Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Älykelloista ei ole vielä hitiksi – Mitä niistä puuttuu?

Älykellot kaipaavat hittisovellusta, jotta ne yleistyisivät. Vaikkapa Tinder-treffisovellusta. Ihmiset suostuvat pukemaan älykellon ranteeseensa, jos se näyttää hyvältä ja jos sen kanssa vielä käy flaksi.

Tekniikka
 
Tällainen on Applen älykello
Tällainen on Applen älykello
Teknologiayhtiö Apple julkisti maanantaina älykellonsa, jota saa kolmessa eri hintaluokassa.

Jeesus tulee taas, ja tällä kertaa ranteeseen.

Maailma kuunteli korvat höröllä maanantaina, kun Apple kertoi julkisuuteen tuoreimmat tiedot huhtikuussa kuluttajamyyntiin tulevasta älykellostaan. Mitään suuria uutisia ei edes kerrottu, koska Apple julkisti jo syksyllä älykellonsa, mutta silti Apple Watch nousi jälleen otsikoihin koko viikoksi.

Moni odottaa nyt kiinnostuneena, tuleeko laitteesta iPodin, iPhonen ja iPadin kaltainen hittituote. Odotteluun sekoittuu kuitenkin myös epäilys.

Moni maallikko miettii, mitä älykellolla oikein tekee. Jos taskussa on jo 700 euron älypuhelin, miksi sen kaveriksi pitää hankkia vielä 330 euron hintainen tai vieläkin kalliimpi rannetietokone? Eikö älypuhelimen pitänyt tehdä turhiksi kaikki muut pikkulaitteet?

kimmo taskinen hs

Älykello ei ole tuotteena mikään Applen keksintö. Suunnilleen Apple Watchin kaltaisia laitteita on ollut myynnissä jo joitakin vuosia. Samsungin, LG:n, Motorolan, Sonyn ja monien muiden valmistajien älykellot maksavat tyypillisesti 100–400 euroa.

Käyttäjiä on vielä melko vähän. Maailmassa myytiin viime vuonna vajaat seitsemän miljoonaa älykelloa.

Liikunnanharrastajat ovat tärkeä kohderyhmä. Kellot taistelevat paikasta lenkkeilijöiden ranteessa. Ne toimivat syke- ja askelmittareina ja mittaavat esimerkiksi unen laatua.

Sporttisuus näkyy kellojen ulkonäössä. Ne ovat mustia, maskuliinisia ja kantikkaita.

Kellot ovat myös älypuhelimen kaltaisia yleislaitteita, etenkin kalliimmat mallit.

Niillä voi ohjata älypuhelimen musiikkisoitinta tai kuunnella musiikkia niin, että se välittyy suoraan älykellosta langattomiin kuulokkeisiin. Kelloihin saa myös gps-navigointiohjeita tai jopa nettiselaimen. Ruudulle ilmaantuvalla pikku näppäimistöllä voi vastata älypuhelimen tekstiviesteihin.

Useimmat kellot tarvitsevat parikseen älypuhelimen, jotta niistä on iloa.

Applen tulevassa älykellossa sovellukset käynnistetään tämännäköisestä valikkonäkymästä.
Applen tulevassa älykellossa sovellukset käynnistetään tämännäköisestä valikkonäkymästä.
Huawei Watch –älykello sai paljon kiitosta tyylikkäästä ulkomuodostaan, kun se julkistettiin tänä talvena. Barcelonan kännykkämessuilla. Ensivaikutelman perusteella sitä kehtaisi käyttää puvun kanssa.
Huawei Watch –älykello sai paljon kiitosta tyylikkäästä ulkomuodostaan, kun se julkistettiin tänä talvena. Barcelonan kännykkämessuilla. Ensivaikutelman perusteella sitä kehtaisi käyttää puvun kanssa.

Idea on pitää kelloa ranteessa ja puhelinta taskussa, käsilaukussa, pöydällä tai muutoin lähietäisyydellä. Laitteet ovat yhteydessä langattomalla bluetooth-tekniikalla, ja kello on tavallaan puhelimen näkyvillä oleva kakkosnäyttö.

Tärkein älykellojen käyttösovellus ovat yksinkertaiset notifikaatiot. Älykello on eräänlainen 2010-luvun hakulaite.

Kun käyttäjä saa puhelun, tekstiviestin, twiitin, Facebook-päivityksen, sähköpostin tai muun vastaavan yhteydenoton, älykello värähtää. Sen ruudulta näkee heti, kuka soittaa tai mitä tekstiviestissä tai twiitissä lukee. Joillakin älykelloilla voi myös kirjoittaa vastauksen viestiin tai jopa puhua puhelua.

"Notifikaatiot ovat käteviä palavereissa, jolloin voi häiriötä aiheuttamatta katsoa ranteesta, kuka ottaa yhteyttä. Kello on kätevä myös silloin, kun kädet ovat varattuja vaikka pleikkarin pelaamiseen", sanoo älykellojen kokenut käyttäjä, Androidsuomi-teknologiablogin päätoimittaja Jonne Backhaus.

Monet mutkikkaammat toiminnot tuntuvat vielä turhauttavan kömpelöiltä. Niistä tulee mieleen se, millaista säätämistä 2000-luvun alun älypuhelinten käyttäminen oli. Mutta jos laitteet ja ohjelmat kehittyvät nykyisestä, voi älykellosta kehkeytyä liikkuvalle ihmiselle oikein miellyttävä apuväline.

Olisihan se mukavaa katsoa kaupungilla karttaa suoraan ranteesta. Ja jos kamerat joskus yleistyvät kelloissa, voisi selfien ottaa niillä näppärästi rannetta nostamalla. Kamerat eivät vielä ole nykypäivää kelloissa.

Apple on kehittänyt kelloonsa erilaisia omalaatuisia viestintäominaisuuksia. Ruutua naputtamalla voi lähettää värähdyksiä toisen Apple Watchin käyttäjän ranteeseen. Ei tarvitse kuin opetella morseaakkoset, niin voi sähköttää ystävälleen viestejä. Ruutuun voi myös piirtää sormella kuvan ja lähettää sen toiselle kellonkäyttäjälle.

Tuleeko näistä laitteista tabletin kaltainen hittituote, jota suuret massat ostavat? Backhaus ei ole vielä vakuuttunut, että älykello on yhtä ison yleisön laite.

"Toki uudet älylaitteet myös luovat oman tarpeellisuutensa. Kun saat laitteen käteen ja alat käyttää sitä, huomaat mihin se sopii", Backhaus sanoo.

Yksi ongelma hänen mielestään on hinta. Älykellot maksavat satoja euroja, vaikka niiden toiminnallisuus on melko rajattu. Monet ovat myös melko insinöörimäisen näköisiä laajalle yleisölle. Vasta hiljattain valmistajat ovat alkaneet todella panostaa muotoiluun.

Kiinalainen Huawei kohautti kulmakarvoja pari viikkoa sitten julkistamalla siron ja kauniin älykellon, jonka ensivaikutelman perusteella kelpaisi juhlavaankin asukokonaisuuteen.

"Huawein kello näyttää jo pukumiehen kellolta. Sitä ihmettelen kuitenkin, ettei oikein kukaan ole kehittänyt siroja naistenkelloja", Backhaus sanoo.

Kello on henkilökohtainen asuste, joka ei saa ärsyttää käyttäjäänsä eikä muita.

Google Glass -älylasien kohtalo oli kellontekijöille varoittava esimerkki siitä, miten puettavan tekniikan kehittämisessä voi epäonnistua. Google veti älylasit myynnistä tammikuussa 2015. Käyttäjien mielestä lasit näyttivät liikaa hilavitkuttimelta ja niiden videokuvaustoiminto koettiin yksityisyyttä loukkaavaksi.

Samsungin Gear S -kello näyttää pieneltä kännykältä ranteessa. Noin 400 euron hintaisessa kellossa on muun muassa 3g-yhteys, jolla se voi olla kytköksissä ulkomaailmaan ilman yhteyttä älypuhelimeen.
Samsungin Gear S -kello näyttää pieneltä kännykältä ranteessa. Noin 400 euron hintaisessa kellossa on muun muassa 3g-yhteys, jolla se voi olla kytköksissä ulkomaailmaan ilman yhteyttä älypuhelimeen.

Käyttöliittymä on älykellojen kehittäjille iso haaste, koska laite on niin pikkuruinen. Uudet teknologiat ja oivallukset, jotka kenties tuntuvat älypuhelimissa kuriositeetilta, voivat olla kullan arvoisia älykelloissa.

Kaarevan näytön ansiosta esimerkiksi Samsungin uutuuskello istuu hyvin ranteeseen. Taipuva kosketusnäyttö tekisi kellosta vielä joustavamman, mutta se muhii vasta laboratoriossa.

Puheentunnistus on jo kelloissa yleisesti käytössä. Sillä voi sanella vaikka tekstimuotoisia Facebook-viestejä tai käynnistää ohjelmia kellossa. Käytännössä suomenkielen tunnistus toimii vaihtelevalla laadulla.

Teräsrunkoinen LG G Watch R on urheilukellon näköinen laite, jota ei ensi silmäyksellä tunnista älylaitteeksi.
Teräsrunkoinen LG G Watch R on urheilukellon näköinen laite, jota ei ensi silmäyksellä tunnista älylaitteeksi.

Eleohjaus ja ilmeiden tunnistaminen kameran avulla voisi sopia kellon ohjaamiseen. Kuinka näppärää olisikaan ottaa kaupungilla selfie, jos sen voisi tehdä rannetta nostamalla ja kohottamalla kulmakarvoja kellolle. Tai näyttämällä kieltä!

Kellojen olisi myös syytä pienentyä nykyisestä, koska monet tuntuvat ranteeseen hivenen kookkailta. Suurin haaste on tarpeeksi tehokkaan akun runnominen pieneen tilaan. Nykyistenkin kellojen akunkesto jättää toivomisen varaa: ennakkotietojen mukaan Applen kellon akku kestää päivän käyttöä.

Akku kestää kauemmin, jos tavallinen näyttö korvataan mustavalkoisella sähköpaperinäytöllä. Sellaista käyttää suosittu Pebble-älykello, joka keräsi rahaa Kickstarter-joukkorahoituspalvelussa.

Riippuvuus älypuhelimesta on myös harmillinen rajoite, varsinkin kun jotkut kellot toimivat vain saman valmistajan puhelinten kanssa.

Ohjelmistot pitää asentaa kelloon yleensä älypuhelimesta käsin. Se tuntuu samalla tavalla kömpelöltä kuin sovellusten asentaminen varhaisiin älypuhelimiin tietokoneen usb-kaapelin kautta.

Jos Applen kello menestyy, siitä hyötyvät kaikki muutkin älykellovalmistajat.

Menestys riippuu paljon myös ohjelmistoista. Älykellot kaipaisivat jonkin hittisovelluksen, että niiden käyttö yleistyisi. Ehkä Tinder-treffisovelluksesta olisi sellaiseksi. Ihmiset suostuvat pukemaan älykellon ranteeseensa lähtiessään iltaa viettämään, jos se näyttää hyvältä ja jos sen kanssa vielä käy flaksi.

Pebble-älykellot on varustettu mustavalkoisella sähköpaperinäytöllä, jonka virrankulutus on vähäinen.
Pebble-älykellot on varustettu mustavalkoisella sähköpaperinäytöllä, jonka virrankulutus on vähäinen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit