Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-testi: Atomia muistuttava Onyx oli paras langaton kaiutin kotiin

Kahdeksan langatonta kaiutinvaihtoehtoa sille, joka tahtoo musiikin kännykästä kotikaiuttimiin.

Tekniikka
 
Olli-Pekka Komonen
Ville Männikkö
HS:n vertailussa olleet kaiuttimet: 1. Pure Pop Midi Bluetooth, 2. Ultimate Ears Megaboom, 3. Sony SRS-x7, 4. Denon CEOL Piccolo N4, 5. Harman / Kardon Onyx, 6. Panasonic SC-HTB680, 7. Jbl Cinema Base
HS:n vertailussa olleet kaiuttimet: 1. Pure Pop Midi Bluetooth, 2. Ultimate Ears Megaboom, 3. Sony SRS-x7, 4. Denon CEOL Piccolo N4, 5. Harman / Kardon Onyx, 6. Panasonic SC-HTB680, 7. Jbl Cinema Base Kuva: Ville Männikkö

Netin suoratoistopalveluista löytää nykyään enemmän musiikkia kuin ihminen ehtii eläessään kuunnella.

Eikä se vaadi muuta kuin kännykän.

Mutta millä saisi musiikin kuulumaan kännykästä muidenkin korville? Kotona ei kaipaa kuulokkeita.

HS vertaili erilaisia kotiin sopivia langattomia kaiutinratkaisuja.

Ajatus oli etsiä sellaisia, jotka riittäisivät ainoiksi äänentoistolaitteiksi.

Ryppyotsaisinta hifistiä laitteet eivät ehkä tyydytä, mutta muuten testilaitteiden äänentoisto oli iloinen yllätys. Kaikki soivat luonnollisesti, eikä yksikään pitänyt sellaista vaatimatonta pihinää, johon pikkukaiuttimen ostaja joutui vielä takavuosina tyytymään.

1 "Mökkiradiot"

Mökkiradio-luokkaan kuuluvat sellaiset pienikokoiset ja kevyet kaiuttimet, jotka eivät välttämättä tarvitse jatkuvasti sähkövirtaa.

Pure Pop Midi on erittäin pienikokoinen kaiutin, joka muuntajan lisäksi toimii myös neljällä paristolla. Sen kanssa voi lähteä mökille pidemmäksikin aikaa, kunhan pakkaa mukaan kasan pattereita. Puolikkaan maitopurkin kokoisesta laitteesta ei ole kotibileiden keskipisteeksi, mutta se täyttää musiikkitarpeet keittiössä tai mökillä paremmin kuin hyvin.

Pure Pop Midi Bluetooth, 120 euroa.

Plussat:

 Toimii myös paristoilla

 Erittäin helppo ottaa käyttöön

Miinukset:

 Vaatimaton äänenvoimakkuus

 Ei juurikaan säätömahdollisuuksia

Arvio: Pikkunätti Pure ei sovellu musiikinrakastajan ainoaksi toistovälineeksi, vaan siihen vaaditaan järeämpiä ratkaisuja. Hyvä valinta kuitenkin keittiöön tai mökille.

Muita vastaavia: Tivoli Audio PAL BT, 300 euroa, Cambridge Audio Go Radio, 180 euroa.

2 "Ympärisäteilevät"

Ympärisäteilevät kaiuttimet lupaavat tuottaa ääntä tasaisesti joka suuntaan. Ne voi laittaa vaikkapa keskelle olohuoneen pöytää ja kuunnella missä päin huonetta tahansa.

UE Megaboom näyttää vaatimattomalta, mutta on äänensä puolesta todellinen pikkujättiläinen. Kaiuttimessa ei ole muita nappeja kuin + ja - äänenvoimakkuuden säätämiseen. Megaboomissa on akku, ja laite on myös vedenkestävä, joten sen voi napata huoletta mukaan vaikkapa laiturille. Kotikäyttöä ajatellen kaiuttimessa on yksi typeryys: virtajohto on pohjassa luukun alla. Oudon ahtaaseen väliin saa työnnettyä vain erittäin kapean microusb-johdon. Kokeilluista kaapeleista vain puolet oli yhteensopivia Megaboomin kanssa.

Ultimate Ears Megaboom, 340 euroa.

Plussat:

 Voi sijoittaa mihin vain

 Pieni koko, mutta kova ääni

Miinukset:

 Virtajohto hankalasti pohjassa

Arvio: Mahtava äänentoisto erittäin kompaktissa paketissa. Pieni laite ei häiritse silmiä mutta tavoittaa isommankin asunnon joka kolkan. Kulkee tarvittaessa mukanakin.

Muita vastaavia: Harman / Kardon Aura, 300 euroa, Yamaha LSX-70, 360 euroa.

3 "Mankat"

Tiiliskiven kokoisissa "mankoissa" on mistä valita. Näyttöä niissä ei yleensä ole, vain muutama toimintonappi.

Sonyn SRS-X7 -kaiuttimen päällinen ja napit ovat kiiltelevää muovia. Se on tyylikästä, mutta pinta kerää nopeasti sormenjälkiä.

Puhelimen kytkeminen onnistuu helposti, jos puhelin tukee langatonta lähiviestintätekniikkaa nfc:tä. Applen laitteilla voi toistaa musiikkia Airplay-toiminnon kautta.

Sonyn voi myös kytkeä kotiverkkoon joko langattoman wifi-verkon tai kaapelin avulla, ja soittaa tietokoneelle tallennettua musiikkia. Vähäeleisestä ulkomuodostaan huolimatta Sonyn ääni on muhkea.

Sony SRS-x7, 300 euroa.

Plussat:

 Muhkea ääni

 Nfc:n avulla puhelimen kytkeminen helppompaa kuin muissa

Miinukset:

 Kerää sormenjälkiä

Arvio: Miellyttävä ääni ja monipuoliset toistomahdollisuudet tekevät Sonysta kelpo ratkaisun kodin äänentoistolaitteeksi. Konservatiivinen ulkomuoto voi kääntää ostopäätöksen muihin laitteisiin.

Muita vastaavia: Bose Soundlink III, 250 euroa, Bowers & Wilkins T7, 350 euroa.

4 "Monikäyttöiset"

Pelkkää kaiutinta monipuolisempi vaihtoehto on hankkia langaton vahvistin ja kaiuttimet.

Denon CEOL Piccolo N4 -vahvistin tarjoaa todella monipuoliset toistomahdollisuudet. Sen avulla voi kuunnella oikeastaan mitä tahansa digitaalisessa muodossa olevaa musiikkia: puhelimesta bluetoothin avulla, kotiverkossa olevalta tietokoneelta tai mp3-tiedostoja usb-porttiin tökätyltä muistitikulta.

Vahvistimen takana on myös liitäntä, johon voi kytkeä vaikkapa dvd-soittimen tai television. Denoniin saa myös kaiuttimet. Pienikokoiset ja kevyet pöntöt herättävät epäilyksiä, mutta ne soivat yllättävän hyvin. Alimpia bassotaajuuksia kaiuttimet eivät toista.

Denon CEOL Piccolo N4, pelkkä vahvistin 350 euroa, kaiutinten kanssa 520 euroa.

Plussat

 Erittäin monipuolinen

Miinukset

 Käyttöönotto vaatii hieman säätöä

 Alimmat bassot eivät kuulu

Arvio: Oikeastaan ainoa asia, joka Denonista jää puuttumaan, on monikanavaisuus elokuvakäyttöön. Kahden kanavan ratkaisuna siitä löytyy varmasti kaikki, mitä musiikintoistossa tarvitsee.

Muita vastaavia: Denon CEOL N9, 550 euroa, Cambridge Audio Minx Xi, 500 euroa.

5 "Tyylikaiuttimet"

Kaiuttimet voivat paitsi kuulostaa hyviltä, myös näyttää upeilta.

Harman / Kardon Onyx muistuttaa vierasta planeettaa tai atomia. Muotoilu tuo kaiutinta enemmän mieleen nykytaiteen.

Hipaisulla toimivat käyttönäppäimet on upotettu kaiuttimen yläreunaan, ja esimerkiksi äänenvoimakkuutta säädetään vetämällä sormea myötä- tai vastapäivään runkoa pitkin. Sointi on täyteläinen.

Onyxin sisältä löytyy myös akku. Järeää kaiutinta tuskin tulee napattua mukaan matkoille, mutta metallikahvasta sen saa helposti kannettua vaikkapa takapihalle kesän auringonottohetkiä piristämään.

Harman / Kardon Onyx, 280 euroa.

Plussat:

 Upea ulkonäkö

 Täyteläinen sointi

Miinukset:

 Wlan-yhteyden luominen hankalaa

Arvio: Viimeisen päälle tyylikäs. Sointi on täyteläinen, ja Onyx soi halutessa myös kovaa. Ominaisuudet ovat hieman rajoittuneet, mutta pelkkään musiikintoistoon Onyx on upea valinta.

Muita vastaavia: Marshall Stanmore, 400 euroa, Unmonday Model 4.3, 550 euroa.

6 "Kaiutinpalkit"

Kaiutinpalkit eli soundbarit suunniteltiin alun perin taulutelevisioiden äänen parantamiseksi, mutta niitä voi käyttää myös langattomina bluetooth-kaiuttimina musiikin kuunteluun.

Panasonicin SC-HTB680 -palkin sisältä löytyy kolme kaiutinta tv-käyttöä varten. Pakettiin kuuluu myös subwoofer-bassovahvistin. Subwoofer on langaton, eikä tarvitse muuta toimiakseen kuin virtajohdon. Kaiutinpalkin yhteys puhelimeen muodostuu nfc:n tai kaukosäätimen avulla helposti. Kolme kaiutinta sisälleen kätkevä kaiutinpalkki toimii erityisen hyvin yhteen elokuvien äänimaailman kanssa, musiikkikäytössä palkin soundi ei yllä kiitettävään.

Panasonic SC-HTB680, 250 euroa.

Plussat:

 Langaton subwoofer

 Monikäyttöinen

Miinukset:

 Ei parhaimmillaan musiikintoistossa

Arvio: Jos toive on saada kotiin yksi kaiutin, jolla toistaa musiikkia puhelimesta, kaiutinpalkki on huono valinta. Soveltuu paremmin television äänenlaadun parantamiseen.

Muita vastaavia: Philips HTL5140B, 300 euroa, LG HS9, 1 000 euroa.

7 "Soundplatet"

Soundplate-kaiuttimet ovat isoja mutta matalia laatikoita, joiden sisältä löytyy useita kaiuttimia yhdessä paketissa. Ne voi sijoittaa kaiutinpalkkien tapaan television alle.

JBL Cinema Basen päälle voi asettaa enintään 60-tuumaisen television. Näppärä toiminto on se, että Cinema Base oppii minkä tahansa kaukosäätimen käskyt. Sen ansiosta sen äänenvoimakkuuta voi säätää esimerkiksi television kaukosäätimellä.

Cinema Basen käyttöönotto on todella yksinkertaista. Etureunassa on vain muutama nappula, joista yhdessä on bluetooth-symboli. Kun sitä painaa pitkään, kaiutin ottaa yhteyden puhelimeen. Isosta kotelosta irtoaa tanakasti bassoa, mutta paikoin toisto tuppaa puuroutumaan.

Jbl Cinema Base, 350 euroa.

Plussat:

 Yksinketainen käyttää

 Tottelee mitä tahansa kaukosäädintä

Miinukset:

 Ei juuri säätömahdollisuuksia

Arvio: Soundplate soi muhkeasti, mutta sen ostamiseen pätevät samat sanat kuin kaiutinpalkkiin: pelkäksi musiikkijärjestelmäksi ratkaisu on outo.

Muita vastaavia: Sony HT-XT1, 400 euroa, Onkyo LS-T30, 400 euroa.

JBL Spark
JBL Spark

Kirsikka kakun päälle:
JBL Spark


Kaupoista löytyy mitä mielikuvituksellisimpia kaiuttimia. Yksi hauskimmista on JBL Spark. Kaiutin näyttää aivan retrolta kattolampulta. Sen saa koukulla kiinni kattoon, mutta sitä voi pitää myös pöydällä. Etenkin pieneen opiskelija-asuntoon, jossa pöytäpinta-alaa ei ole liikaa, Spark on optimiratkaisu. Katosta raikaavat äänet säteilevät tasaisesti koko kämppään, kunhan neliöitä ei ole pariakymmentä enempää.

JBL Spark, hinta 80 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit