Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Supertarkka televisio

LG:n 4 000 euron ultrateräväpiirtotelevisio loksauttaa suun auki muutenkin kuin hinnallaan.

Tekniikka
 
Olli-Pekka Komonen
LG
Ultrateräväpiirtotelevisiot ovat kalliita, eikä tarkkoja tv-lähetyksiä vielä ole oikein saatavilla.
Ultrateräväpiirtotelevisiot ovat kalliita, eikä tarkkoja tv-lähetyksiä vielä ole oikein saatavilla. Kuva: LG

Suomi putosi, mutta jääkiekon MM-kisojen huipennus on vielä edessä. Miltä näyttää huippukiekko huippuluokan televisiosta?

Aluksi silti pieni kertaus perusasioista.

Television kuva koostuu pienenpienistä valopisteistä, pikseleistä. Nykyisissä hd-televisioissa on noin kaksi miljoonaa pikseliä. Vaakasuuntaan pikseleitä on 1 920, pystysuuntaan 1 080.

Uusissa uhd- eli ultrateräväpiirtotelevisioissa on noin kahdeksan miljoonaa pikseliä, vaakasuunnassa 3 840 ja pystysuunnassa 2 160.

Tällainen uhd-televisio on myös LG:n uutuus. Se näyttää 65-tuumaisena kodinkoneliikkeenkin isoissa tiloissa kookkaalta. Kotona tavallisessa olohuoneeseen se on järisyttävän kokoinen.

Valitettavasti koosta on nyt jopa haittaa, etenkin, jos televisiota katsoo liian läheltä.

MM-jääkiekkoa lähetetään vasta tavallisella hd-tarkkuudella. Kun television tarkkuus on lähetystä tarkempi, vinhasti kaukalossa liikkuvien pelaajien ympärille ilmaantuu digitaalista suhrua.

Huvittavaksi tilanne muuttui, kun MM-kiekkoa tarjonnut hd-kanava katosi digiboksin valikosta juuri ennen peliä. Perinteinen, suttupiirroksikin haukuttu kuva venytettynä 65 tuumaan näytti läheltä katsottuna siltä, kuin se olisi koottu Lego-palikoista.

Jääkiekkokisoista ei siis ollut aitoa uhd-tarkkuuden kuvaa vielä tarjolla – eikä supertarkkoja tv-lähetyksiä ole vielä oikein muualtakaan saatavilla.

Onneksi LG:n televisio osaa kytkeytyä myös nettiin. Esimerkiksi Youtubesta löytyy läjäpäin supertarkkoja videopätkiä ihasteltaviksi. Todelliseen uhd-nautintoon pääsee kuitenkin sukeltamaan Netflixin kautta.

Netflixin ultrateräväpiirrosta joutuu maksamaan pari euroa lisähintaa, mutta sijoitus kannattaa. Esimerkiksi Marco Polon seikkailut Aasiassa ovat uhd-tarkkuudella suun auki loksauttavaa katsottavaa.

Osa LG:n kuvanlaadusta juontuu erinomaisesta väritoistosta. LG:n mukaan sen väritoistoa on paranneltu 20–30 prosenttia edellisen sukupolven telkkareita paremmaksi erittäin monimutkaisella, kvanttifyysiseen ilmiöön perustuvalla tempulla.

Värien parantumisen huomaa, vaikka muutos ei ole yhtä järisyttävä, kuin vaikkapa siirtymä suttupiirrosta teräväpiirtoon.

Uhd-televisiot ovat vielä kalliita, mutta viimeistään seuraavien olympialaisten aikaan kiekkopeleistäkin pääsee nauttimaan parhaalla laadulla.


Plussat:

 Upea kuvanlaatu

 Toimivat nettipalvelut suoraan televisiosta

 Fiksu kaukosäädin


Miinukset:

 Uhd-sisältöä saatavilla edelleen niukasti


LG 65UF950V, 65 tuuman uhd-televisio, noin 4 000 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!