Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulevaisuus on tässä – virtuaalitodellisuus tulee jouluksi koteihin

Ensi jouluna virtuaalitodellisuus on kaikkien ulottuvilla. Virtuaalinäytön avulla voi upota tietokonepeliin ja tutustua museoon tai aurinkokuntaan kotisohvalta.

Tekniikka
 
Virtuaalitodellisuus on vuonna 2015 jo näin pitkällä
Virtuaalitodellisuus on vuonna 2015 jo näin pitkällä
Virtuaalitodellisuus on jo ensi jouluna arkinen kuluttajatuote. Markkinoille on tulossa kolme kilpailevaa virtuaalinäyttöä, jotka päälle pukemalla voi upota lumetodellisuuteen. Tästä on kiittäminen nykyaikaisia älypuhelimia, koska silmänäytöt ovat oikeastaan kasvoille kiinnitettäviä kännyköitä. toimittaja: Olavi Koistinen, kuvaus & leikkaus: Ville Männikkö

Kiinnitän remmillä mustan muovilaatikon päähäni.

Silmissäni aukeaa hätkähdyttävä näky. Olen sisällä avaruusaseman miehistötiloissa. Näen kaakeloidun keittiön, tuoleja, koripallokentän, avaruustyylisen liukuoven ja keltaisen kaiteen, joka kiertää tilaa muutaman metrin korkeudessa. Päätä kääntäessä näkymä muuttuu sulavasti.

Työnnän päätä eteenpäin ja katselen pöydällä lojuvia juomatölkkejä. Liikkumiseen tarvitsen peliohjaimen sauvaa, mutta katseen kääntämiseen en.

Kropassa tila tuntuu aivan todelliselta, vaikka illuusio perustuu pelkkään näköaistiin ja kuulokkeiden huminaan. Vatsasta kouraisee, kun hypin paikoillani, vaikka reaalimaailmassa en edes nouse nojatuolista. Aivojani on onnistuneesti huijattu.

Riisun lasit silmiltä ja palaan taas ruskeaan nojatuoliin Helsingin Katajanokalle.

"No miltäs se kokemus tuntuu?" sanoo Olli Sinerma, joka on huijauksen takana.

Tällaiseen vaihtoehtoiseen todellisuuteen voimme pian upota kotisohvallamme.

Eräs tieteisennustus on vihdoin käymässä toteen – virtuaalitodellisuus on ensi jouluna arkista kuluttajateknologiaa.

Avaruuspeli Pollen tulee jouluksi myyntiin. Sitä voi pelata tavallisen PC:n lisäksi kasvoille kiinnitettävällä HTC Vive -virtuaalinäytöllä, joka sekin on kehittäjiensä mukaan tulossa joulumyyntiin.

ville männikkö
Suomalaisen Mindfield Gamesin kehitteillä oleva Pollen-peli sijoittuu avaruusasemalle. Virtuaalilasien sisällä näkyy pelin maailma, jossa voi muun muassa heittää koripalloa. Kuvassa yrityksen perustaja Olli Sinerma poseeraa oikean koripallon kanssa.
Suomalaisen Mindfield Gamesin kehitteillä oleva Pollen-peli sijoittuu avaruusasemalle. Virtuaalilasien sisällä näkyy pelin maailma, jossa voi muun muassa heittää koripalloa. Kuvassa yrityksen perustaja Olli Sinerma poseeraa oikean koripallon kanssa.

Kaksi kilpailevaa virtuaalinäyttöä on tulossa markkinoille sen vanavedessä. Kolme vuotta kehitteillä ollut Oculus Rift, josta koko nykyinen virtuaalitodellisuuden innostus alkoi, tulee kauppoihin tammi–maaliskuussa. Jo nyt on myynnissä sovelluskehittäjille tarkoitettu varhaisempi versio Oculus Riftistä, mutta lopullinen kaupallinen tuote on edistyneempi.

Sonyn kehittämä Morpheus-virtuaalinäyttö taas tulee kauppoihin huhti–kesäkuussa 2016.

"Aiomme tuoda pelin kaikille näille laitteille. Ne ovat tuotteina suunnilleen yhtä hyviä", Olli Sinerma sanoo. Hän on yksi Pollen-peliä kehittävän suomalaisen Mindfield-yrityksen perustajista.

Artikkeliin liittyvät

Virtuaalitodellisuutta hyödyntäviä pelejä on jo kehitteillä koko liuta: kauhua, simulaattoreita, rallipelejä, seikkailupelejä. . .

Laitteet, jotka ovat vuonna 2015 arkipäiväisiä, olivat utopistisia visioita vielä vuosituhannen alussa. Futurama-tieteissarjan fanit muistavat vuonna 2000 esitetyn sarjan jakson, jossa sankarit pukivat päälleen virtuaalikypärät ja kirjautuivat kolmiulotteiseen internetiin – se muistutti virtuaalista kaupunkimiljöötä.

Jakson esittämisen aikoihin virtuaalikypärät olivat tulevaisuuden härveleitä, mutta nyt niiden teknologia on alkeellisessa muodossaan totta.

"Virtuaalitodellisuus on samassa tilanteessa kuin internet vuonna 1993", sanoo aihetta pitkään tutkinut teknologiavisionääri Risto Linturi.

Vuosi 1993 oli lähtölaukaus helppokäyttöiselle world wide webille, joka toden teolla teki internetistä suurten massojen viestintävälineen.

Virtuaalitodellisuus ei toki yleisty yhtä räjähdysmäisesti kuin graafisen internetin käyttö 1990-luvulla. Saman luokan ilmiöstä ei ole kyse, mutta vähitellen virtuaalitodellisuus yleistyy ja sille keksitään käyttökohteita.

"Loppuvuosi 2015 on kaupallisen virtuaalitodellisuuden lähtölaukaus", Sinerma sanoo.

Aluksi sitä käytetään ennen kaikkea peleissä. Virtuaalilasit yleistyvät pelikonsolin tai tietokoneen lisävarusteena pikkuhiljaa samaan tyyliin kuin eleohjauskapuloita käyttävä Nintendo Wii aikoinaan, arvelee Sinerma.

"Ihmiset kokeilevat sitä vaikkapa kavereidensa luona ja innostuvat siitä."

Silmikoille löytynee kuitenkin paljon muutakin käyttöä kuin pelaaminen. Oculus Riftille on esimerkiksi jo kehitetty satoja sovelluksia, jotka esittelevät virtuaalilasien potentiaalia.

Google Earth -palvelulla voi katsella maailman ihmeitä aivan kuin itse olisi paikalla. Piirto-ohjelma Tilt Brushilla voi piirtää tyhjään tilaan kolmiulotteisia maalauksia ja luoda uudentyyppistä taidetta, jollaista ei ollut ennen olemassakaan. Taidemuseoon voi tehdä virtuaalikäynnin – tai sitten aurinkokuntaan.

Titans of Space oli yksi ensimmäisiä Oculus Riftille kehitettyjä pikkuohjelmia. Siinä voi kieppua planeettojen kiertoradalta toisella ja katsella, miltä Aurinko näyttää Neptunuksen tai Venuksen nurkilta katsellen.

"Nyt tehdään pioneerityötä. Ohjelmistokehittäjät kokeilevat, millaiset asiat oikeasti toimivat", Sinerma sanoo.

Älypuhelinten kehittyminen on jouduttanut oleellisesti myös virtuaalilasien kehitystyötä.

Nykyiset virtuaalinäytötkin ovat oikeastaan naamalle kiinnitettäviä kännyköitä. Koko nykyinen buumi alkoi kolme vuotta sitten, kun 20-vuotias yhdysvaltalainen opiskelija Palmer Luckey alkoi kehitellä virtuaalilaseja rakentamalla silmille asetettavan kotelon ja kiinnittämällä siihen kännykännäytön.

Viritelmästä syntyi Oculus Rift -virtuaalinäyttö, jota kehittävän Oculus VR -yrityksen Facebook osti viime vuonna 2,5 miljardilla dollarilla (noin 2,2 miljardia euroa).

"Uskon että virtuaalitodellisuudesta tulee todellinen massatuote siinä vaiheessa, kun sen käyttö yleistyy kännyköiden kautta", Sinerma sanoo.

Tämä voisi tapahtua virtuaalilaseilla, joiden sisään sujautetaan älypuhelin näytöksi – sellaisia on Samsungilla ja Googlella. Toinen vaihtoehto olisi asentaa kännykkään kuoret, jotka taittuisivat näytön silmikoksi.

Älypuhelinta koneistona käyttävät virtuaalilasit sopivat erittäin hyvin esimerkiksi elokuvien katselemiseen, Sinerma sanoo. Niille on kehitetty sovelluksia, joissa käyttäjä istuu virtuaalisessa elokuvateatterissa. Hän näkee elokuvan isolla kankaalla, mutta myös katsomon penkkirivit.

Asuntonäytöt olisivat toinen hyvä käyttökohde. Asunnonostaja voisi katsastaa yhtenä päivänä parikymmentä asuntoa vaivautumatta itse paikalle.

Virtuaalitodellisuudelta ei kannata odottaa liikoja. Nykyisillä välineillä saadaan aikaan jo varsin vaikuttava visuaalinen ilmiö, mutta teknologiassa riittää yhä kehittämisestä. Moni myös suhtautuu koko ilmiöön jo valmiiksi kyynisesti.

Virtuaalitodellisuuden kuherruskuukausi oli jo 1990-luvulla, jolloin siihen kohdistui isoja odotuksia, joita sen ajan alkeellinen tekniikka ei täyttänyt.

Nintendo julkaisi möhkälemäisen Virtual Boy -pelilaitteen, joka osoittautui yrityksen historian suurimmaksi taloudelliseksi flopiksi. Suomessa kehitettiin innnokkaasti Virtuaali-Helsinkiä, jossa pääkaupungin rakennuksia 3d-mallinnettiin tietokoneilla katseltavaksi.

"Historian painolasti tuntuu yhä. Ihmisillä on skeptinen suhde virtuaalitodellisuuteen, kunnes he kokeilevat, mitä se on nykyisin", Sinerma sanoo.

Huono virtuaalitodellisuus on käyttökelvoton, koska se aiheuttaa pahoinvointia käyttäjille. Jos silmikkonäytön kuva ei päivity riittävän nopeasti esimerkiksi päätä liikutettaessa, voi käyttäjälle tulla matkapahoinvoinninkaltainen tila: otsalle nousee kylmä hiki ja alkaa oksettaa.

Tottumattomalle virtuaalilasien käyttäjälle voi tulla matkapahoinvointi silloinkin, jos hahmoa liikutetaan perinteisellä peliohjaimella. Tällöin maisema näkökentässä muuttuu, vaikkei pelaaja itse liiku.

Pahoinvointi johtuu siitä, että virtuaalitilassa liikkuessa silmät rekisteröivät näköaistimuksia, jotka eivät vastaa sisäkorvan tuntemaa kehonliikettä.

Virtuaalinäyttöjen käyttäjäksi tottuu vähitellen, mutta jotkut ovat herkempiä pahoinvoinnille kuin toiset.

Käyttäjän raajojen ja kehon liikkeiden mallintamisessa virtuaalitodellisuuteen riittää vielä kehittämistä.

Nyt käyttäjien kädenliikettä voidaan seurata kädessä pidettävien ohjainkapuloiden avulla. Virtuaalimaailmassa voi tarttua esineisiin, heiluttaa miekkaa tai heitellä vaikkapa koripalloa. Kädet näkyvät ilmassa leijuvina mikkihiirenkourina.

Kosketuksen simuloiminen on vaikeaa ja rajoittuu toistaiseksi eri tavalla väriseviin ohjaimiin. Tuntoaistin tuominen keinotodellisuuteen on iso savotta.

Ensi alkuun ajatus virtuaalitodellisuudesta osana arkea voi tuntua vieraalta. Yhtä omituinen ajatus oli kuitenkin joskus se, että puhelimesta tulee yleislaite, jolla voi kirjoittaa sähköpostia tai hoitaa pankkiasioita.

Oculus Riftin ostanut Facebook on panostanut monta miljardia virtuaalitodellisuuteen teknologiana, joten se taatusti tekee kaikkensa kehittääkseen sille sovelluskohteita.

"Facebookin perustaja Mark Zuckerberg sanoi vähän aikaa sitten haastattelussa, että virtuaalitodellisuus on 'viimeinen sovellusalusta'. Sitten kun saadaan aikaan tarpeeksi hyvä virtuaalitodellisuus, ei tarvita enää muuta", Sinerma sanoo.

Facebook haluaa virtuaalilaseista välineen, jonka avulla ihmiset jakavat sosiaalisia kokemuksia toisilleen. Ylpeät vanhemmat voisivat jakaa oman lapsensa synttärijuhlat tai ensimmäisen pyörällä ajon virtuaalitodellisuudessa. Perheenjäsenet tai ystävät voisivat nähdä maailman lapsen silmin – tai vieressä seisovan vanhemman.

Kauempana tulevaisuudessa odottaa jatkettu todellisuus, jossa käyttäjän näkökenttää ei suljeta reaalimaailmalta, vaan sen joukkoon lisätään hologrammeja, jolloin reaalitodellisuutta jatketaan virtuaalisilla elementeillä.

Microsoft ja Google kehittävät jo tällaisia läpinäkyviä hologrammilaseja.

Microsoft on esitellyt tänä keväänä omien Hololens-lasiensa prototyyppiä, mutta tuotteessa riittää vielä kehittämistä eikä tiedetä, koska hologrammilasit ovat kaupan hyllyltä ostettavaa kuluttajateknologiaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit