Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tietokone, tabletti tai kännykkä hidastelee? Näillä vinkeillä palautat laitteisiin puhtia

Tietokoneilla ja älypuhelimilla on taipumus hidastua käytön myötä. Mutta miksi? Tässä tavallisimmat syyt sekä neuvot, kuinka palauttaa puhti koneeseen.

Tekniikka
 
Juha Jaakkola
kimmo taskinen HS
Lataa, lataa. Tabletti hidastuu käytössä muun muassa siksi, että sen tallennustila täyttyy.
Lataa, lataa. Tabletti hidastuu käytössä muun muassa siksi, että sen tallennustila täyttyy. Kuva: kimmo taskinen HS

Windows-tietokone


1 Taustaohjelmat

Tietokone tuntuu sitä hitaammalta, mitä useampi ohjelma käynnistyy automaattisesti koneen mukana.

Yksi merkki tästä ovat kellon vieressä tehtäväpalkissa näkyvät kuvakkeet. Jos niitä ilmestyy näkyviin useita heti tietokoneen käynnistyttyä, kannattaa tarkistaa käynnistysasetukset.

Microsoftin sivuilta saa ladattua ilmaisen Autoruns for Windows -apuohjelman, joka listaa kaikki käynnistyvät ohjelmat. Jos listassa on lueteltuna ohjelmia, joita käytit aiemmin mutta joita ei enää tarvita, voi niitä estää käynnistymästä poistamalla raksin ruudusta.

Autoruns on tehokäyttäjän apuväline, joten tietty varovaisuus on tarpeen. Sillä voi poistaa käytöstä myös sellaisia ohjelmia, joita tietokone tarvitsee toimiakseen.

Autorunsin voi ladata osoitteesta: go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=124357


2  Haittaohjelmat

Windows-käyttäjän vaivana ovat monenlaiset haittaohjelmat. Eräs tyypillinen alalaji ovat niin sanotut selainkaapparit, jotka lisäilevät omia työkalupalkkeja nettiselaimeen ja saattavat vaihtaa hakukoneen toiseen.

Windowsin oma haittaohjelmien poistotyökalu on hyvä alku, mutta se ei tunnista eikä osaa poistaa läheskään kaikkia ohjelmia. Useimmat niistä saa poistettua ilmaisilla työkaluilla, mutta oikea apuohjelma pitää etsiä netistä erikseen. 

Windowsin haittaohjelman poistotyökalun voi ladata osoitteesta: microsoft.com/security/pc-security/malware-removal.aspx


3 Kovalevy tukossa

Ylimääräiset asennetut ohjelmat eivät itsessään vaikuta tietokoneen toimintaan, mutta jos kovalevytila käy vähiin, saattaa koneen toiminta hidastua.

Apua voi saada kovalevyn defragmentoinnista eli eheyttämisestä. Uudet Windowsit tekevät sen automaattisesti tasaisin väliajoin, mutta sen voi tehdä myös manuaalisesti.

IPad-tabletti

1 Tallennustila loppu

Jos iPadia käyttää paljon esimerkiksi valokuvien ja videoiden taltioimiseen, tallennustila saattaa loppua kesken. Se on vaarana varsinkin malleissa, joissa on vähiten eli 16 gigatavua tilaa. Seurauksena uusien ohjelmien asentaminen ja vanhojen ohjelmien päivittäminen saattaa epäonnistua.

Tilasyöpöt sovellukset näkee Asetukset-ohjelman kohdasta Yleiset ja sen alta kohdasta Käyttö.

Kuvat ja videot voi kopioida talteen tietokoneelle tai pilvipalveluun, jonka jälkeen ne voi poistaa.

2 Akkua kuluttavat taustasovellukset

IPad huolehtii siitä, ettei sovelluksia tarvitse erikseen sammuttaa. Taustalla toimivat sovellukset saattavat kuitenkin kuluttaa akkua jonkin verran, joten ne voi kytkeä pois Asetukset-sovelluksen kohdasta Yleiset ja sen alta kohdasta Ohjelmien päivitys taustalla.

3 Vanhat versiot ohjelmista

Yleensä on hyvä ajatus päivittää kaikki sovellukset uusimpiin versioihin, koska niissä on voitu korjata aiemmissa versioissa olleita virheitä. Päivitykset hoituvat automaattisesti, kunhan toiminto on kytketty päälle Asetukset-sovelluksen kohdasta iTunes ja App Store ja sen alta kohdasta Päivitykset.

Android-älypuhelin


1 Tallennustila lopussa

Tallennustilan loppuminen vaivaa myös Android-puhelimia. Ristiriitaisesti ongelma on suurin etenkin puhelimissa, joissa on muistikortti.

Useimmissa Android-puhelimissa muistikortille voi tallentaa vain kuvia ja videoita, mutta ei lainkaan sovelluksia. Yksi keino saada hieman lisää tilaa on tyhjentää sovellusten välimuistit. Se onnistuu Asetukset-ohjelman kohdasta Sovellukset. Lisää tallennustilaa vapautuu, jos painaa myös Pyyhi tiedot -nappia, mutta se nollaa kaikki kyseisen sovelluksen tiedot – harmitonta Facebookin kohdalla, mutta esimerkiksi pelin tietojen pyyhkiminen hävittää myös kaikki saavutukset.

2 Taustasovellukset

Taustalla pyörivät sovellukset ovat Androidissa isompi ongelma kuin iPhonessa. Eräs merkki huonosti käyttäytyvästä taustaohjelmasta on sen virrankulutus, minkä näkee helposti Asetukset-sovelluksen kohdasta Akun käyttö. Jos siellä näkyy sovelluksia, joita et ole käyttänyt vähään aikaan ja joita ei tarvita, ne voi sulkea.

3 Animoidut siirtymät

On eräs temppu, jolla Android-puhelimen saa tuntumaan nopeammalta, vaikka itse asiassa suorituskyky pysyy ennallaan. Asetukset-sovelluksen kohdasta Kehittäjävaihtoehdot ja sen alta kohdasta Piirustus löytyy kolme kohtaa, joissa mainitaan sana animaatio. Kun niiden tilaksi valitsee "pois käytöstä", siirtymä ohjelmasta toiseen tuntuu entistä vauhdikkaammalta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit