelun tuoksinassa. Sveitsiläinen Girard-Perregaux valmisti ensimmäiset sarjatuotantona tehdyt rannekellot Saksan merivoimille 1880-luvulla. Rannekellot yleistyivät ensimmäisen maailmansodan aikana. Itsevalaisevista osoittimista näki ajan juoksuhaudassa rämpiessä.

3 Naisten rannekellot yleistyivät 1900-luvun alkupuolella, kun naiset siirtyivät kodeista yhä enemmän työelämään. Riipuskellot olivat hankalia, eikä naisten asusteissa ollut paikkaa taskukellolle.

4 Rannekellosta tuli yleisin kellotyyppi 1930-luvulla. Rannekellon luotettavuutta paransivat erityisesti vesitiiviys ja iskusuojaus, jotka oli keksitty jo 1920-luvulla. Automaattikelloja alettiin valmistaa teollisesti vuonna 1922. Automaattivetoinen kello virittyy ranteen liikkeestä. Ensimmäiset mallit olivat epävarmoja, koska kello jaksoi käydä vain erittäin vilkkaan ihmisen kädessä. Automaattirannekellot yleistyivät 1950-luvulla.

5 Ensimmäinen elektroninen kvartsikello, Seikon 35 SQ Astron esiteltiin vuonna 1969. Se mittasi aikaa kvartsikiteenvärähtelyjen avulla.

6 Digitaaliset kellot löivät läpi 1970-luvulla. Yksi vauhdittaja oli Elä ja anna toisten kuolla -elokuva (1973), jossa James Bondilla (Roger Moore) oli kainalossaan Solitaire (Jane Seymour) ja ranteessaan ledivalaistu, punaista valoa hehkunut Hamilton Pulsar P2 2 900 -kello. Ensimmäisinä "digitaalinäyttöisinä" kelloina voidaan pitää jo 1880-luvulla kehitettyjä taskukelloja, joissa tunnit ja minuutit esitettiin kellotaulun aukoista näkyvillä numerolevyillä. Numerot pyörähtivät hypähtäen uuden numeron tullessa näkyviin.

7 Digitaaliset kellot kehittyivät vauhdilla 1980-luvulta lähtien. Vuonna 1982 Seiko esitteli kellon, jossa on televisio, ja Casio toi markkinoille kellon, jossa oli 1 500 sanan japani–englanti-sanakirja.

8 Mekaaninen rannekello on kokenut uuden tulemisen 2000-luvulla. Kellot ovat yhä monimutkaisempia.

9 Urheiluun tarkoitetut rannetietokoneet yleistyivät 2000-luvulla. Niitä edelsivät sukellukellot, jotka mittasivat muun muassa painetta ja lämpötilaa. Esimerkiksi Garminin, Suunnon ja Polarin urheilukelloissa on nykyisin gps-paikannus.

Lähteet: Rami Laitinen, Suomen Kellomuseo; Joona Vuorenpää: Kellomies; Wikipedia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit