Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Älykkäiden kodinkoneiden seuraus: jääkaappisi saattaa lähettää roskapostia

Tekniikka
 
Juha Matias Lehtonen
kimmo taskinen HS
Kuva: kimmo taskinen HS

Mato tunkeutuu kodin langattomaan verkkoon ja etsii sopivaa uhria hyökkäykselle.

Pöytätietokone on suojattu huolellisesti, samoin älypuhelin.

Mutta hetkinen, mikäpä laite tuolla verkossa kököttää ja pyörittää vuosia vanhaa ohjelmistoa? Sehän on perheen älyjääkaappi.

Mato saastuttaa jääkaapin ja liittää sen osaksi hakkerin hallitsemaa roskapostiverkkoa.

Samalla kun perheen isä kurottaa jääkaappista mehutölkkiä, kaappi lähettää tuhat roskapostia eri puolille maailmaa. Yksi niistä saapuu isän sähköpostilaatikkoon. Puhelin takataskussa kilahtaa. Sinulle on saapunut viesti! Haluaisitko ostaa erektiolääkettä?

Valtaosa kaikista maailman sähköposteista on roskapostia. Suurin osa ei-toivotuista viesteistä, spämmistä, lähetetään tietokoneilta, jotka hakkeri on kaapannut haittaohjelman avulla käyttöönsä, mutta verkostoon saattaa kuulua tietokoneiden lisäksi myös älykkäitä kodinkoneita – kuten jääkaappeja.

Yhä useammat kodinkoneet ja viihdelaitteet on varustettu nettiyhteydellä. Televisiot, kamerat, jääkaapit ja ilmastointilaitteet kytketään verkkoon, jotta niitä voitaisiin valvoa ja käyttää etänä.

Tätä älykkäiden esineiden verkostoa kutsutaan esineiden internetiksi. Lähivuosina tämä verkosto paisuu moninkertaiseksi.

Kaikki tietävät, miten ei-toivotuilta sähköposteilta suojaudutaan: Pidä tietokoneesi suojaus ajan tasalla. Vaihda salasanasi mahdollisimman usein. Älä klikkaa epäilyttäviä linkkejä. Käytä roskapostin suodatusta. Älä jaa sähköpostiosoitettasi kenen tahansa kanssa.

Mutta riittävätkö vanhat konstit suojaamaan meitä roskapostin uudelta aallolta – vai tarvitsemmeko pussillisen uusia?

1 Hakkeri tulee jääkaappiin

Älykkäiden laitteiden ongelma on, että kaikki nettiin kytketty on hakkeroitavissa. Kun netissä olevien laitteiden määrä kasvaa, rikolliset voivat helposti rakentaa yhä suurempia roskapostiverkostoja.

Tietoturvayritys Proofpoint kertoi viime vuonna löytäneensä roskapostiverkostoista murtohälyttimiä, viihde-elektroniikkaa ja jopa jääkaapin.

Pian voimme rouskuttaa älykkään leivänpaahtimemme valmistamia leipäsiivuja samalla, kun poistamme hyödyllisten sähköpostien seasta samaisen kodinkoneen yön hämärissä lähettämiä roskaposteja.

Rikollisten on jo nyt teknisesti mahdollista kaapata käyttöönsä vaikkapa kodin älytelevisio ja ponnauttaa ruudulle nettiselaimista tuttuja mainosikkunoita – tai laittaa televisioon pyörimään ei-toivottu mainosvideo.

Toistaiseksi esineiden internetissä tapahtuvat hyökkäykset kohdistuvat lähinnä teollisuutta vastaan. Kotien älyvempeleet eivät ole vielä merkittävästi tulilinjalla, mutta jo ensi vuonna tilanne voi olla toinen.

Vaarallisinta nopeasti kasvavassa esineiden internetissä on se, etteivät valmistajat ole järin halukkaita tarjoamaan laitteilleen tietoturvapäivityksiä. Mitä tehdä, jos auton etävalvontajärjestelmästä paljastuu tietoturva-aukko, eikä korjausta ohjelmistoon ole tarjolla? Koko etäjärjestelmä voi osoittautua käyttökelvottomaksi.

Pitkäikäiset kodinkoneet, kuten jääkaapit ja pesukoneet, muuttuvat vanhetessaan alttiiksi hyökkäyksille.

Ajattele, jos olohuoneen nurkassa hyrräisi kymmenen vuotta vanha tietokone, jonka ohjelmistoja ei ole koskaan päivitetty. Se olisi herkkupala hakkerille. Vanha älyjääkaappi on täsmälleen samanlainen unelmakohde.

Kuinka välttää jääkaapin ja muiden älylaitteiden hakkerointi?
Kuluttaja voi torjua esineiden internetin vaaroja kahdella tavalla. Ensinnäkin laitteiden oletussalasanat pitää vaihtaa heti alussa. Muuten hakkeri voi tunkeutua laitteeseen esteittä.

Toisaalta kannattaa miettiä, onko edes järkevää varustaa kaikkia esineitä verkkoyhteydellä. Jokainen varomattomasti nettiin kytketty laite on lahja roskapostittajille.

2 Roskaposti siirtyy nettipuheluihin

Automatisoidut roskapuhelut lisääntyvät nopeasti etenkin niissä maissa, joissa puhutaan englantia.

Roskapuhelut ovat yleensä nauhoitteita ja siten helppoja tunnistaa. Puheluiden päämäärät ovat vastaavat kuin roskapostinkin. Niillä kerätään arkaluontoista tietoa, kaupitellaan epäilyttäviä tuotteita tai pohjustetaan huijausoperaatioita.

Vaikka suurin osa puheluista on sieluttomia nauhoitteita, tiedetään tapauksia, joissa puhelimessa on höpöttänyt alkeelliseen keskusteluun kykenevä tekoäly. Uskottavaan kanssakäymiseen ei vielä nykyaikaisella teknologialla päästä, mutta tulevaisuudessa meidän on yhä vaikeampi tunnistaa, onko langan päässä automaatti vai vain tavallista kovapäisempi myyjä.

Roskapuhelujen soittaminen netin kautta on äärimmäisen halpaa verrattuna perinteiseen telemarkkinointiin. Soittajalle koituu automatisoiduista nettipuheluista hyvin vähän kuluja. Myös soittajan identiteettiä on vaikeampi jäljittää kuin perinteisissä puheluissa.

Lisäksi roskasoittojen suodattaminen on äärimmäisen vaikeaa, sillä niiden sisältöä ei ole tietenkään mahdollista tarkistaa ennen kuin puhelu on jo käynnissä.

Kuinka välttää roskapuhelut?
Pohjois-Amerikassa spämmipuhelut ovat saavuttaneet epidemian mittakaavan. Suomalaisia suojelee soitoilta outo kielemme ja pieni väkilukumme. Tosin lopulta varmasti mekin saamme kuulla koneäänen kertovan horjuvalla suomen kielellä uusimmasta vale-Viagrasta ja viimeisimmästä nigerialaisesta prinssistä.

Netin roskapuheluista voi tehdä ilmoituksen Viestintäviraston kyberturvallisuuskeskukseen.

3 Some täyttyy spämmistä

Sosiaalisen median – Facebookin, Instagramin, Pinterestin ja Twitterin – kautta lähetettävän roskapostin määrä moninkertaistuu joka vuosi.

Yleinen roskapostien aihe sosiaalisessa mediassa ovat linkit, jotka lupailevat väkivaltaisia tai muuten shokeeraavia videoita. Nämä keräävät klikkauksia etenkin nuorilta. Myös julkkikset ja suositut tuotemerkit ovat tyypillisiä roskajulkaisujen aiheita.

Väärään paikkaan itsensä klikkaava käyttäjä voi huomata some-profiilinsa tulleen kaapatuksi.

Tämä on tuttua suomalaisille Facebook-käyttäjille: yhtäkkiä seinällesi ilmestyy julkaisuja, joita et ole ennen nähnytkään, tai kaverit huomaavat sinun tykkäävän toinen toistaan merkillisemmistä sivustoista.

Sosiaalisen median roskapostittajat luovat myös usein valeprofiileja julkisuuden henkilöille tai suosituille tuotemerkeille. Profiilit esiintyvät aitoina fanisivustoina, mutta niiden kautta pyritään viime kädessä myymään jotakin asiaan liittymätöntä tuotetta tai houkutellaan seuraajia luovuttamaan henkilökohtaisia tietojaan.

Kuinka välttää kaappaus somessa?
Älä klikkaa itseäsi tuntemattomille sivustoille – ja muista aina välillä vaihtaa salasanasi.

Kannattaa tarkistaa ennen tykkäämistä, onko kyseinen profiili virallisesti rekisteröity mainitulle julkkikselle tai yritykselle. Useimmilla sosiaalisilla medioilla on käytössään pieni symboli, joka todistaa sivun olevan aito.

Artikkelia varten on haastateltu Viestintäviraston kyberturvallisuuskeskuksen asiantuntijaa Antti Kurittua, Georgian teknillisen instituutin tietojenkäsittelytieteen professoria Mustaque Ahamadia sekä tietoturvallisuutta edistävän CAUCE-järjestön hallituksen puheenjohtajaa John R. Levineä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit