Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiesitkö? Maailman tunnetuin omena sai alkunsa 39 vuotta sitten

Tekniikka
 
Binarysequence
Alkuperäinen Apple 1 -tietokone vuodelta 1976 salkussaan. Kuva on Sydneyn Powerhouse -museosta.
Alkuperäinen Apple 1 -tietokone vuodelta 1976 salkussaan. Kuva on Sydneyn Powerhouse -museosta. Kuva: Binarysequence

1. Steve Jobsin yhtiökumppani Steve Wozniak suunnitteli ensimmäisen Apple-tietokoneen, Apple 1:n, vuonna 1976.

Koska rahaa ei ollut, Jobs ja Wozniak rahoittivat projektia myymällä omaisuuttaan: Jobs luopui Volkswagen-pikkubussistaan 1 500 dollarilla ja Wozniak myi taskulaskimensa, jonka 500 dollarin kauppasummasta ostaja tosin huijasi puolet.

Yhden Apple 1:n osat maksoivat 500 dollaria. Jobs halusi, että yhtiö saa koneesta voittoa 33 prosenttia, joten myyntihinta oli 666,66 euroa.

Lauantaina 11. huhtikuuta 39 vuotta sitten Apple 1 tuli kauppoihin.

2. Wozniak ja Jobs lupasivat toimittaa kuukaudessa 50 tietokonetta kalifornialaiseen Byte Shop -tietokoneliikkeeseen. Koneet koottiin Jobsin vanhempien kodissa. Ensimmäisissä koneissa ei ollut virtalähdettä, monitoria, näppäimistöä eikä koteloa, joten se näytti lähinnä piirilevyröykkiöltä. Yhteensä Apple 1:tä valmistettiin noin 200 kappaletta.

3. Yhdysvaltalaisen Apple-harrastaja Mike Willegalin mukaan Apple 1 -koneita on jäljellä 63. Lokakuussa 2014 michiganilainen Henry Ford -museo osti Apple 1:n kokoelmiinsa 905 000 dollarilla. Se on tiettävästi suurin Apple 1:stä maksettu summa.

4. Apple 1:ssä ei ollut yhtiön logoa, vaikka sellainen oli jo olemassa vuonna 1976. Logo esitti omenapuun alla istuvaa tiedemies Isaac Newtonia.

Vuonna 1977 julkaistussa Apple 2 -koneessa oli nykyinen omenalogo. Logovaihtoehtoja oli useita, mutta Jobs valitsi omenan, josta puuttui pala, koska kokonainen omena näytti hänen mielestään kirsikalta. Apple 2:n omenalogo oli sateenkaaren väreissä, koska kone pystyi väritelevisioon liitettynä esittämään värillistä grafiikkaa.

5. Tunnetuin Apple 1 -kopio on yhdysvaltalaisen Vince Brielin vuonna 2003 lanseeraama Replica 1. Se on rakennettu uusista komponenteista, mutta toiminnot ovat pääpiirteissään samoja kuin alkuperäisessä. Replica 1 maksaa 199 dollaria. Apple valvoo tekijänoikeuksiaan tarkasti, mutta katsoi Replica 1:tä läpi sormiensa, koska Wozniak antoi sille siunauksensa.

6. Jobs ja Wozniak keksivät Apple Computers -nimen, kun Jobs palasi farmilta, jossa hän oli harventanut omenapuita. Muita nimivaihtoehtoja olivat muun muassa Matrix, Executek ja Personal Computers Inc. Jobsin mukaan Apple-sana "pehmensi" computers-sanaa, ja lisäksi Apple löytyisi puhelinluettelosta ennen kilpailevaa Atari-tietokonefirmaa.

7. The Beatles -yhtyeen Apple Corps -yhtiö on käynyt useita oikeustaisteluita Apple Computersia vastaan tavaramerkkiloukkauksista. Ensimmäinen sopimus firmojen välille syntyi vuonna 1981, mutta siinä oli yksi ehto: The Beatles ei ryhdy tietokonebisnekseen, eikä Apple markkinoi musiikkituotteita.

Sittemmin asiaa on setvitty oikeudessa muun muassa silloin, kun Apple alkoi myydä musiikkia iTunesissa. 32 vuotta jatkunut riita päättyi vuonna 2010.

alamy
Tämä ei ole Applen ensimmäinen tietokone Apple 1 vaan vuonna 1986 julkaistu Apple Machintosh 128K.
Tämä ei ole Applen ensimmäinen tietokone Apple 1 vaan vuonna 1986 julkaistu Apple Machintosh 128K.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit